Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής 46,9 δισ. ευρώ απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και πρόκειται να λάβει 11-12 δισ. ευρώ περίπου επιπλέον με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Συνολικά, κάπου 58-59 δισ. ευρώ από τα έως 86 δισ. ευρώ συνολικά του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει πως απομένουν κάπου 27 δισ. περίπου δυνητικά.

Ομως, οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το υπόλοιπο των 27 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων με υψηλό επιτόκιο όπως συζητείτο εδώ και καιρό.

H είδηση ότι η DG Comp ζητά να αυξηθεί το τίμημα για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος κοντά στο 1 δισ. ευρώ από κάπου 600 εκατ. προηγουμένως, έκανε μεν εντύπωση αλλά δεν εξέπληξε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Η DG Comp είχε διαμηνύσει ανεπισήμως, χρόνια πριν, στην ελληνική πλευρά ότι τέτοιου είδους επεκτάσεις θα πρέπει να γίνονται με διαγωνισμό. Γι' αυτό πιθανόν τον λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να «πακετάρει» την επέκταση της σύμβασης με την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που προέρχονται από την αγορά συνήθως ξεχωρίζουν. Οχι μόνο γιατί γίνονται στόχοι των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά γιατί επίσης κατανοούν καλύτερα πώς λειτουργούν και τι θέλουν οι αγορές.

Ενας από αυτούς είναι ο Jorg Kukies, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που ήταν πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs στη Γερμανία και την Αυστρία, πριν αναλάβει την τωρινή κυβερνητική θέση.

Ο κ. Kukies είναι υπεύθυνος για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την ευρωπαϊκή πολιτική του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν για το πότε η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν την ΕΚΤ να σταματά τις αγορές στο τέλος του 2019.

Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκλίσεις των σωρευτικών αγορών ομολόγων ανά χώρα σε σύγκριση με εκείνες που θα έπρεπε να γίνονται με βάση το μερίδιο καθεμιάς στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ (capital key).

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, oι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις παρουσιάζονται στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας.

To ελληνικό μνημονιακό σίριαλ έχει πολλά επεισόδια. Σ΄ένα από τα τελευταία πρωταγωνιστεί η Σλοβακία.

Όμως, πριν έλθουμε στο τελευταίο επεισόδιο, ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας μ’ ένα πιο παλιό. Αρκετοί ίσως θυμούνται τη στάση της Σλοβακίας στο πρώτο μνημόνιο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Σλοβάκοι αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με διακρατικό δάνειο όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, προκαλώντας εντύπωση.

Όπως είχαν δηλώσει οι Σλοβάκοι ιθύνοντες εκείνη την περίοδο, η χώρα τους δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές για να δώσει δάνειο στην Ελλάδα, ώστε να πληρώνει συντάξεις που ήταν πολλαπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες που έπαιρναν οι δικοί της.

v