Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για το αν τα οικιστικά ακίνητα είναι φούσκα ή όχι. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ο λόγος της τιμής του ακινήτου προς το εισόδημα, η τιμή προς το ενοίκιο, τυχόν αλλαγές στον λόγο των στεγαστικών δανείων προς το ΑΕΠ κ.λπ., τα οποία χρησιμοποιούν ξένοι οίκοι για να κατηγοριοποιήσουν τις αγορές ακινήτων.
Η ελβετική τράπεζα UBS είναι ένας από αυτούς. Στην έκθεση για την παγκόσμια αγορά ακινήτων το 2024, η UBS εκτιμά ότι τα ακίνητα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, στο Τόκιο και στη Ζυρίχη βρίσκονται στο κόκκινο, δηλ. υπάρχει μεγάλος κίνδυνος φούσκας. Στο κίτρινο, δηλ. σε μικρότερο βαθμό αλλά ακόμη υψηλό ρίσκο, βρίσκονται οι αγορές ακινήτων στο Λος Άντζελες, το Τορόντο και τη Γενεύη.
Ως αγορές μέτριου ρίσκου αξιολογεί το Άμστερνταμ, το Σίδνεϊ, τη Βοστόνη, το Βανκούβερ, τη Φρανκφούρτη, το Χονγκ Κονγκ, το Τελ Αβίβ, το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, τη Μαδρίτη και το Μόναχο.
Από την άλλη πλευρά, αγορές ακινήτων χαμηλού ρίσκου χαρακτηρίζει εκείνες του Σαν Φρανσίσκο, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, των Παρισίων, της Στοκχόλμης, της Βαρσοβίας, του Μιλάνου και του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρές διορθώσεις στις τιμές των οικιστικών ακινήτων παρατηρήθηκαν στο Παρίσι και στο Χονγκ Κονγκ μεταξύ του φετινού 2ου τριμήνου και του 2ου τριμήνου του 2023. Αντανακλώντας πιθανόν τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, θα προσθέταμε εμείς.
Αντίθετα, στο Μαϊάμι και στο Ντουμπάι, οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά.