Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού αφαιρεί αγοραστική δύναμη από τους εργαζόμενους και πληγώνει τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να περάσουν.
Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που πλήττεται είναι οι καταθέτες. Το ονομαστικό επιτόκιο που εισπράττουν είναι πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό.
Στην πατρίδα μας, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 9% σε ετήσια βάση αλλά τα επιτόκια καταθέσεων είναι κοντά στο μηδέν. Δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τα πιστωτικά ιδρύματα εκεί προσφέρουν επιτόκια καταθέσεων της τάξης του 1% με 1,5%, έλεγε πρόσφατα τραπεζικός που έχει σφαιρική εικόνα.
Η εκτίμησή του; Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων το επόμενο διάστημα και να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται από τις αντίστοιχες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Τα αντεπιχειρήματα των εδώ πιστωτικών ιδρυμάτων είναι γνωστά. Αφενός, έχουν πολλές καταθέσεις που δεν ξέρουν τι να τις κάνουν και αφετέρου, δεν «τιμώρησαν» τους καταθέτες τους όπως άλλες, όταν το επίσημο επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν αρνητικό.
Ο πιο σημαντικός λόγος είναι προφανώς τα έσοδα από τόκους.
Παρ’ όλα αυτά οι παρατηρητές επιμένουν. Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορεί να μην αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, με τόσο υψηλό πληθωρισμό.