One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Θα μπορούσε η πολιτική Τραμπ να επηρεάσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει κάποια σημάδια ισορροπίας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς λόγω μείωσης της τελευταίας;

Ηδη, το ντιλ του ΟΠΕΚ με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και το Μεξικό, έχει οδηγήσει  τις τιμές του μαύρου χρυσού πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Αν το ντιλ εφαρμοσθεί πλήρως, εκτιμάται πως θα μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 2% περίπου.

Οι τιμές των συμβολαίων για παράδοση πετρελαίου τον Μάρτιο κέρδισαν έδαφος την Παρασκευή στον απόηχο των δηλώσεων του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας, ότι 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως έχουν ήδη «αποσυρθεί» από την αγορά.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το επίπεδο του εισοδήματος που δεν υπόκειται σε φορολογία στην Ελλάδα είναι υψηλό, με αποτέλεσμα πάνω από το μισό των μισθωτών και των συνταξιούχων να μην πληρώνουν καθόλου φόρο.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι γύρω στο 9% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Ταμείο.

Το αποτέλεσμα είναι το 60% των εσόδων να προέρχεται απο τους φορολογούμενους που ανήκουν στα υψηλότερα κλιμάκια στην Ελλάδα, κάτι που δεν συμβαίνει αλλού, αναφέρει το Ταμείο.

Γι' αυτό τον λόγο και για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα σε μόνιμη βάση, το ΔΝΤ έχει προτείνει τη μείωσή του στις 5.000 ευρώ.

Τι  ειρωνεία! 

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε χθες, μιλώντας σε διπλωμάτες στο Lancaster House,  την έξοδο της χώρας της από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η πρωθυπουργός τόνισε ότι ήθελε μια ισχυρή και «παγκόσμια Βρετανία», που προφανώς οι κανόνες της ΕΕ δεν ευνοούσαν.

Η ομιλία της κ. Μέι θα πρέπει να ενθουσίασε τους σκληρούς των συντηρητικών, που είναι υπέρμαχοι του Brexit αλλά και θαυμαστές της αειμνήστου πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Κατά σύμπτωση, το Lancaster House είχε χρησιμοποιήσει η Θάτσερ το 1988, για να μιλήσει υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς μπροστά σε ένα κοινό που αποτελείτο από επιχειρηματίες.

Κάθε χώρα και χρηματιστηριακή αγορά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όμως, όλες σχεδόν οι αγορές επηρεάζονται -άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο- από την αμερικανική.

Αρκετοί από εκείνους που δίνουν βάρος στην τεχνική ανάλυση έχουν ήδη την απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το πώς θα κινηθεί το αμερικανικό χρηματιστήριο. Το 2017 θα μοιάζει αρκετά με το 1996.

Γιατί;

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πέρυσι νέα υψηλά, μετά από μια διετή περίπου περίοδο σταθεροποίησης, με βάση τα μηνιαία κλεισίματα. Αυτό έχει συμβεί μόνο μία φορά τα τελευταία 100 χρόνια, ισχυρίζονται.

Στις συζητήσεις που κάνουμε για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό. Δεν είναι μόνο η Γερμανία που έχει δανείσει λεφτά στην Ελλάδα, αλλά κι άλλες, μικρότερες χώρες.

Όταν λοιπόν μιλάμε για κούρεμα του ελληνικού χρέους, δηλαδή μερικό χάρισμα, σε ονομαστικούς ή όρους τωρινής αξίας, η μπάλα παίρνει κι αυτές τις χώρες. Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, καθηγητής Εντουαρντ Σικλούνα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μας το υπενθύμισε χθες.

«Η Μάλτα έχει συνεισφέρει περισσότερο από τη Γερμανία, δίνοντας 3,3% του ΑΕΠ της, δανειζόμενη μάλιστα με υψηλό επιτόκιο για να δανείσει στη συνέχεια την Ελλάδα», τόνισε.

v