Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πάει στο σημερινό Eurogroup χωρίς να ανησυχεί ότι θα τα «ακούσει» από συναδέλφους του για το θέμα των ξένων τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνταν για την υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου. Κι αυτό γιατί διάταξη του πολυνομοσχεδίου ουσιαστικά απάλλαξε τους έξι ξένους τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ από ποινικές ή αστικές ευθύνες στην υπόθεση.

Δεν είναι γνωστό αλλά η ιστορία των ξένων τεχνοκρατών ήταν η αιτία που ο S&P δεν αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας τον περασμένο Ιούλιο, πριν την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου. 

Είναι από τα πράγματα που προσπερνάμε συχνά χωρίς να τους δίνουμε σημασία, αλλά δεν θα έπρεπε.

Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε μια ακόμη παράταση προθεσμίας στην υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένων και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου.

Είχε προηγηθεί κάτι το αντίστοιχο για τη μαρίνα στον Άλιμο. Μιλάμε για απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος και για περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή μαρίνες, που δεν είναι περίπλοκα. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που η ελληνική πλευρά θα ήθελε να δείξει ότι έχει προχωρήσει κάποιες διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Από την πρώτη στιγμή που διαβάσαμε την πληροφορία του υπουργείου Οικονομικών (εντός 24ώρου περίπου) για τη δόση που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση,  το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ μάς έκανε εντύπωση.

Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά το τελευταίο Euro Working Group (EWG), διευκρινίζοντας ότι η συνολική δόση που θα εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Δημοσίου, 1,5 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους και 1,9 δισ. ευρώ για το μαξιλάρι μετρητών.

To bitcoin είναι το δολάριο των ψηφιακών νομισμάτων ή crypto-currencies όπως είναι ευρύτερα γνωστά.

Η εντυπωσιακή πορεία της τιμής του bitcoin την προηγούμενη χρονιά το έκανε ευρύτερα γνωστό και συνέβαλε στη δημιουργία ή καλύτερα στην ενίσχυση μιας ολόκληρης επενδυτικής κατηγορίας.

Στον διεθνή Τύπο έχει γραφτεί πολλές φορές πως ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης για bitcoin και τα αποκαλούμενα alt coins προέρχεται από την Ασία. Όμως, ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι ποιες είναι εκείνες οι χώρες που θα επηρεάζονταν περισσότερο, αν το bitcoin εξαφανιζόταν για κάποιο λόγο;

Στον πολύ κόσμο είναι άγνωστο.

Όμως, ο κανονισμός περί χειραγώγησης της αγοράς επιβάλλει στις εισηγμένες εταιρείες να διαθέτουν μηχανισμούς που θα μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι θέλουν για να καταγγείλουν πρόσωπα και καταστάσεις εντός της εταιρείας.

Είτε επωνύμως είτε ανωνύμως, αν και στις ανώνυμες καταγγελίες δίνεται μικρότερο ειδικό βάρος.

Επιπλέον, ο κανονισμός περί χειραγώγησης προβλέπει ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να έχουν ένα ανεξάρτητο από τις επιρροές της διοίκησής τους μηχανισμό, που θα εξετάζει τις καταγγελίες. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να προκαλεί χαμόγελα, γιατί είναι γνωστή στην πιάτσα η καλή σχέση των εσωτερικών ελεγκτών με τις διοικήσεις.

v