Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

O οίκος αξιολόγησης Moody’s θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας μεθαύριο, 23 Αυγούστου. Όμως, όσοι στην Αθήνα περιμένουν κάποια νέα αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της χώρας θα απογοητευθούν, όπως μαθαίνουμε. Κι αυτό γιατί η Moody’s θα διατηρήσει σταθερό το outlook κατά τα πρότυπα της Fitch Ratings πριν από λίγο καιρό.

Είναι φυσιολογικό μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες την περασμένη Άνοιξη. Πλέον, η Moody’s βρίσκεται μια βαθμίδα πίσω από την Fitch.

To φαινόμενο επαναλαμβάνεται και ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε πρόκειται να είναι η τελευταία. Όταν αυξάνεται ο ΦΠΑ, οι τιμές αυξάνονται και όταν μειώνεται ο ΦΠΑ, οι τιμές σε κάποια αγαθά δεν μειώνονται, αλλά παραμένουν σταθερές με τους επιχειρηματίες να καρπώνονται την διαφορά.

Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την 20η Μαίου όταν μπήκε σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% σε μια σειρά από βασικά είδη διατροφής, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Η μείωση θα έπρεπε να οδηγήσει σε ανάλογη μείωση στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές. Και πράγματι μάλλον έτσι φαίνεται πως έγινε στα καταστήματα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Αν η επίτευξη του στόχου για τον φετινό προϋπολογισμό θεωρείται πολύ πιθανή, δεν συμβαίνει το ίδιο για τον προϋπολογισμό του 2020.

Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ δεν θεωρείται εύκολα επιτεύξιμος μετά τις μειώσεις φόρων που έγιναν το 2019, ιδίως από την μείωση του ΦΠΑ για ολόκληρη την χρονιά .

Επιπλέον, υπάρχει η ψήφιση νόμου για την εκταμίευση μεγάλου ποσού για συντάξεις σε μόνιμη βάση και την απόφαση για μη μείωση του αφορολόγητου.

Το μόνο μέτρο που θέλουν τόσο η κυβέρνηση, όσο κι οι θεσμοί είναι η μείωση στον φορολογικό συντελεστή που επιβάλλεται στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%.

Αν η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται με την καινοτομία, το μέλλον της Ελλάδας δεν διαγράφεται λαμπρό σε περίπτωση που ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας δεν αλλάξουν πλεύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WIPO (World Innovation Property Organization), η Ελλάδα κατέλαβε την 41η θέση ανάμεσα σε 120 χώρες το 2018 με βάση τον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας (GII).

Η Βουλγαρία ήταν ακριβώς ένα σκαλί από πάνω στην 40η θέση ενώ η Κύπρος κατέλαβε την 28η θέση με σκορ 48,34 μονάδες έναντι 41 της Ελλάδας.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 49η θέση.

Είναι αλήθεια πως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου κάποιου όταν ακούει για ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα τις Κυκλάδες και του Αργοσαρωνικού είναι οι καλοκαιρινές διακοπές. Όμως, κάποια νησιά έχουν την δική τους επενδυτική ιστορία. 

Η Ύδρα, το νησί που άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με την ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» με την Σοφία Λόρεν, είναι ένα από τα αυτά.

Ένας από αυτούς ήταν ο βρετανός επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin και της Galactica. Όπως ο ίδιος έχει πει σε Έλληνα δημοσιογράφο την προηγούμενη δεκαετία ανακάλυψε την άγνωστη σε εκείνο Ύδρα, «κυνηγώντας» ένα κορίτσι που είχε ερωτευθεί, αλλά τον εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον μουσικό μιας μπάντας.

v