One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης ανέφερε σήμερα το πρωί στον Antenna ότι η κυβέρνηση δεν είχε συνεννοηθεί με τους θεσμούς πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το μοίρασμα έκτακτου επιδόματος σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

«...αφού είναι από τα πλεονάσματα που διαθέτουμε εμείς, δεν χρειάζεται ‘άδεια’ από τους δανειστές, αν δεν είχαμε πιάσει τους στόχους μας, ίσως χρειαζόταν να επέμβουν...» δήλωσε o υπουργός, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές υποψίες.

Τελικά, ποια θα είναι η επίπτωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup στο ελληνικό χρέος;

Εχει δίκιο η κυβέρνηση που πανηγύριζε, μιλώντας για μείωση του χρέους κατά 45 δισ. ευρώ, ή η αντιπολίτευση που τα υποβάθμισε, δίνοντας βάρος στο μη κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης;

Η απάντηση είναι πως ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι σωστό. Κατ’ αρχάς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αφορούν ένα μέρος του συνολικού χρέους. Τα δάνεια ύψους 131 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

Θα είναι ευχής έργον, αν το συνολικό ποσό των δανείων μετατραπεί από κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό, αλλά θα ήταν έκπληξη. Αλλωστε ο ESM μιλά για κάτι παραπάνω από 42 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε χθες τα βραχυχρόνια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα δεν περιελάμβαναν εκπλήξεις και μάλιστα ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εμπεριέχονταν στο έγγραφο που διέρρευσε στη WSJ.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, με άλλα, σταθερού επιτοκίου μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα ομόλογα στην ΕΚΤ τους προηγούμενους μήνες, γιατί προτιμούσαν το ρευστό.

Οι αγορές είναι σαφώς προεξοφλητικοί μηχανισμοί.

Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, μια μέρα μετά το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, όπου επικράτησε το ΟΧΙ με μεγάλη διαφορά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάνουν ράλι ενώ το ευρώ έχει επανέλθει, έναντι του δολαρίου, στα επίπεδα που ήταν πριν το δημοψήφισμα.

Πέρα από την προεξόφληση του αποτελέσματος και την όποια θετική επίδραση από τις διαρροές της ΕΚΤ περί αγοράς ιταλικών ομολόγων, οι αγορές ποντάρουν σήμερα σε κάτι άλλο.

Την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου από τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Παντοάν.

Ο τελευταίος θεωρείται πιο φιλοευρωπαϊστής από τον Ρέντσι και άτομο που εξασφαλίζει συνέχεια, αποτρέποντας την ακυβερνησία.

«Αναλαμβάνει ο Παντοάν και σε 13 μήνες τα ξαναλέμε», δήλωσε στέλεχος τράπεζας.

Ομως, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο. Ο Ρέντσι είναι πολύ νέος και ίσως αποφασίσει να τραβήξει την πρίζα από τον άοσμο και ακίνδυνο για τον ίδιο κ. Παντοάν.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος έχουν δει το φως της δημοσιότητας σταδιακά στον ελληνικό Τύπο προ πολλού.

Όμως, εκείνο που προκάλεσε αναστάτωση στην έδρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ήταν η διαρροή του εγγράφου με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη Wall Street Journal (WSJ).

Τα μέτρα θα παρουσιασθούν από τον κ. Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της Δευτέρας. Είναι λογικό, από τη στιγμή που η WSJ είναι ένα διεθνές έγκυρο μέσο.

To γεγονός ότι το σχετικό δημοσίευμα υπέγραφε μια Ελληνίδα, η κ. Δενδρινού στις Βρυξέλλες, το έκανε πιο special. Κι αυτό γιατί έκανε μερικούς πιο καχύποπτους. Κι αυτό γιατί η πρώτη υποψία ήταν πως το έγγραφο διέρρευσε από ελληνικής πλευράς ή ελληνικής καταγωγής άτομο.

v