Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η Ελληνική Δημοκρατία δανείσθηκε χθες με επιτόκιο 3,07%  μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Το επιτόκιο μοιάζει και είναι υψηλό. Ιδίως αν συγκριθεί με το 2,4% που πλήρωσε για έντοκα ίδιας διάρκειας τον Ιανουάριο.

Όμως, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη θέλει το ανωτέρω επιτόκιο να είναι σχετικά φθηνό και εξηγούμαστε. Το αντίστοιχο ιταλικό έντοκο γραμμάτιο έχει υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με το ελληνικό και ίση με 3,12%.

Επιπλέον, η απόδοση του ελληνικού εντόκου 26 εβδομάδων είναι χαμηλότερη από το 6μηνο Euribor, που χθες βρισκόταν στο 3,225%.

Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από τα τέλη του 2017 που αποφασίσθηκε η εγκατάσταση των POS στα γραφεία κηδειών. Είχαν προηγηθεί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της ΑΑΔΕ, που ανέβαζαν το ποσοστό παραβατικότητας στο 50% των ελεγχθέντων γραφείων.

Κατά τη διάρκεια των capital controls, υπήρχαν συγγενείς που αναζητούσαν ρευστό για να τους πληρώσουν.  

Όμως, πληροφορούμαστε ότι κάποια γραφεία κηδειών στην περιοχή των Αθηνών συνεχίζουν το βιολί τους. Με άλλα λόγια, προτείνουν στους συγγενείς των νεκρών να πληρώσουν είτε υψηλότερη τιμή με έκδοση απόδειξης είτε χαμηλότερη χωρίς απόδειξη, επικαλούμενοι διάφορους λόγους όπως τα λουλούδια που έπρεπε να πληρώσουν κι αυτοί με μετρητά.

Το Big Mac της αλυσίδας McDonald's είναι το πιο γνωστό μπέργκερ στον κόσμο. Το δημιούργησε ο κάτοχος ενός φραντσάιζ στην πολιτεία της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ το 1967 και γρήγορα υιοθετήθηκε από τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας στη χώρα.

Το 1986, το περιοδικό Economist είχε την ιδέα να δημιουργήσει τον δείκτη Big Mac, για να μετρήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε διάφορες χώρες, λόγω της εξάπλωσης του Big Mac σε πολλές χώρες.

Ο δείκτης Big Mac, ο οποίος προκύπτει από τη διαίρεση της τιμής του μπέργκερ σε μια χώρα με την τιμή του στις ΗΠΑ, συγκρίνεται με τη συναλλαγματική ισοτιμία. Ο δείκτης προσαρμόζεται για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε χώρας καθώς οι τιμές τείνουν να είναι χαμηλότερες σε φτωχές χώρες και υψηλότερες σε πιο πλούσιες χώρες. Από τη σύγκριση προκύπτει αν το εθνικό νόμισμα είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο έναντι του δολαρίου.

Είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες απεργούν για υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας κ.λπ. Όμως, να κηρύξουν απεργία οι τράπεζες είναι, αν μη τι άλλο, πρωτοτυπία. 

Κι όμως, αυτό συμβαίνει εδώ και μία εβδομάδα στον Λίβανο. Οι τράπεζες έχουν κλείσει και μόνο τα ΑΤΜ λειτουργούν όπως πληροφορούμαστε.

Ο λόγος; Δικαστήριο δικαίωσε πολίτη ο οποίος ζητούσε να του επιστρέψει η τράπεζα τα δολάρια που είχε καταθέσει στο παρελθόν. Οι τράπεζες έκλεισαν για να μη δώσουν δολάρια ή άλλο σκληρό νόμισμα σε όσους καταθέτες τα ζητούσαν, επικαλούμενοι τη δικαστική απόφαση.

Μια εγκύκλιος που έγινε γνωστή στους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα έβαλε σε δίλημμα πολλούς από αυτούς.

Κι αυτό γιατί καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν να εργάζονται 5 ή 10 ή 15 μέρες τον μήνα από το σπίτι τους, όπως μας λένε. Από την αρχή της πανδημίας, δηλ. για 3 χρόνια περίπου, οι υπάλληλοι της Εθνικής, οι οποίοι δεν εργάζονται στο δίκτυο, βρίσκονται σε τηλεργασία. Γι’ αυτό τον λόγο η τράπεζα τους προμήθευσε με λάπτοπ. 

Φυσικά, μερικοί μετέβαιναν στα γραφεία, αν υπήρχε ανάγκη. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το μπόνους του μισού μισθού, λόγω της περσινής κερδοφορίας.
 

v