One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Κάθε χρόνο, οι αγρότες εισπράττουν συνολικά 2 δισ. ευρώ και άνω υπό τη μορφή κοινοτικών επιδοτήσεων.

Αυτά τα λεφτά είναι εισόδημα που πάει στις τσέπες των δικαιούχων. Μάλιστα, πολλοί ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα απ’ αυτά τα λεφτά πάνε σε ένα σχετικά μικρό αριθμό μεγαλοαγροτών.

Παρ’ όλα αυτά το κράτος κάνει τα στραβά μάτια μέχρι τις 12.000 ευρώ και δεν τα αναγνωρίζει ως φορολογητέα ύλη.
Είναι δίκαιη και σωστή αυτή η αντιμετώπιση;

Προφανώς, όχι αφού δεν πρόκειται για αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών αλλά για ενίσχυση εισοδήματος.

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει ο αγροτικός κόσμος είναι πως έχει αυξηθεί το κόστος και γι' αυτό ζητάνε από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες να λάβουν μέτρα για να το μειώσουν.

Όμως, τα στοιχεία για τις τιμές εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν τους δικαιώνουν.

Πιο αναλυτικά: Ο μέσος δείκτης εκροών του 12μήνου Ιανουαρίου 2015-Δεκεμβρίου 2015 μειώθηκε 2,2% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο. Ο ίδιος μέσος δείκτης είχε μειωθεί επίσης 2,5% και 0,6% σε ετήσια βάση το 2014 και το 2013 αντίστοιχα.

Βασικά, το έργο έχει δύο σκέλη.

Το ένα αφορά στην κατασκευή του αγωγού και το άλλο στην κατασκευή των συμπιεστών, με μεγάλους ελληνικούς ομίλους να εμπλέκονται στη διαγωνιστική διαδικασία.

Οπως λοιπόν πληροφορούμαστε, θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σ' αυτό το μέτωπο το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι δύο μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι φέρονται να έχουν επιλεγεί ως προσωρινοί μειοδότες, είτε ως μέλη μιας εκ των κοινοπραξιών, είτε ως υπεργολάβοι σε ξένη κοινοπραξία, για κομμάτια του έργου που αφορούν στην κατασκευή του αγωγού το περασμένο φθινόπωρο.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πρόσφατα τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ, που δείχνουν ύφεση 0,7% το 2015, δυσκολεύοντας περισσότερο την ανάκαμψη τη φετινή χρονιά.

Για πολλούς, η αγορά αυτοκινήτων είναι ένας καλός προπομπός των οικονομικών εξελίξεων. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2014, αλλά δεν συνέβη το ίδιο πέρυσι, που όμως ήταν ειδική χρονιά καθώς αρκετοί έσπευσαν να αγοράσουν αυτοκίνητα, φοβούμενοι έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η αύξηση των πωλήσεων νέων ΙΧ ήταν της τάξης του 6,5% το 2015 καθώς διατέθηκαν 75.851 καινούρια αυτοκίνητα έναντι 71.218 οχημάτων το 2014. Οι πωλήσεις εταιρικών οχημάτων έδωσαν τον τόνο καθώς από το σύνολο των 75.851 οχημάτων, το 48% ή τα 36.367 αφορούσαν σε εταιρικές πωλήσεις.

Δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς ισχύει εδώ. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν; Ή μήπως η κυβέρνηση έχει πληροφόρηση πως θα «κλείσουν» τα σύνορα με τα Σκόπια και προετοιμάζεται, αφού μερικά hot spots δεν φαίνεται πως θα είναι έτοιμα ούτε μέσα στο επόμενο 10ήμερο-15νθήμερο;

Οποιος κι αν είναι ο λόγος, καλά κάνει και εργάζεται προς την κατεύθυνση της εκπόνησης ενός σχεδίου που αποπειράται να κοστολογήσει τη φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα.

Οι πληροφορίες θέλουν το σχέδιο να βασίζεται σε τρεις υποθέσεις εργασίας. Στη πρώτη υπόθεση, 10.000 μετανάστες παραμένουν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια. Στη δεύτερη, 50.000 άτομα μένουν στη χώρα και στην τρίτη υπόθεση, ο αριθμός ανεβαίνει στις 100.000.

v