Τι σχέση μπορεί να έχουν οι Ιταλοί, οι Ελληνες, το ελαιόλαδο και τα μάρμαρα όπως υποδηλώνει ο τίτλος;
Φαινομενικά καμία αλλά έχουν.
Κι αυτό γιατί οι Ιταλοί εφαρμόζουν τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στο μάρμαρο την ίδια τακτική, κοινώς την τυποποίηση, σε αντίθεση με τους Ελληνες που πάνε ασθμαίνοντας.
Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Τουλάχιστον σε αυτό τον βαθμό.
Όταν όμως διάφοροι έπαιρναν τα λεφτά των επενδυτικών νόμων για να επενδύσουν στην τυποποίηση και κανείς δεν έλεγχε αν τα χρήματα πήγαν εκεί, π.χ. όπως στη Μεσσηνία με το ελαιόλαδο, είναι επόμενο να υστερούμε.
Η πώληση ελληνικού χύμα ελαιολάδου υψηλότερης ποιότητας από το ιταλικό στη γείτονα, που το αναμειγνύει με δικό της ή το πουλάει απευθείας στις διεθνείς αγορές ως ιταλικό, είναι ευρύτερα γνωστή.
Δεν είναι γνωστό τι συμβαίνει με τα μάρμαρα. Η Ιταλία πουλάει κατεργασμένο μάρμαρο στις διεθνείς αγορές αρκετές φορές πιο ακριβά απ’ ό,τι το ελληνικό της ίδιας κατηγορίας, τονίζουν οι ειδικοί του κλάδου.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι ελληνικές εταιρείες εξάγουν σημαντικό μέρος των μαρμάρων τους σε ακατέργαστη μορφή, κυρίως στην Κίνα.
Η τελευταία επεξεργάζεται τα μάρμαρα και τα πουλάει σε υποπολλαπλάσια τιμή σε σύγκριση με το ιταλικό -μερικές φορές στο 1/4 της τιμής- σε άλλες χώρες, υποσκάπτοντας τις τιμές των κατεργασμένων ελληνικών μαρμάρων που εξάγονται.
Αν φυσικά είχαν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις στην Ελλάδα για εργοστάσια κατεργασίας μαρμάρου, αυτό το φαινόμενο δεν θα παρατηρείτο σε τέτοιο βαθμό και θα έπιαναν υψηλότερες τιμές.