Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τα τοπικά νομίσματα έγιναν θέμα πρόσφατα, με αφορμή την αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για σχετικές αναφορές της κίνησης των 53 στην οποία συμμετέχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.

Όμως, λίγοι γνωρίζουν -συνήθως συλλέκτες νομισμάτων- τα ρωμαϊκά επαρχιακά νομίσματα (Roman regional coinage), που ήταν κάτι σαν τα τοπικά νομίσματα. Τα τελευταία ήταν συνήθως ασημένια και χάλκινα, αλλά όχι χρυσά. Οι περιοχές της Ανατολικής Αυτοκρατορίας έβγαζαν χάλκινα νομίσματα, ενώ η περιοχή της Ρώμης από ασήμι.

Η 30ή Νοεμβρίου του 2022 ίσως μείνει στην ιστορία ως η ημερομηνία που σηματοδότησε τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Κι αυτό γιατί η 30ή Νοεμβρίου είναι η ημέρα που η εταιρεία OpenAI εισήγαγε την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, η οποία  απαντά σε κάθε είδους ερωτήσεις, κάνει αστεία, γράφει ποιήματα, διηγήματα κ.λπ.

Τους μήνες που ακολούθησαν, η εταιρεία OpenAI πραγματοποίησε μια μελέτη με θέμα τις επιπτώσεις που έχουν τα μεγάλα μοντέλα μηχανικής μάθησης όπως το ChatGPT-4 στην αμερικανική αγορά εργασίας. Η μελέτη έχει τίτλο «An early look at the Labor Market impact of Large Language Models».

Η απορία ήταν εύλογη. Γιατί να μη θέλει μια επιχείρηση να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο αντί για υψηλότερο, για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο δανειακό σκέλος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αφού μπορεί;

Ως γνωστόν, τα δάνεια του ΤΑΑ χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες.

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν με πάνω από μια επενδυτικές προτάσεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0). Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κατεβαίνουν π.χ. με ένα επενδυτικό σχέδιο στο δανειακό σκέλος του Ελλάδα 2.0 και ένα άλλο σχέδιο για επιχορήγηση.

Μια μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Φλόριδα στις ΗΠΑ για την ικανότητα της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT να προβλέπει σωστά την πορεία των μετοχών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο του ευρύτερου κοινού όσο και των Hedge Funds που ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για τη μελέτη.

Η καθηγήτρια χρηματοοικονομικής Alejandro Lopez-Lira έδωσε στο ChatGPT, την πιο γνωστή πλατφόρμα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, να εξετάσει πάνω απο 50.000 πρωτοσέλιδα για μετοχές που τελούν υπο διαπραγμάτευση στο NYSE και στο Nasdaq και μετά να προβλέψει την κίνηση των μετοχών την επομένη μέρα.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στις τιμές των οικιστικών ακινήτων καταγράφει η Ελλάδα την περίοδο 2010-2022 ανάμεσα σε 57 χώρες, με την Ιταλία να ακολουθεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι ονομαστικές τιμές μειώθηκαν 16% στην Ελλάδα και 8% στην Ιταλία την αντίστοιχη περίοδο, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη σε πραγματικές τιμές, δηλ. αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, καθώς ανήλθε σε 26% και 24% αντίστοιχα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στη Βασιλεία της Ελβετίας που επεξεργάσθηκε ο Eχσάν Σολτάνι.

v