Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η αναβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον Standard & Poor’s (S&P) αργά την Παρασκευή ώρα Ελλάδος βάζει τη χώρα στον προθάλαμο της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα το επόμενο 12μηνο.

Κάποιοι φαίνεται ότι είχαν καλή εικόνα, αν σταθούμε στην πορεία του spread της Ελλάδας από την Ιταλία, αμέσως μετά τη δημοπρασία των 10ετών ελληνικών ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ λίγες μέρες νωρίτερα, την προηγούμενη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί συνήθως η επιπλέον προσφορά ομολόγων οδηγεί σε άνοιγμα της διαφοράς απόδοσης σε τέτοιες περιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, το spread έκλεισε 2-3 μονάδες βάσης έναντι της Ιταλίας, μετά την ελληνική δημοπρασία.

Για πρώτη φορά από το 2008, η Ελληνική Δημοκρατία πραγματοποίησε χθες την πρώτη από τις προγραμματισμένες δημοπρασίες κρατικών τίτλων του 2ου τριμήνου. Το Δημόσιο άντλησε 300 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές για το 10ετές ομόλογο που ξανάνοιξε να υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει γιατί επιλέχθηκε το 10ετές ομόλογο και η απάντηση είναι απλή. Γιατί αυτό ήταν το χρεόγραφο που ζήτησαν οι περισσότεροι βασικοί διαπραγματευτές (primary dealers).  Από τις 16 ελληνικές και ξένες τράπεζες, οι μισές ήθελαν να δημοπρατηθεί το 10ετές ομόλογο. 

Η λέξη «κανονικότητα» έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και από πολλούς για να σηματοδοτήσει την επιστροφή είτε στους προ πανδημίας είτε στις προ οικονομικής κρίσης συνθήκες και ρυθμούς.

Η δική μας αναφορά συνδέεται με τις προ κρίσης πρακτικές και αφορούν τις δημοπρασίες ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Aπόψε το βράδυ θα μάθουμε αν ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε δημοπρασία ελληνικών τίτλων (ΟΕΔ) με επανέκδοση για ένα σχετικά μικρό ποσό, π.χ. έως 500 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη, 19 Απριλίου, ανάλογα με τη ζήτηση και πώς πήγε.  

Το 2022 ήταν μια κακή χρονιά τόσο για τις μετοχές όσο και τα ομόλογα. Ηταν η πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες που μετοχές και ομόλογα κατέγραψαν ταυτόχρονα ζημιές σε ετήσια βάση και αυτό αποδίδεται στη ταχύτερη αύξηση επιτοκίων από την Fed των τελευταίων 40 χρόνων. Θα πρέπει να πάει κάποιος στο μακρινό 1969 όταν ο πληθωρισμός ανέβαινε και η Fed αύξανε τα επιτόκια της για να καταγράψουν μετοχές και ομόλογα αρνητικές αποδόσεις.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία της αμερικανικής Vanguard, το Advisor Channel υπολόγισε την καλύτερη, χειρότερη και μέση ετήσια απόδοση χαρτοφυλακίων που απαρτίζονται από μετοχές και ομόλογα από το 1926 μέχρι και το 2019.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να μαίνεται και η Δύση να έχει στραφεί εναντίον της Ρωσίας, όμως όλοι γνωρίζουν ότι ο πραγματικός αντίπαλος είναι η Κίνα.

Οι ΗΠΑ, η ηγέτιδα δύναμη του Δυτικού κόσμου, το γνωρίζει πολύ καλά και γι’ αυτό χρησιμοποιεί τα οικονομικά όπλα που διαθέτει όπως οι αυξημένες ταρίφες και οι ποσοστώσεις σε κινεζικά προϊόντα, οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας κι άλλα.

Όμως και οι Κινέζοι δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Ένα από τα όπλα που διαθέτουν είναι τα υψηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Ένα μέρος από τα τελευταία έχουν επενδυθεί σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

v