Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 4 με 5 εργαζομένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους, όπως μαθαίνουμε. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι η πρώτη μετά την ψήφιση του νέου νόμου που παρέτεινε τη ζωή του ΤΧΣ ως το 2025. 

Ως γνωστόν, με τον νέο νόμο καταργούνται ορισμένα μετοχικά δικαιώματα που είχε το Ταμείο στις τράπεζες, όπως η αρνησικυρία σε λήψη οιασδήποτε απόφασης του ΔΣ τράπεζας σχετικά με την επιχειρηματική στρατηγική.

Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού αφαιρεί αγοραστική δύναμη από τους εργαζόμενους και πληγώνει τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να περάσουν.

Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που πλήττεται είναι οι καταθέτες. Το ονομαστικό επιτόκιο που εισπράττουν είναι πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό.

Στην πατρίδα μας, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 9% σε ετήσια βάση αλλά τα επιτόκια καταθέσεων είναι κοντά στο μηδέν. Δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τα πιστωτικά ιδρύματα εκεί προσφέρουν επιτόκια καταθέσεων της τάξης του 1% με 1,5%, έλεγε πρόσφατα τραπεζικός που έχει σφαιρική εικόνα.

Το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται σε έκτακτα κέρδη από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κέρδη από αγοραπωλησίες κινητών αξιών κ.λπ. Η εξέλιξη θα βοηθήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών εκτός των άλλων.

Όμως, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μένουν σ’ αυτό. Ίσως γιατί κατανοούν ότι τα έκτακτα κέρδη θα είναι πολύ λιγότερα το 2023 και τα επαναλαμβανόμενα κέρδη πιο δύσκολο να αυγατίσουν. Μια συστημική τράπεζα ανοίγει τον χορό των αποκαλούμενων «συνθετικών τιτλοποιήσεων» και άλλες φέρονται να την ακολουθούν.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες επιτρέπουν την εύκολη σύγκριση των επιδόσεων μετοχών και ομολόγων μεταξύ διαφορετικών χρηματιστηρίων.

Το ίδιο concept θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για να διευκολύνει τη σύγκριση της αξίας του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προσφέρουν διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάκετ από τους καταναλωτές. Με άλλα λόγια, να γίνει το «καλάθι του νοικοκυριού» indexed όπως αναφέρει αναγνώστης σε e-mail που μας έστειλε.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τη μεταβολή της αξίας του «καλαθιού του νοικοκυριού» από τις αλυσίδες των σουπερμάρκετ που συμμετέχουν.

Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών  γνωστοποίησε ότι δεν θα αυξήσει το επιτόκιο που χρεώνει στους οφειλέτες του Δημοσίου παρά τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ο κ. Σταϊκούρας «πάγωσε» το επιτόκιο στο 8,76% για ένα χρόνο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Το επιτόκιο για χρέη προς το Δημόσιο θα έπρεπε να αυξηθεί, καθότι η μεταβολή του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ υπερέβη τη 1 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο.

Όμως, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι τι πληρώνουν οι φορείς του Δημοσίου στους ιδιώτες πιστωτές τους. Το Δημόσιο θα έπρεπε να αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς  τους ιδιώτες με τόκο, με βάση νόμο του 2013.

v