One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Γύρω στα μέσα του επόμενου μήνα (στις 10 ή στις 15 Οκτωβρίου) είναι να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο νέος επιτετραμμένος Ντένις Μπότμαν, όπως πληροφορηθήκαμε.

Όμως, ο ίδιος αποφάσισε να έλθει στην Αθήνα νωρίτερα και να συμμετάσχει στην τωρινή αποστολή της οποίας προΐσταται η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ο λόγος είναι για να γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα και να πάρει μια γεύση των ελληνικών διαβουλεύσεων.

Επομένως, δεν ισχύει αυτό που είχαμε αναφέρει την προηγούμενη φορά. Το μπέρδεμα έγινε γιατί μια άλλη πηγή μας είχε την εντύπωση πως ο κ. Μπότμαν ήταν στο Λονδίνο.

Η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είναι εδώ και πραγματοποιεί συναντήσεις στο πλαίσιο της ετοιμασίας της ετήσιας έκθεσης του Ταμείου.

Όμως, κάποιο άλλο πρόσωπο του ΔΝΤ, που θα έπρεπε λογικά να τη συνοδεύει, δεν είναι ακόμη εδώ.

Ποιος;

O Ντένις Μπότμαν, ο Ολλανδός οικονομολόγος του ΔΝΤ που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα Γουές ΜακΓκριού από τη θέση του επιτετραμμένου του Ταμείου στην Αθήνα.

Αξιόπιστες πληροφορίες θέλουν τον κ. Μπότμαν να μην έχει αφιχθεί ακόμη στην Αθήνα. 

Αρκετοί πολιτικοί και ακαδημαϊκοί έχουν ζητήσει από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες.

Μ’ αυτό τον τρόπο, επιχειρηματολογούν, οι χώρες θα ενισχύσουν τις οικονομίες τους ενώ μέρος της ανάπτυξης θα διαχυθεί στις άλλες χώρες της ΟΝΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις ακολουθούν πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια. Μια από τις ενστάσεις που υπήρχαν απέναντι σε μια τέτοια κίνηση ήταν πως θα ακυρωνόταν από τη νομισματική πολιτική.

Πάνε κάποιες δεκαετίες από τότε που η Τράπεζα Κρήτης βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ζωής με ιδιοκτήτη τον κ. Κοσκωτά.

Το 1988, η τότε κυβέρνηση πέρασε νόμο, ιδρύοντας μια νέα τράπεζα που είχε το ίδιο όνομα.

Στη νέα τράπεζα μεταφέρθηκαν όλα τα υγιή στοιχεία ενεργητικού και οι καταθέσεις της Τράπεζας Κρήτης ενώ στην «παλιά» τράπεζα παρέμειναν τα υπόλοιπα.

Η «νέα» Τράπεζα Κρήτης πουλήθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στον όμιλο Λάτση αντί 93 δισ. δραχμών και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του ομίλου της Eurobank.

Η συζήτηση για τα δάνεια που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια επικεντρώνεται δικαίως σε εκείνα που δεν εξυπηρετούνται.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας ανήλθαν σε 82,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Ομως, υπάρχει άλλη μια πλευρά που συχνά ξεχνάμε. Τα επιτόκια.

Αρκετός κόσμος φρόντισε να πάρει στεγαστικό δάνειο την περασμένη δεκαετία, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, με κυμαινόμενο επιτόκιο που βασιζόταν στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ συν ένα spread.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το spread ήταν τόσο χαμηλό όσο 0,25% πάνω από το επιτόκιο της ΕΚΤ.

v