Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η παραίτηση του Γκάρι Κον από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ θεωρήθηκε και είναι νίκη εκείνων που υποστηρίζουν τον προστατευτισμό στον Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs ήταν υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και ένας φίλος της Wall Street δίπλα σε έναν πρόεδρο που εκλέχθηκε με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».

Όμως, ο Γκάρι Κον είναι επίσης ένα άτομο που συνδέθηκε με την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή, τον Νοέμβριο του 2010. Ορισμένοι πάνε ακόμη πιο πίσω και τον συνδέουν με το περίφημο swap του ελληνικού δημοσίου με την Goldman Sachs το 2001. Όμως, ο ίδιος είχε τόση ευθύνη γι’ αυτό όση κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ξένου οίκου εκείνη την εποχή.       

Υπάρχουν μόλις 113 κτίρια στη Νέα Υόρκη με ελάχιστο ύψος τα 200 μέτρα. Όμως, μόνο πέρυσι, σε 36 πόλεις στην Κίνα, κτίσθηκαν 77 από τα 144 νέα υψηλότερα κτίρια στον κόσμο, σύμφωνα με τον visual capitalist.

Αυτό εξηγεί γιατί η Κίνα, παρότι έχει το 19% του πληθυσμού στη γη και μια οικονομία που αντιστοιχεί στο 15% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), αντιπροσωπεύει το μισό ή παραπάνω της παγκόσμιας ζήτησης για κάποια εμπορεύματα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα έχει το 59% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιμέντου και το 56% σε νικέλιο. Όμως, δεν σταματά εκεί. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 50% της  παγκόσμιας ζήτησης για χάλυβα, χαλκό και άνθρακα

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ενισχύει την αβεβαιότητα αλλά δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού του ιταλικού δημοσίου και κατ' επέκταση των άλλων χωρών της ευρωζώνης όπως διαφαίνεται τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης.

Εκτός απροόπτου λοιπόν, το ιταλικό αποτέλεσμα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις επόμενες κινήσεις του ελληνικού δημοσίου που περιλαμβάνουν δυο ακόμη εκδόσεις ομολόγων όπως έχει προαναγγελθεί.

Σ'αυτές τις κινήσεις, ρόλο θα διαδραματίσει η Rothchild, σύμβουλος του δημοσίου σε θέματα χρέους,

Οι μυημένοι γνωρίζουν ότι η μισή περίπου ετήσια κατανάλωση κατεψυγμένων ψαριών στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Με έκπληξη λοιπόν οι άνθρωποι του κλάδου διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη κάμψη στην κατανάλωση κατεψυγμένων ψαριών από την αρχή της Σαρακοστής μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η μείωση φτάνει το 15% κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα μπορεί να παράγει και να εξάγει φρέσκα ψάρια, όμως τα κατεψυγμένα ψάρια τα εισάγει.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση νωπών ψαριών κινείται χονδρικά στα περσινά επίπεδα, παρότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάπου 4% κατά μέσο όρο, μας έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου ομίλου του χώρου. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα υποκατάστασης των κατεψυγμένων με νωπά, που θα μπορούσε να εξηγήσει τη διψήφια μείωση, τουλάχιστον εν μέρει.

Με καθυστέρηση μιας μέρας, λόγω Λετονίας, η επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί  φτάνει ενδεχομένως απόψε στην Αθήνα για επαφές και συζητήσεις.

Πρόκειται για την ετήσια επίσκεψη που κάνει σε χώρες-μέλη της ευρωζώνης και ιδιαίτερα εκείνες των οποίων το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Επιπλέον, είναι μια ιδιαίτερη επίσκεψη, γιατί η κ. Νουί συνταξιοδοτείται το φθινόπωρο.

Εκπλήξεις δεν αναμένονται. Η κ. Νουί, η οποία θα δώσει μια ομιλία σε οικονομικό συνέδριο τις επόμενες μέρες, έχει ήδη καταστήσει σαφείς τις θέσεις της για ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο την επιθετική μείωσή τους.

v