Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Τα πλήρη αποτελέσματα του 2005

Από τις τράπεζες προήλθε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ενοποιημένης κερδοφορίας των εισηγμένων στο Χ.Α., η οποία κατά την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ανήλθε σε 39%. Εξαιρουμένων των τραπεζών και των επενδυτικών εταιριών, η αύξηση ήταν στο 4,6%. Σε επίπεδο δεικτών τη σημαντικότερη αύξηση κερδοφορίας εμφάνισε ο Mid Cap 40. Δείτε ολόκληρη τη λίστα των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Τα πλήρη αποτελέσματα του 2005
Αυξημένη κατά 39% ήταν η κερδοφορία του συνόλου των εισηγμένων στο Χ.Α. για το 2005 έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Εξαιρουμένων των τραπεζών, η αύξηση στα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έφτασε το 4,6%.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών, με μόνη απουσία αυτή της Εθνικής Ακινήτων (υπό συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα).

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιριών (εξαιρουμένων των τραπεζών και των επενδυτικών εταιριών) παρουσιάζει την ίδια στιγμή αύξηση 10%.

Εξαιρουμένων των κατασκευαστικών, τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσιάζουν αύξηση 7,5% και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών καταγράφει άνοδο 11,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σε επίπεδο μητρικών εταιριών το 76% των εισηγμένων (ήτοι 249 επιχειρήσεις) εμφάνισε κερδοφορία. Το 34% (111 εταιρίες) ενίσχυσε την κερδοφορία του, το 31% (100 εταιρίες) μείωσε την κερδοφορία του, ενώ το 12% (38 επιχειρήσεις) κατέγραψε αναστροφή ζημιών.

Επίσης η χρήση ήταν ζημιογόνος για το 24% των εισηγμένων (77 εταιρίες), 6% (20 επιχειρήσεις) εμφανίζει διεύρυνση των ζημιών, 7% (24 εταιρίες) παρουσίασε μείωση των ζημιών και 10% (33 εταιρίες) κατέγραψε αναστροφή των κερδών.

Σε ενοποιημένο επίπεδο, το 75% των εισηγμένων (191 εταιρίες) ήταν κερδοφόρες, 34% (85 εταιρίες) εμφάνισε αύξηση της κερδοφορίας, 32% (81 εταιρίες) κατέγραψαν μείωση, ενώ το 10% (25 εταιρίες) εμφανίζει αναστροφή ζημιών.

Παράλληλα, σε ενοποιημένο επίπεδο, το 2005 ήταν ζημιογόνο για το 25% των εταιριών (62 επιχειρήσεις), το 4% (10 εταιρίες) εμφάνισε αύξηση των ζημιών, το 9% (23 εταιρίες) κατέγραψε μείωση ζημιών και το 11% (29 εταιρίες) εμφανίζε αναστροφή κερδών.

Τις καλύτερες επιδόσεις σε εταιρικό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, εμφανίζουν οι Κέκροψ, Eurobrokers, Αττι-Κατ και Altius.

Σε ενοποιημένο επίπεδο, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν οι Μυτιληναίος, Ιπποτούρ, Ρόκας και Νεοχημική.

Ο υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης, εκτιμά πως σε γενικές γραµµές τα αποτελέσµατα του 2005 επηρεάστηκαν από τη συνολική θετική επίδραση των χρηµατοοικονοµικών εταιριών (Ασφάλειες, Τράπεζες, Συµµετοχές, Επενδυτικές), των ∆ιυλιστηρίων και από την εξαιρετική επίδοση των επιµέρους εταιριών του οµίλου Μυτιληναίου.

Αν και η συνολική εικόνα θα µπορούσε να χαρακτηριστεί θετική, µια πιο ενδελεχής µατιά αποκαλύπτει αδυναµίες σε σηµαντικούς οικονοµικούς κλάδους (κατασκευές, ενέργεια, λιανικό εµπόριο, τεχνολογία), είτε σε επίπεδο δραστηριότητας είτε σε επίπεδο κερδών, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συνδεδεµένους ή εξαρτηµένους κλάδους της ζήτησης σε αυτούς τους τοµείς, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Συμπληρώνει δε, πως το φαινόµενο της αποτύπωσης κλάδων µε κερδοφορίες δύο ταχυτήτων απλώς επιβεβαίωσε τη γενική αίσθηση άνισης ανάπτυξης που επικρατεί στην ελληνική οικονοµία, καθώς και τις διαρθρωτικές αδυναµίες κάποιων κλάδων στο να επεκτείνουν τον αναπτυξιακό τους κύκλο χωρίς τη συνδροµή της κρατικής δαπάνης.

Επιπλέον, οι φετινές κερδοφορίες εµφανίστηκαν αυξηµένες από την επίδραση των χαµηλότερων φορολογικών συντελεστών (3%) και την πιο ορθολογική κατανοµή των αποσβέσεων κατά τα ωφέλιµα έτη χρήσης των παγίων.

Επισημαίνει, παράλληλα, πως πιο ανθεκτικές στην κερδοφορία τους αποδείχθηκαν εταιρίες µε εξαγωγικό προσανατολισµό (Coca Cola, Τιτάν, Folli, Intralot, Γερµανός, Frigoglass), δίνοντας το στίγµα των στρατηγικών κινήσεων επέκτασης πέρα από την κορεσµένη και µικρή σε µέγεθος ελληνική αγορά.

Στα σηµεία προσοχής τονίζει ακόµα τις πωλήσεις παγίων, καθώς και άλλα έκτακτα αποτελέσµατα, που είχαν µεγαλύτερη συχνότητα στο χώρο της ναυτιλίας και των συµµετοχών, καθώς και την αναβαλλόµενη φορολογία, η οποία επηρέασε τα καθαρά κέρδη και προήλθε κυρίως από την αποτίµηση των παγίων σε τιµές πλησιέστερες προς την αγοραία αξία τους, βοηθώντας ωστόσο την αύξηση της καθαρής θέσης των εισηγµένων.

Σχετικά με τα προς διανοµή µερίσµατα, εκτιμά πως κρίνονται ικανοποιητικά, καθώς ξεπερνούν τα 3,0 δισ. ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις µπορούν να δικαιολογήσουν απόλυτα το ”κόστος ευκαιρίας” ή ”κόστος παραµονής” πολλών επενδυτικών επιλογών.

Σε ό,τι αφορά το µέλλον, οι αναδιαρθρώσεις (∆ΕΗ, Intracom, Γενική Τράπεζα, ΟΤΕ) δηµιουργούν για την επόµενη χρήση µια εφεδρεία ασφαλείας σε ό,τι αφορά την τελική γραµµή των αποτελεσµάτων και σε συνδυασµό µε τη νέα µείωση των φορολογικών συντελεστών µπορούν να επαναλάβουν για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά βελτίωση της κερδοφορίας.

Τέλος, επισημαίνει την ύπαρξη σηµαντικών στρεβλώσεων που αφορούν µικρές και µεσαίες εταιρίες σε επίπεδο αποτιµήσεων, οι οποίες, παρότι έχουν δείξει συνέπεια στην επανάληψη κερδών και υγιή δοµή στη διάθρωση των κεφαλαίων τους, παραµένουν συστηµατικά στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενσωµατώνοντας ποιοτικά ρίσκα ή απλώς την κακή φήµη που εξακολουθεί να συνοδεύει τη µικρή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Σε επίπεδο δεικτών, τη σημαντικότερη αύξηση κερδών (μετά απο φόρους και μειοψηφίες), κατά 47,6%, σημείωσαν οι μετοχές του Mid 40, ενώ ακολούθησε ο FTSE 20 με αύξηση 36% και ο Small Cap 80 με αύξηση 34,9%. Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, τη σημαντικότερη αύξηση σημείωσε ο κύκλος εργασιών των εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (+16,2%), ενώ ακολούθησε ο Mid Cap 40 (6,2%) και ο Small Cap 80 με 2,5%.

* Η πλήρης λίστα με τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών για το 2005 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v