One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η επενδυτική τράπεζα Rothschild ήλθε στο προσκήνιο μετά το πολυσυζητηθέν ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου.

Εν συνεχεία πληροφορηθήκαμε ότι προσλήφθηκε ως χρηματοοικονομικός  σύμβουλος σε θέματα χρέους, QE κ.λπ., αντικαθιστώντας τη Lazard.

Η Rothschild, στην οποία έχει εργασθεί στο παρελθόν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο σημερινός κεντρώος υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, αντικαθιστά τη Lazard.

Παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης περί υπέρογκων προμηθειών κ.λπ., η αμοιβή της Rothschild δεν διαφέρει από τα κρατούντα στη βιομηχανία, δηλαδή το retainer και το success fee. Και φυσικά δεν αποτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ, αλλά σε χιλιάδες για την απασχόληση (retainer).

Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα διαθέτει ρευστότητα και απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη από τους θεσμούς παραπέμπουν σε παράταση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση σε βάθος χρόνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγονος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι είναι δύσκολο να υπάρξει πολιτική συμφωνία και «θα μας φτάσουν με το πιστόλι στον κρόταφο μέχρι τη λήξη των ομολόγων τον Ιούλιο...».

Ομως, άλλοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες στέλνουν άλλο μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί δεν θα έρχονταν στην Αθήνα αν δεν υπήρχε προεργασία και θεωρείτο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν έτοιμη να νομοθετήσει από τώρα για τα νέα μέτρα μετά το 2018.

H Ελλάδα και οι πιστωτές του Eurogroup είναι πιθανό να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό καθώς διακυβεύονται πολλά, αναφέρει το Institute of International Finance (IIF) σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

Όμως, δεν παραλείπει να παρατηρήσει ότι οι αγορές δεν δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένες από την ανυπαρξία συμφωνίας μέχρι στιγμής, καθώς το spread των ελληνικών ομολόγων διευρύνθηκε μόνο κατά 35 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Το IIF, το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό λόγω του ρόλου που είχε ο πρώην επικεφαλής του κ. Νταλάρα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) το 2012, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι διαφορές του ΔΝΤ με το Eurogroup στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι βανδαλισμοί σε τρόλεϊ και λεωφορεία είναι τελευταία σύνηθες φαινόμενο. Παρ’ όλα αυτά λίγοι φαίνεται να νοιάζονται, αν και κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, όλα αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά.

Όμως, υπάρχουν μερικοί παράγοντες στη τουριστική βιομηχανία που ανησυχούν. Οι τελευταίοι έχουν γίνει κοινωνοί πληροφοριών ότι οι βανδαλισμοί δεν έχουν ξεφύγει της προσοχής ξένων πρεσβειών στην Αθήνα, που κάνουν αναφορές στα υπουργεία της πατρίδας τους.

H  κυβέρνηση βάλλει συνεχώς εναντίον του ΔΝΤ για τις άστοχες προβλέψεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για την ελληνική οικονομία. Πράγματι, οι προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία έχουν αποδειχθεί λανθασμένες τα χρόνια των μνημονίων.

Το ίδιο ισχύει για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όμως, δεν έχουμε ακούσει κανέναν Ελληνα επίσημο να επικρίνει την Επιτροπή για τις άστοχες προβλέψεις της.

Αλλοι δεν είναι το ίδιο ευγενικοί με την Κομισιόν.

Ενας εξ αυτών είναι ο Wolfgang Munchau, αρθρογράφος των FT και ιδρυτής του Eurointelligence. Όπως λοιπόν αναφέρει σε χθεσινό σημείωμα, έχει σταματήσει να καταγράφει τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, γιατί είναι πολιτικά προκατειλημμένες.

v