One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν αναπάντεχη. Η αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα έκανε αίσθηση ακόμη μια φορά.

Την ίδια αρνητική εντύπωση άφησε η στάση των μέσων επικοινωνίας, που έδειξαν μια προτίμηση προς την υποψηφιότητα της κ. Κλίντον.

Όμως, αυτό το σκηνικό στην προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι πρωτόγνωρο. Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι το αντίστοιχο συνέβη το 1948.

O δημοκρατικός υποψήφιος Χάρι Τρούμαν, που είχε διαδεχθεί τον αποθανόντα πρόεδρο Ρούζβελτ το 1945, κατόρθωσε να πάει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά τις 8 μ.μ. το βράδυ της Παρασκευής, στο κτίριο της κεντρικής τράπεζας συναντήθηκε ο κ. Στουρνάρας με τον κ. Γιώργο Μιχελή, πρόεδρο του ΤΧΣ, και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής κ.κ. Φραγκέτη και Τουρέ.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι η εκλογή του Τάκη Θωμόπουλου θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, για να μην ανακύψουν θέματα που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ευστάθεια του συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άλλοι που θεωρούν ότι δεν μπορεί το Δ.Σ. μιας τράπεζας να αγνοεί την πρόταση του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΤΧΣ.

Οι διαρροές περί απροθυμίας του νέου διευθύνοντα συμβούλου του ΤΧΣ Βασίλη Κατσικιώτη να αναλάβει καθήκοντα έχoυν προκαλέσει εντύπωση. 

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια εκκρεμότητα για μια τόσο σημαντική θέση στο ΤΧΣ, μετά από μια διαδικασία επιλογής που κράτησε μήνες;

Οι αναφορές στον Τύπο θέλουν τον κ. Κατσικιώτη να είναι δυσαρεστημένος με τις ετήσιες αποδοχές των 220 χιλ. ευρώ. Ομως, ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά πόσα πλήρωνε το ΤΧΣ πριν υποβάλει υποψηφιότητα και επομένως το επιχείρημα δεν έχει βάση. 

Πριν κάμποσους μήνες, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ήλθε στην Ελλάδα, η στήλη πρέπει να ήταν η μοναδική που ανέφερε πως ο πραγματικός σκοπός της ιδιωτικής επίσκεψης δεν ήταν οι επενδύσεις κ.τ.λ., που κυριαρχούσαν στον Τύπο, αλλά η «θρησκευτική διπλωματία».

Εκ των υστέρων, όσοι παρακολουθούν τα γεγονότα διαπίστωσαν ότι πράγματι ο σκοπός ήταν αυτός που αναφέραμε, υπό τον γενικό όρο «θρησκευτική διπλωματία».

Χθες βρέθηκε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη αυτή τη φορά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ. Ο τελευταίος έκανε δηλώσεις που έτυχαν διαφόρων ερμηνειών από δημοσιογράφους, αναλυτές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους.

Ως γνωστόν, η Attica Bank αναζητούσε εδώ και καιρό επενδυτές που θα συμπλήρωναν το «κενό» των 70 περίπου εκατ. ευρώ που άφησε η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το stress test.

Η αρχική στόχευση της τράπεζας ήταν να βρεθούν επενδυτές που θα έβαζαν τα λεφτά, ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες. Όμως, από κάποιο σημείο και μετά άρχισε να «τρέχει» παράλληλα η διαδικασία που έδινε στον υποψήφιο επενδυτή τη διαχείριση (servicing) μέρους των κόκκινων δανείων.

Ισως γιατί θεωρούσαν πως μ' αυτό τον τρόπο θα ήταν ευκολότερο να βρουν τα λεφτά.

v