Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat: Μελέτη για εκτυπωτικό κλάδο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η έντονη πολιτιστική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση που τους πλαισίωσε έδωσαν σημαντική ώθηση στις εργασίες του εκτυπωτικού κλάδου, με αιχμή τις εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, επισημαίνει μελέτη της Hellastat.

Hellastat: Μελέτη για εκτυπωτικό κλάδο
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η έντονη πολιτιστική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση που τους πλαισίωσε έδωσαν σημαντική ώθηση στις εργασίες του εκτυπωτικού κλάδου, με αιχμή τις εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών.

Ο κλάδος των εκτυπωτικών δραστηριοτήτων χαρακτηρίζεται έντονα από το στοιχείο της τεχνολογικής εξέλιξης, όπως επισημαίνεται σε μελέτη της Hellastat.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η φυσιογνωμία του κλάδου αλλάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών πληροφορικής από τους leaders, η ανάπτυξη ποιοτικότερων προϊόντων και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών outsourcing υψηλής προστιθέμενης αξίας ανοίγουν την ”ψαλίδα” της διαφοράς από τις μικρότερες εκτυπωτικές εταιρίες (κυρίως τυπογραφεία), οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιορισμένου εύρους εκτυπωτικές εργασίες.

Επιπλέον, η δραστηριότητα των εκτυπωτικών εταιριών είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εξελίξεις στον εκδοτικό κλάδο. Οι συνεργασίες μεταξύ εκδοτικών οίκων και εκτυπωτικών μονάδων εντάσσονται στα πλαίσια καθετοποίησης των εκδοτικών δραστηριοτήτων, ενώ μερίδα των μεγαλύτερων εταιριών έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στην ”ομπρέλα” μεγάλων εκδοτικών ομίλων (στην πλειονότητά τους εισηγμένοι στο Χ.Α.), με αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλισμένο όγκο παραγωγής, εκδίδοντας τα έντυπα του συγκροτήματος.

Οι εκτυπωτικές εταιρίες επωφελούνται από την άνοδο που γνωρίζει ο εκδοτικός κλάδος, τροφοδοτούμενη από την ευνοϊκή εξέλιξη στο κομμάτι των διαφημιστικών εσόδων και την ευρεία αποδοχή της πληθώρας των νέων τίτλων που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία 10ετία.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται διαχρονική τάση ενδυνάμωσης των εκδοτικών οίκων σε όρους απορρόφησης της διαφημιστικής δαπάνης, σε βάρος των μεριδίων του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μέσου. Επίσης, παρατηρείται αύξηση στον συνολικό αριθμό εντύπων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά (σύμφωνα με έρευνα της BARI/FOCUS, από 55 έντυπα που κυκλοφορούσαν το 1990, ο αριθμός τους ανήλθε σε 157 το 2005), τάση η οποία λειτουργεί ως ”ατμομηχανή” για τις δραστηριότητες του εκτυπωτικού κλάδου.

Σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών, οι εταιρίες του εκτυπωτικού κλάδου επενδύουν σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερες επιχειρησιακές ικανότητες (διαστάσεις, ποιότητα, τεχνικά χαρακτηριστικά, παραγωγική δυναμικότητα, ταχύτητα), αλλά και πιο αποτελεσματική οικονομική λειτουργία.

- Άνοδος πωλήσεων σε 2 από τις 3 εταιρίες του κλάδου

Οι εκτυπωτικές εταιρίες ενισχύθηκαν από τις αυξημένες ανάγκες (σε όγκο και ποιότητα) διαφήμισης και προβολής εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2004, με αποτέλεσμα οι 2 στις 3 επιχειρήσεις να εμφανίζουν άνοδο των πωλήσεών τους, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής στο 7,1%, έναντι 5,9% που εκτιμάται η μέση ετήσια αύξηση της 3ετίας 2002/2004. Ο κύκλος εργασιών που πραγματοποίησαν εκτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ, έναντι 597 εκατ. ευρώ το 2003.



Οι 9 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου παρουσιάζουν κερδοφόρα αποτελέσματα, οι μισές όμως από αυτές βελτιώνουν τα κέρδη του 2003. Η ενίσχυση των κερδών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στις επιχειρήσεις, με έσοδα από 3–50 εκατ. εύρώ και εκτιμάται στο 25,7% ανά εταιρία, έναντι 5,5% στο σύνολο των εξεταζόμενων επιχειρήσεων.

Το επίπεδο των λειτουργικών εξόδων διατηρήθηκε σχεδόν σταθερό κατά μέσο όρο, στο 15,9% επί των εσόδων, έναντι 16,3% το 2003. Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες αυξάνονται ταχύτερα και διαμορφώνονται στο 2,6% επί των πωλήσεων, έναντι 1,9% το 2002, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (πωλήσεις < 1 εκατ. εύρώ) να εμφανίζουν αύξηση στο 3,3%, από 1,8% το 2002.

Η αυξημένη χρηματοοικονομική επιβάρυνση συμβαδίζει με την αντίστοιχη επέκταση της δανειακής επιβάρυνσης. Οι εκτυπωτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς τους με βραχυπρόθεσμες εξωτερικές πηγές, καθώς αυτές ανέρχονται σε 421,19 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 45,3% των συνολικών κεφαλαίων (40,6% το 2002), ενώ το απόλυτο μέγεθός τους ενισχύεται κατά 13,4% την τριετία.



Η καθαρή θέση (379,07 εκατ. ευρώ το 2004) εμφανίζεται αυξημένη κατά 9,5% έναντι του 2003, συνθέτοντας το 40,8% των κεφαλαίων του κλάδου. Η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, ύστερα από ένα έτος στασιμότητας, αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των αποθεματικών και σωρευμένων κερδών κατά 15,7%, καθότι το 2004 αποτέλεσε χρονιά ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των περισσοτέρων εταιριών και βελτίωσης της κερδοφορίας.

Τέλος, τονίζεται ότι η σημαντική αύξηση των κερδών διατηρεί την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στο 10,7%.

* Αναλυτικά όλη η μελέτη της Hellastat στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v