Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metatrading: Ράλι, Αποτιμήσεις, Σκέψεις - Μέρος 2ο

Το επενδυτικό ρητό ”όπως πάει ο Ιανουάριος θα πάει όλη η χρονιά” θυμίζουν οι αναλυτές του Metatrading, σχολιάζοντας την άνοδο των μετοχών από την αρχή του έτους, αλλά και την πανευρωπαϊκή πρωτιά του ”δικού” μας Γ.Δ. με 8,5%. Ποιες είναι τώρα οι ”καυτές” αγορές του πλανήτη. Πού ”θα βρει ταβάνι” ο χρυσός.

Metatrading: Ράλι, Αποτιμήσεις, Σκέψεις - Μέρος 2ο
των Σπύρου Ε. Βασιλείου, Ηλία Ν. Μπούσιου*

”Τεχνικές” σκέψεις για τις αγορές εισέρχονται στο μικροσκόπιο των αναλυτών του Metatrading, στο special report με τίτλο ”Ράλι, Αποτιμήσεις και Μερικές Σκέψεις – Μέρος 2ο**”, με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2006.

Οι αναλυτές του Metatrading επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ”πάρτι” των αγορών, το οποίο συνεχίστηκε και για το μήνα Ιανουάριο. Όπως επισημαίνουν, έπειτα από μία γρήγορη ματιά εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι σχεδόν κανένας από τους δείκτες δεν έχει αρνητικό πρόσημο.

Για μία ακόμα φορά πρωταθλητής ανάμεσα στις αγορές της Ευρώπης είναι ο Γ.∆. του Χ.Α., με θετικό ποσοστό 8,5% περίπου. Ένας επιπλέον λόγος που πραγματοποιείται αυτός ο διεθνής... γύρος είναι το κλασικό απόφθεγμα από τη χρηματιστηριακή ιστορία ”as goes January so goes the year”. Οι αγορές μετοχών ξεκίνησαν το 2006 όπως περίπου τελείωσαν το 2005, με το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, δηλαδή ανοδικά, επισημαίνουν οι αναλυτές του Μetatrading.

Οι αγορές που ηγούνται και πάλι του ράλι είναι αυτές της Ασίας, αλλά και μερικές αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και το Μεξικό. Ο δείκτης της Morgan Stanley (MSCI Emerging Markets) ήταν στις 31/1 βελτιωμένος κατά 14% σε σχέση με το κλείσιμο του 2005.

Οι αναλυτές του Metatrading σχολιάζουν τη σημαντική αύξηση που παρατηρείται από την αρχή του έτους σε Αυστραλία, Καναδά και Ν. Αφρική εξηγώντας ότι και οι τρεις παραπάνω χώρες είναι μεγάλοι παραγωγοί εμπορευμάτων και μετάλλων όπως ο χρυσός, ο χαλκός, το ασήμι ή το φυσικό αέριο (π.χ. ο Καναδάς) και θεωρούν αυτό ως βασικό λόγο που αυτές οι αγορές συγκέντρωσαν και τον Ιανουάριο του 2006 τα βλέμματα των επενδυτών, με τις τιμές των εμπορευμάτων να συνεχίζουν έντονα ανοδικά και τον πρώτο μήνα του 2006.

Καταλήγοντας, για την πορεία της τιμής του χρυσού αναφέρουν ότι η σχέση χρυσού και δείκτη ΝΙΚΚΕΙ είναι θετική, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις τιμές των τελευταίων μηνών.

Η αυξημένη ζήτηση από την Ασία και η πιθανή ζήτηση για λόγους hedging από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, οι οποίες ίσως φοβούνται υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ, αποτελούν ίσως μερικούς λόγους που εξηγούν την άνοδο.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι ίσως κάτι θα τελειώσει στο εύρος των 580-600 δολαρίων (μπορεί και λίγο παραπάνω), αφού εάν το ράλι που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 250 δολαρίων το 1999 σταματήσει στα 610 δολάρια περίπου, θα αφήσει τις σημαντικές κορυφές του 2003 και του 2004.

Άσχετα με το αν τελικά πραγματοποιηθούν οι ανοδικοί στόχοι στο εύρος τιμών των 580-600 δολαρίων, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τη μεσοπρόθεσμη πορεία του χρυσού μέσω του μηχανικού συστήματος στο metatrading Global, τα κέρδη του συστήματος είναι εκπληκτικά και αγγίζουν σχεδόν το 15%, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

* Ο Σπ. Ε. Βασιλείου και ο Ηλ. Ν. Μπούσιος είναι τεχνικοί αναλυτές του metatrading.gr

** Η πλήρης ανάλυση του Μetatrading δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v