Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Στη σχετικά πρόσφατη περιοδεία του οικονομικού επιτελείου στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, που διοργάνωσε η JP Morgan για την ενημέρωση αμερικανικών funds και άλλων επενδυτικών σχημάτων σχετικά με τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι τελευταίοι έθεσαν διάφορες ερωτήσεις.

Μια από αυτές αφορούσε το τάιμινγκ της επόμενης εξόδου στις αγορές. Ομως, οι απαντήσεις που πήραν από την ελληνική αντιπροσωπεία δεν ήταν τόσο διαφωτιστικές, υπό την έννοια ότι ήταν γενικόλογες.

«Το γεγονός ότι οι επενδυτές διψούν για ελληνικά κρατικά χρεόγραφα αποδεικνύει το παράδειγμα του ΟΤΕ. Ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 45% στην Deutsche Telekom, άντλησε την περασμένη εβδομάδα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 400 εκατομμύρια ευρώ από ένα τετραετές ομόλογο. Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 2,375% και υπερκαλύφθηκε πέντε φορές, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. να ζηλέψει», τονίζει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε ανταπόκριση για την πρόθεση του ΟΔΔΗΧ να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών, πιθανόν με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Η Ελλάδα μπορεί να οδεύει προς την έξοδο του 3ου μνημονίου και οι εγχώριες τράπεζες να πέρασαν με επιτυχία τα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ, όμως κάποιοι στο εξωτερικό δεν έχουν πεισθεί.

Δεν εξηγείται αλλιώς το φαινόμενο να μη γίνονται αποδεκτές οι εγγυητικές από εγχώριες τράπεζες που προσκομίζουν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και άλλες, όταν διεκδικούν έργα στο εξωτερικό.

Ομως, ακόμη κι όταν γίνονται αποδεκτές οι εγγυητικές, οι εγχώριοι όμιλοι έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο χρηματοδοτικό κόστος. Την ίδια στιγμή που μεγάλοι ξένοι όμιλοι, όπως η Vinci, παίρνουν εγγυητικές από ξένες τράπεζες με κόστος 0,4% ετησίως -όπως κάποτε οι ελληνικές-, οι εγχώριοι όμιλοι πληρώνουν από 3,4% έως 4,5% ετησίως, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των κατασκευών.

Καλό είναι να τα γνωρίζουμε κι αυτά.

Το κόστος διαβίωσης στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές μεγαλουπόλεις, δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι χαμηλό συγκρινόμενο με εκείνο άλλων μεγαλουπόλεων στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Numbeo.

Πιο αναλυτικά, η Αθήνα κατατάσσεται στην 117η θέση στην Ευρώπη με βάση τον δείκτη κόστους διαβίωσης με 60.44 μονάδες και η Θεσσαλονίκη στην 121η θέση με 57.97 μονάδες. Στην παγκόσμια κατάταξη, η Αθήνα κατατάσσεται στην 279η θέση και η Λευκωσία στην 273η με 60.97 μονάδες.

Η StormHarbour ήταν σύμβουλος της Aldemar, συμφερόντων του ομίλου Ν. Αγγελόπουλου, στη στρατηγική συμφωνία που συνήψε με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital για επενδύσεις εξαγοράς και διαχείρισης ελληνικών ξενοδοχείων.

Η συμφωνία οδήγησε στην εξαγορά της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε», συμφερόντων του ομίλου Αγγελόπουλου και της οικογένειας Παπαδοπούλου. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων Armilia Mare και Paradise Village στη Ρόδο.

H StormHarbour φέρεται επίσης να έχει παίξει ρόλο στην προσέγγιση της Apostolopoulos Holdings και του private equity fund HIG, που κατέληξε στην υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση του 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου της «Θεραπευτήριο Υγεία». H StormHarbour ενήργησε ως σύμβουλος της HIG.

v