One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, υπουργούς και άλλους να επαναλαμβάνουν δημοσίως πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει αυτά που της αναλογούν και περιμένει από τους εταίρους της να κάνουν το ίδιο.

Την ίδια στιγμή ή έστω λίγες μέρες αργότερα, πληροφορούμαστε από επίσημα χείλη ότι η χώρα δεν είχε εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και έδινε αγώνα δρόμου.

Είναι λοιπόν επόμενο να αναρωτιέται κανείς σε τι χρησιμεύουν τέτοιου είδους δηλώσεις, πέραν της δημιουργίας πρόσκαιρων εντυπώσεων σε μερίδα του κόσμου στο εσωτερικό.

Το PSI έχει καταγραφεί ως η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία. Δικαιολογημένα. Το PSI οδήγησε σε μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ περίπου σε ονομαστικούς όρους, όταν έγινε το 2012, και των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά μερικά δισ. ευρώ.

Ομως, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που προέκυψαν μετά το «κούρεμα» των ομολόγων τα οποία είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους περιόρισαν τη μείωση του χρέους κοντά στα 60 δισ. ευρώ περίπου.

Για μια μέρα βρέθηκαν στην Αθήνα, πριν δύο εβδομάδες περίπου, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, που συνέγραψαν την έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες.

Ως είθισται, οι αναλυτές είχαν ραντεβού με τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος κ.τλ. Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτυπώνει την άποψή τους για τις προοπτικές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Goldman Sachs προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις τράπεζες αλλά έδωσε σύσταση αγοράς μόνο για την Alpha Bank.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αναλυτές της Goldman Sachs έδωσαν προσοχή στις εξελίξεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ανοιγμάτων (NPEs), προσπαθώντας να καταλήξουν σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα για τη μελλοντική πορεία τους.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέσθηκε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πριν από μερικές ημέρες, το Παρίσι πρότεινε τη σύνδεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αν η ελληνική οικονομία τα πάει καλά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν δεν τα πάει καλά,  τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως μάθαμε.

Η γαλλική αναφορά στον ρυθμό ανάπτυξης είναι γενική και στο ίδιο μήκος κύματος με μια πρόταση που είχαν πραγματευθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η ελληνική πλευρά πέρυσι.

Λίγοι το έχουν προσέξει αλλά πρόσφατα άλλαξε η νομοθεσία που διέπει τις Επιτροπές Ελέγχου (audit committee) των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Οι Επιτροπές Ελέγχου υπάγονται πλέον σε αυστηρούς κανόνες και θα ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ακούγεται καλό, αλλά οι γνωρίζοντες επισημαίνουν επίσης κάτι άλλο.

Επιβάλλεται η (επ’ αμοιβή…) εμπλοκή ορκωτών λογιστών (νυν ή και συνταξιούχων) για τη στελέχωση των Επιτροπών Ελέγχου, οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν με μέλη που προέρχονταν από τα ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

v