Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Δεν είναι λίγο για μια χώρα όπως η Ελλάδα, με υψηλό δημόσιο χρέος, να δαπανά το 2,5% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της για στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute, η χώρα μας δαπάνησε 5,5 δισ. δολάρια το 2018 γι’ αυτό τον σκοπό, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στο κλαμπ των χωρών που ξοδεύουν τα περισσότερα παγκοσμίως.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει πού πάνε τα λεφτά.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μερίδα του λέοντος  πάει στην πληρωμή των απολαβών των ανθρώπων που απαρτίζουν τις ένοπλες δυνάμεις.

Πολλά έχουν λεχθεί και γραφτεί για τον ρόλο της τεχνολογίας στην οικονομία και τις ενδεχόμενες απώλειες σε θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι νέες τεχνολογίες αυξάνουν την παραγωγικότητα και δημιουργούν πλούτο. Όμως, η επίπτωση στην απασχόληση  εξακολουθεί να αποτελεί γρίφο.

Μερικοί επικαλούνται τα αποτελέσματα των προηγούμενων βιομηχανικών επαναστάσεων για να δικαιολογήσουν την πρόβλεψη πως το ισοζύγιο στις θέσεις εργασίας θα είναι θετικό στο τέλος αν και οι περισσότεροι έχουν άλλη άποψη. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν ενδιαφέρον τα στοιχεία που δείχνουν πόσο προσωπικό απασχολούν οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες  παγκοσμίως για κάθε 1 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα θα μπορούσε να μάθει κανείς παρακολουθώντας την ημερίδα με θέμα «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για μια Νέα Οικονομία υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής: Προώθηση της καινοτομίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (NEO) και η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Πριγκίπισσας Βικτόρια της Σουηδίας.

Η στήλη ξεχώρισε την τοποθέτηση του Gunnar Soderholm, επικεφαλής του τομέα περιβάλλοντος και υγείας στην πόλη της Στοκχόλμης, σχετικά με τον φόρο κυκλοφοριακής συμφόρησης (congestion tax).

Τα λογιστικά των δημόσιων οικονομικών δεν είναι εύκολα. Γι’ αυτό μπερδεύουν εύκολα.

Πάρτε για παράδειγμα το δημόσιο χρέος.

Αλλιώς ορίζεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει φορείς όπως οι ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, τα ΝΠΙΔ κ.τ.λ., κι αλλιώς το χρέος της κεντρικής διοίκησης.

Γι’ αυτό διαφέρουν σε απόλυτα νούμερα.

Πολύς λόγος έγινε πρόσφατα για το δημόσιο χρέος και την άνοδο που εμφάνισε το 2018 σε σύγκριση με το 2017, παρά τα πρωτογενή υπερπλεονάσματα.

Μετά τις αναβαθμίσεις απο την Moody's και τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I ήλθε η ώρα του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) να τοποθετηθεί. O S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, αργά το βράδυ.

Θυμίζουμε ότι ο S&P βαθμολογεί την Ελλάδα με "Β+" και θετικές προοπτικές (outlook), γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για αναβάθμιση σε "ΒΒ-" αύριο.

Ο οίκος Fitch Ratings έχει αναβαθμίσει την χώρα σε "ΒΒ-" από πέρυσι και αν ο S&P προχωρούσε σε αντίστοιχη κίνηση θα εδραίωνε την Ελλάδα σ' αυτή την κατηγορία που είναι ακριβώς κάτω απο την επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Να πούμε εδώ πως δεν γνωρίζουμε ποιά θα είναι η ετυμηγορία του S&P.

v