One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το ΔΝΤ και η Κομισιόν υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τον κόσμο, επικαλούμενοι το Brexit.

Όμως, κάποιοι άλλοι στην Ελλάδα ποντάρουν στο Brexit για άλλο λόγο.

Μερικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η στάση των Ευρωπαίων πιστωτών θα είναι πιο «μαλακή» στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Δεν φαίνεται να είναι μια απλή εκτίμηση. Κι αυτό γιατί υπονοούν ότι έχουν ήδη δείγματα γραφής που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύουν λοιπόν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα αποδειχθεί ευκολότερη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι.

Αύριο, Τρίτη, στην Ουάσινγκτον συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή του ΔΝΤ και αναμένεται να εγκρίνει το νέο πρόσωπο που θα εκπροσωπεί το Ταμείο στη χώρα μας, αναφέρει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Η 3ετής θητεία του σημερινού εκπροσώπου, του Αμερικανού Wesley Mc Grew, λήγει και από τον Αύγουστο θα υπάρξει επισήμως αλλαγή φρουράς.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. McGrew είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος και δεν έδωσε αφορμή για πικρόχολα σχόλια, όπως είχε συμβεί με τον προκάτοχό του Ολλανδό στη καταγωγή Bob Traa.

Η στάση που κράτησε πρόσφατα το Δημόσιο στη συζήτηση της αίτησης των εταιρειών του Ομίλου Μαρινόπουλος, για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 και την προστασία από τους πιστωτές, προκάλεσε αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση, εξετάζοντας το ζήτημα από πολιτικής σκοπιάς, θεώρησε ότι η αρνητική τοποθέτηση του εκπροσώπου του Δημοσίου στο αίτημα των εταιρειών της προκαλούσε πρόβλημα και αμαύρωνε την εικόνα της.

Όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η πάγια στάση του Δημοσίου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Yπάρχουν πολλές ερμηνείες για τους λόγους που ώθησαν το 52% των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Αλλοι υποστηρίζουν πως ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης Κάμερον, άλλοι λένε πως ήταν ψήφος εναντίον των Βρυξελλών και των γραφειοκρατών της ΕΕ και άλλοι, εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Όμως, τον πιο καθοριστικό ίσως ρόλο έπαιξε το θέμα της μετανάστευσης.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της ανεξαρτησίας κ. Φάρατζ έκανε το θέμα της μετανάστευσης σημαία της εκστρατείας του Brexit.

To 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές και αμηχανία στους πολιτικούς κύκλους.

Οι περισσότεροι Βρετανοί έδιναν πάντοτε την εντύπωση ότι το "νησί" ήταν διαφορετικό από την υπόλοιπη ΕΕ. 

Ομως, η ιστορία δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Ακόμη κι οι αρχηγοί της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Nάιτζελ Φάρατζ, έχουν δεσμούς εκτός Βρετανίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει προπάππο που ήταν Τούρκος και άλλες ρίζες από την Ελβετία. Ο Φάρατζ έχει Γερμανίδα σύζυγο και μακρινή καταγωγή από τη Γαλλία ενώ είναι ευρωβουλευτής. Μάλιστα, οι πρόγονοι του ιδίου είναι Γάλλοι άποικοι του 1060 μ.Χ., γνωστοί ως Normans, που δεν έφυγαν ποτέ από τη Βρετανία.

v