One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η αναζήτηση εσόδων από το δημόσιο δεν σταματά. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να μην έμπαιναν στο τραπέζι και οι προμήθειες που χρεώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στο δημόσιο για τους λογαριασμούς που διατηρεί εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κράτος διατηρεί πάνω από 130 λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ομως, η κεντρική τράπεζα επιστρέφει το 90% και πλέον των προμηθειών μέσω του μερίσματος κ.τλ.

Αυτό φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να μη ζητηθεί η επιστροφή των προμηθειών από την ΤτE.

Στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016, η μοναδική μεγάλη περικοπή αφορά στις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας.

Η μείωση προβλέπεται να είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ το 2015 και των 500 εκατ. ευρώ το 2016.

Το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού αναφέρεται επίσης στις ίδιες περικοπές, μιλώντας για τις προμήθειες και το προσωπικό (headcount).

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη μείωση των συντάξεων του Δημοσίου κατά 188 εκατ. ευρώ το 2016, για να είμαστε ακριβείς. Επίσης, βαφτίζει περικοπές, την αύξηση των εισφορών και λοιπών παροχών των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης κατά 403 εκατ. ευρώ πέρυσι και 1,11 δισ. ευρώ το 2016.

Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση και το κουαρτέτο συζητούν την εφαρμογή κάποιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να κλείσει η αξιολόγηση, μια μελέτη που αφορά σε 15 χώρες της ΕΕ έρχεται να δώσει μια άλλη διάσταση στο θέμα.

Δύο οικονομολόγοι, οι Carlo A. Favero and Vincenzo Galasso, χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις έρευνες του ευρωβαρόμετρου και έδειξαν ότι οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο αρνητικά διακείμενοι απέναντι στις μεταρρυθμίσεις σε σύγκριση με τους νέους.

Κι αυτό γιατί οι μεταρρυθμίσεις θίγουν συνήθως περισσότερο τους βολεμένους και τους insiders, στους οποίους ανήκουν κυρίως οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι.

Δεν έχουμε ακούσει κάτι γι' αυτό, όσο διαρκεί ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Αναφερόμαστε στον φορέα που θα δημιουργείτο για την καλύτερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων, που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος.

Ο φορέας επρόκειτο να προικοδοτηθεί επίσης με νέους πόρους από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, τις κρατικοποιήσεις και άλλους, π.χ. ενδεχόμενα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Όμως, το σχέδιο για τη δημιουργία του φορέα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα πριν ακόμη ξεκινήσει. Το κουαρτέτο και η Τράπεζα της Ελλάδος αντιδρούν στη μεταφορά της κινητής περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών οργανισμών που διαχειρίζεται η κεντρική τράπεζα.

Οσο πιο μεγάλη δύναμη έχει μια οργανωμένη κοινωνική ομάδα, τόσο πιο πολλά οφέλη μπορεί να προσδοκά, χρησιμοποιώντας τη δύναμή της, π.χ. κλείνοντας δρόμους όπως έκαναν οι αγρότες.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, που επιτρέπει στους αγρότες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Επιχείρηση σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή.

Όμως, η απόφαση της ΔEΗ δεν είναι δίκαιη.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού που είναι σε πολύ χειρότερη θέση από πολλούς αγρότες και δεν έχουν την ίδια μεταχείριση από τη ΔEΗ.

v