Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το σημερινό θέμα δεν είναι αμιγώς οικονομικό. Όμως, είναι σημαντικό γιατί αφορά έναν κανονισμό που θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στους Έλληνες και στους άλλους πολίτες χωρών της ΕΕ, που ταλαιπωρούνται με τη γραφειοκρατία όταν θέλουν να πιστοποιήσουν επίσημα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από άλλη χώρα της ΕΕ.

Η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού που ψήφισε το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο το 2016, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κομισιόν, αφορά την κατάργηση της σφραγίδας της Χάγης ή Apostille για μια σειρά από δημόσια έγγραφα και μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή από τις 16 Φεβρουαρίου του 2019.

Μερικές φορές πληροφορείσαι κάποια πράγματα και δυσκολεύεσαι να τα πιστέψεις. Όμως, εξηγούν σε κάποιο βαθμό την συμπεριφορά της ΕΚΤ και των θεσμών απέναντι στις τράπεζες τα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Σε τι αναφερόμαστε;

Στις επαφές που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη κάθε συστημικής τράπεζας με στελέχη της ΕΚΤ και του Eνιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Σταθερότητας (SSM) στη Φρανκφούρτη από τις αρχές της κρίσης μέχρι τουλάχιστον και το 2017.

Από έγκυρες πηγές μαθαίνουμε πως τα στελέχη των τραπεζών δεν δίσταζαν να κακολογούν ανταγωνίστρια/ες τους  στη Φρανκφούρτη όταν οι ξένοι έθεταν ερωτήματα, αντιτείνοντας παράλληλα τι έκανε άλλη εγχώρια τράπεζα για το ίδιο ζήτημα.   

Σε χθεσινή ομιλία του προς αναλυτές στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου εξέφρασε την άποψη, και παράπονο ταυτόχρονα, ότι η αγορά δεν εκτιμά όλα αυτά που έχουν γίνει και γίνονται στον όμιλο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει φτιάξει την καλύτερη ομάδα μάνατζμεντ στην τράπεζα και είναι υπερήφανος γι' αυτή.

Οσον αφορά τον επόπτη, τον SSM, ο κ. Μεγάλου φέρεται να είπε στο πυκνό ακροατήριο πως είναι συνεχώς σε επαφή με τα στελέχη του SSM για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάπου ένα χρόνο, και τους εξηγεί τι ακριβώς κάνει η τράπεζα.

Η ελληνική καμπύλη επιτοκίων έχει υποχωρήσει κάπου 20 μονάδες βάσης στον απόηχο της πετυχημένης έκδοσης του 5ετούς ομολόγου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,9% περίπου και του 4ετούς ομολόγου που λήγει τον Ιανουάριο του 2023 στο 2,86%. Σε κάποιο βαθμό, αυτό οφείλεται στην επιλογή των αρμοδίων να αφήσουν περισσότερα "σπόρια" στο τραπέζι για να ευχαριστήσουν τους αγοραστές και να τους έχουν πιο ζεστούς για την επόμενη έκδοση.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τις προσφορές για το 5ετές ομόλογο που υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ να έπεφταν στο μισό αν η απόδοση του ομολόγου προσδιοριζόταν στο 3,5%.

Ισως δεν είναι τόσο γνωστό αλλά η συμμετοχή των ξένων επενδυτών και άλλων στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια υποχώρησε αισθητά το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το μερίδιο των ξένων είχε υποχωρήσει προς το 30% του συνόλου στα τέλη του 2018, από 50% περίπου νωρίτερα. Πιθανόν αυτό οφείλεται τόσο σε εσωτερικούς λόγους, π.χ. παροχολογία, όσο και εξωτερικούς, π.χ. Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι έντοκα γραμμάτια αξίας 15 δισ. ευρώ περίπου κυκλοφορούν στην αγορά.

Η μεγάλη υπερκάλυψη της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου δημιουργεί βάσιμες ελπίδες πως το κλίμα θα αντιστραφεί στις τάξεις των ξένων και θα αυξήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικά έντοκα τις επόμενες εβδομάδες ή/και μήνες.

v