One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα έλθει στην Αθήνα στα τέλη του μήνα. Η πηγή προέρχεται από την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι διάφορα δημοσιεύματα θεωρούσαν δεδομένη την επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ. Η επίσκεψη αναμενόταν με ενδιαφέρον καθώς αρκετοί εκτιμούσαν ότι η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ θα αποκάλυπτε τη στάση που θα κρατούσε το Ταμείο στην 3η αξιολόγηση.

Ομως, απάντηση στο τελευταίο θέμα υπάρχει ήδη. Η πρόσφατη τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα του νέου ελέγχου της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών (AQR) που επιθυμεί το ΔΝΤ και της νέας πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών που ίσως προκύψει, τα λέει όλα.

Ο ελληνικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να ανέλθει στις 52,2 μονάδες, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 108 μηνών.

Σε καμία άλλη χώρα δεν χρειάζεται να πάει κάποιος τόσο πίσω για να δει τον δείκτη σε τέτοιο σημείο. Φυσικά, ως απόλυτο νούμερο, ο ελληνικός PMI παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.

Αυστρία, Ολλανδία και Ιταλία ερίζουν για τη δεύτερη θέση καθώς ο δικός τους δείκτης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 78 μηνών.

Η ανοδική χρηματιστηριακή αγορά (bull market) που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009 στις ΗΠΑ είναι μια από τις πιο μακρόπνοες στην ιστορία. Πρέπει να είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια, αφού ξεπέρασε τους 84 μήνες.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ανοδική αγορά ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2000 και επομένως το σημερινό ράλι, που λίγοι πίστεψαν, θα πρέπει να συνεχισθεί για κάμποσο καιρό ακόμη, προκειμένου να την ξεπεράσει.

Ομως, εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο παράγοντας Fed. H φράση «μην πολεμάς την Fed» είναι μια από τις πιο γνωστές στη Wall Street από τον προηγούμενο αιώνα.

Ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ ήταν η κατάργηση των κανονισμών που μπήκαν ως απάντηση στη χρηματοοικονομική κρίση.

Ο τότε υποψήφιος και νυν πρόεδρος Τραμπ ισχυριζόταν ότι η υιοθέτηση του νόμου Dodd-Frank έχει φέρει προσκόμματα στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών, όπως και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο οικονομικός σύμβουλός του Γκάρι Κον, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, καταφέρθηκε με σκληρά λόγια εναντίον του νόμου Dodd-Frank, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταργηθεί.

Πως αξιολογούν οι άνθρωποι που διακινούν καθημερινά εκατοντάδες δισ. ευρώ ή δολάρια τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία;

Απάντηση δίνει η πρόσφατη μηνιαία έρευνα της BofA Merrill Lynch μεταξύ των διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων παγκοσμίως.

Στην έρευνα του Αυγούστου, οι τελευταίοι θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από ενδεχόμενα λάθη της Fed και της ΕΚΤ στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και ακολουθεί ένα ενδεχόμενο κραχ στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαχειριστές θεωρούσαν μεγαλύτερο κίνδυνο ένα ενδεχόμενο το κραχ στα ομόλογα στην έρευνα του Ιουλίου. Αυτό είναι καλό νέο για τους εκδότες νέων ομολόγων, καθώς δείχνει να υποχωρούν κάπως οι ανησυχίες των δυνητικών αγοραστών.

v