Ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας μπορεί να σφίξει το χέρι του Γάλλου ομολόγου του κ. Λε Μερ σήμερα, γνωρίζοντας ότι μπορεί στο πρόσωπό του να βρει ένα σύμμαχο στην μάχη για την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα υπό προϋποθέσεις.
Κι αυτό γιατί ο Λε Μερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως μπορούν να του επιβεβαιώσουν οι αρμόδιοι από την προηγούμενη κυβέρνηση, να πειστεί η Γερμανία να δεχθεί τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα για 5 χρόνια (μέχρι το 2022) αντί για 10 χρόνια όπως ζητούσε.
Ο κ. Λε Μερ είχε επίσης ταχθεί υπέρ του αυτόματου μηχανισμού που θα συνέδεε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Όμως, ο μηχανισμός δεν προχώρησε καθώς στην πορεία διαπιστώθηκε, εκτός των άλλων, ότι η ενσωμάτωσή του (modeling) στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ήταν δύσκολη υπόθεση. Ακόμη και το ΔΝΤ που ήταν υπέρ των χαμηλότερων πλεονασμάτων έως 1,5% του ΑΕΠ είχε θέμα.
Γι’ αυτούς τους λόγους ισχυριζόμαστε πως στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Λε Μερ, ο κ. Σταϊκούρας θα βρει πιθανόν ευήκοον ους στο αίτημα για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.