Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Επί κάπου 45 λεπτά μιλούσαν συνολικά οι πρόεδροι και CEO των εγχώριων τραπεζών και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ για την ελληνική οικονομία, τις τραπεζικές εξελίξεις, τα θεσμικά και άλλα θέματα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Enria.

Ο Ιταλός Andrea Enria τους άκουσε προσεκτικά και μίλησε για κάπου 15 λεπτά, σύμφωνα με παρευρισκόμενα άτομα, χωρίς να αναφερθεί στην ελληνική οικονομία.

Ο επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε σε τεχνικά ζητήματα όπως τα stress tests του 2020, και άλλα όπως οι πλειστηριασμοί και οι αναδιαρθρώσεις.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στο μέλλον από την ευρεία χρήση των ρομπότ και την αυτοματοποίηση. Ιδίως για δουλειές ρουτίνας στη μεταποίηση και στα logistics. Γι' αυτό τον λόγο, η εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group διεξήγαγε μια έρευνα μεταξύ εκτελεστικών στελεχών και μάνατζερ σε πάνω από 1.300 εταιρείες παγκοσμίως.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το 67% των κινεζικών εταιρειών του δείγματος περιμένουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων λόγω της αυτοματοποίησης κατά τουλάχιστον 5% έναντι 60% στην Πολωνία και 57% στην Ιαπωνία.

Κάθε εκλογική αναμέτρηση κοστίζει πολλά εκατομμύρια στους Ελληνες φορολογούμενους.

Παρ' όλα αυτά χιλιάδες άτομα, μέλη των εφορευτικών επιτροπών ανά την επικράτεια δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ ενώ καλούνται να είναι από νωρίς το πρωί έως το βράδυ στα εκλογικά τμήματα. Kι αν οι άνθρωποι που επιλέγονται τυχαία με κάποιο λογισμικό δεν δώσουν το παρών ή δεν απαλλαγούν απο τα καθήκοντά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες και 6μηνη φυλάκιση.

Αντίθετα, οι δικαστικοί που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λαμβάνουν 110 ευρώ ημερησίως για 8 ημέρες επιπλέον του μισθού τους. Αυτά τα χρήματα, που είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τον μέσο εργαζόμενο, είναι αφορολόγητα όπως μας λένε.

Πώς θα σας φαινόταν να είχε καύσωνα 35-40 βαθμούς, να ήθελε κάποιος να βάλει air condition στο διαμέρισμά του και να μην μπορούσε;

Παρότι είχε τα λεφτά για να αγοράσει το κλιματιστικό και να του το εγκαταστήσουν; 

Τρελό; 

Κι όμως, αυτό συνέβη στο Παρίσι (και πιθανόν σ’ άλλες γαλλικές πόλεις) τις προηγούμενες μέρες, που η θερμοκρασία χτύπησε κοντά στο 40άρι, λόγω της εισροής θερμών αέριων μαζών από τη Σαχάρα.

Μιλάμε για περιοχή που είναι ασυνήθιστη σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τελευταία τους πολιτικούς από διάφορους πολιτικούς χώρους να ισχυρίζονται πως το πρόγραμμα του κόμματός τους είναι κοστολογημένο;

Ουκ ολίγες, είναι η απάντηση.

Ο λόγος που το κάνουν είναι προφανής. Θέλουν να πείσουν τους δυνητικούς ψηφοφόρους ότι το πρόγραμμά τους είναι αξιόπιστο και έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που συνήθως αφορούν διάφορες παροχές, μειώσεις φόρων κ.λπ.

Όμως, η κοστολόγηση του προγράμματος ενός κόμματος ή επιμέρους μέτρων από τα στελέχη και τους φίλους του δεν σημαίνει ότι είναι σωστή. Μπορεί να είναι, μπορεί και όχι. Αν μάλιστα η σύγχρονη ιστορία είναι οδηγός, το πιθανότερο είναι η κοστολόγηση να υποεκτιμά την πραγματική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Κι αυτό είτε λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, είτε πολιτικών σκοπιμοτήτων, είτε και τα δύο.

v