Η παραίτηση του Γκάρι Κον από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ θεωρήθηκε και είναι νίκη εκείνων που υποστηρίζουν τον προστατευτισμό στον Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs ήταν υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και ένας φίλος της Wall Street δίπλα σε έναν πρόεδρο που εκλέχθηκε με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».
Όμως, ο Γκάρι Κον είναι επίσης ένα άτομο που συνδέθηκε με την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή, τον Νοέμβριο του 2010. Ορισμένοι πάνε ακόμη πιο πίσω και τον συνδέουν με το περίφημο swap του ελληνικού δημοσίου με την Goldman Sachs το 2001. Όμως, ο ίδιος είχε τόση ευθύνη γι’ αυτό όση κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ξένου οίκου εκείνη την εποχή.
Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Κον στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2010 ήταν η πιο σημαντική. Κι αυτό γιατί στη συνάντηση που είχε στο ξενοδοχείο Πεντελικόν στο Κεφαλάρι με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και κορυφαίους υπουργούς, όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κ. Κατσέλη, ο κ. Κον αναφέρθηκε σε ιδέες-προτάσεις που είχαν στόχο να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για ολόκληρο το 2010.
Αν υλοποιούνταν, η χώρα θα αγόραζε χρόνο και ίσως -ποιος ξέρει- απέφευγε τα μνημόνια, αν τον αξιοποιούσε με ριζικές μεταρρυθμίσεις και δραστικό περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ατομο που είχε άμεση γνώση της συνάντησης ανέφερε πως έγινε σε καλό κλίμα και κεντρικό σημείο αναφοράς του κ. Κον ήταν η άντληση κεφαλαίων της Ελλάδας από funds με ιδιωτική τοποθέτηση και ντιλ με μοχλό τις μετοχοποιήσεις κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, εταιρειών και οργανισμών.
Δυστυχώς, τίποτα δεν προχώρησε. Η ιδιωτική τοποθέτηση ναρκοθετήθηκε από τη διαρροή που έγινε προς ανταγωνίστριες τράπεζες της Goldman Sachs που προφανώς δεν πρέπει να έκανε η τελευταία, γιατί δεν τη συνέφερε.