Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι έρευνες που διεξάγουν εδώ και πολύ καιρό οι αμερικανικές αρχές για τις δραστηριότητες της ελβετικής Novartis δεν άφησαν ασυγκίνητες, όπως ήταν φυσιολογικό, τις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες.

Οι τελευταίες έδωσαν εντολές στις «μεγάλες αδελφές» του κλάδου της λογιστικής να ελέγξουν τόσο τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό όσο και τους αντιπροσώπους τους. Και όταν λέμε «ελέγξουν», δεν εννοούμε τόσο τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους που γνώριζαν από πρώτο χέρι, αλλά τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης που ακολουθούσαν.

Μετά από πολλά χρόνια και δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτός του κλάδου από εθελούσιες κ.λπ., κάτι φαίνεται πως κινείται στον χώρο.

Δεν είναι καινούργιο, υπό την έννοια ότι έχει αποτυπωθεί στην αγορά εδώ και ένα-δυο μήνες όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι.

Ομως, οι αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών πήραν την ανιούσα, κάτι που head hunters αποδίδουν εν μέρει στη ζήτηση που προήλθε από τη στελέχωση της επιτελικής ομάδας της Praxia Bank (πρώην Credicom).

Μπορεί όμως ρόλο να έχουν παίξει επίσης όλες αυτές οι ειδικές εταιρείες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συσταθεί και επιδιώκουν να πάρουν άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από μπλόφες πάνε καλά.

Το προηγούμενο διάστημα, διαβάζαμε στον Τύπο εκτιμήσεις ότι η δημοπρασία των 12μηνων εντόκων θα κινηθεί προς την περιοχή του 1,4%-1,5%. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο, καθώς το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,25%, με την υπερκάλυψη να ξεπερνά το 300% του ποσού των 625 εκατ. ευρώ που ζητείτο.

Φαίνεται λοιπόν πως το εύρος του 1,4%-1,5% αντιπροσώπευε περισσότερο τις επιθυμίες των ελληνικών τραπεζών και κάποιων, τουλάχιστον, ξένων funds.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κάποια ξένα funds, που κατείχαν 3μηνα έντοκα, διέδιδαν το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα έμπαιναν στο 12μηνο έντοκο, γιατί η διάρκειά του ξεπερνούσε εκείνη του μνημονίου.

Η συζήτηση στην Ελλάδα περιστρέφεται τις τελευταίες μέρες γύρω από την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, που μπήκε στο γήπεδο της Τούμπας με περίστροφο.

Σκεφθήκαμε ότι θα ήταν επίκαιρο να αναφερθούμε στις χώρες που παράγουν και εξάγουν τα περισσότερα όπλα στον κόσμο.

Σύμφωνα λοιπόν με το SIPRI Arms Transfer Database, οι ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές όπλων, με 34% την περίοδο 2013-2017. Ακολουθεί η Ρωσία με 22%, ενώ τρίτη έρχεται η Γαλλία, με μερίδιο 6,7% παγκοσμίως.

Η έκπληξη για μας είναι η Γερμανία (άρματα μάχης Λέοπαρντ κ.λπ.), που βρίσκεται στην 4η θέση με ποσοστό 5,8%, λίγο πάνω από την Κίνα που έχει μερίδιο αγοράς 5,7%.   

Η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει στοιχίσει πολλά σε θέσεις εργασίας και εισοδήματα, στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Αν όμως πιστέψουμε την έρευνα του ΟΟΣΑ για τον χρόνο που ξοδεύει κάθε λαός για να φάει και να πιει καθημερινά, τα πάμε πολύ καλά. Πιο συγκεκριμένα, οι Ελληνες καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο, με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να ακολουθούν.

Απο την άλλη πλευρά, αρκετά καλά τα πάνε και οι Ελληνίδες. Οι τελευταίες καταλαμβάνουν την 3η θέση, με 2 ώρες και 4 λεπτά ημερησίως, ενώ την πρωτιά έχουν οι Γαλλίδες, με 2 ώρες και 11 λεπτά κατά μέσο ημερησίως και δευτεραθλήτριες τις Ιταλίδες, με 2 ώρες και 5 λεπτά.

v