One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 21 2024

Οι μεγαλουπόλεις με τις φούσκες στις αγορές ακινήτων

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του αν τα οικιστικά ακίνητα είναι φούσκα ή όχι. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ο λόγος της τιμής του ακινήτου προς το εισόδημα, η τιμή προς το ενοίκιο, τυχόν αλλαγές στο λόγο των στεγαστικών δανείων προς το ΑΕΠ κ.τλ., τα οποία χρησιμοποιούν ξένοι οίκοι για να κατηγοριοποιήσουν τις αγορές ακινήτων.

Η ελβετική τράπεζα UBS είναι ένας από αυτούς. Στην έκθεση για την παγκόσμια αγορά ακινήτων το 2024, η UBS εκτιμά ότι τα ακίνητα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, στο Τόκιο και στη Ζυρίχη βρίσκονται στο κόκκινο, δηλ. υπάρχει μεγάλος κίνδυνος φούσκας. Στο κίτρινο δηλ. σε μικρότερο βαθμό αλλά ακόμη υψηλό ρίσκο βρίσκονται οι αγορές ακινήτων στο Λος Άντζελες, το Τορόντο και την Γενεύη.

Ως αγορές μέτριου ρίσκου αξιολογεί το Άμστερνταμ, το Σίδνεϊ, την Βοστόνη, το Βανκούβερ την Φρανκφούρτη, το Χονγκ-Κονγκ, το Τέλ Αβιβ, το Ντουμπάι, την Σιγκαπούρη, την Μαδρίτη και το Μόναχο.

Από την άλλη πλευρά, αγορές ακινήτων χαμηλού ρίσκου χαρακτηρίζει εκείνες του Σαν Φρανσίσκο, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, των Παρισίων, της Στοκχόλμης, της Βαρσοβίας, του Μιλάνου και του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρές διορθώσεις στις τιμές των οικιστικών ακινήτων παρατηρήθηκαν στο Παρίσι και στο Χονγκ-Κονγκ μεταξύ του φετινού 2ου τριμήνου και του 2ου τριμήνου του 2023. Αντανακλώντας πιθανόν τι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις θα προσθέταμε εμείς. 

Αντίθετα, στο Μαϊάμι και στο Ντουμπάι, οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v