Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PWC: Αισιόδοξοι οι CEOs για την παγκοσμιοποίηση

Θετικές επιπτώσεις θα έχει η παγκοσμιοποίηση για τις επιχειρήσεις τους θεωρούν, σε γενικές γραμμές, τα ανώτατα στελέχη (CEO), ενώ η αισιοδοξία αυξάνεται με τον καιρό, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 9ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της PriceWaterhouseCoopers για τις απόψεις των ανώτατων στελεχών.

PWC: Αισιόδοξοι οι CEOs για την παγκοσμιοποίηση
Θετικές επιπτώσεις θα έχει η παγκοσμιοποίηση για τις επιχειρήσεις τους θεωρούν σε γενικές γραμμές, τα ανώτατα στελέχη (CEO), ενώ η αισιοδοξία αυξάνεται με τον καιρό, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 9ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της PriceWaterhouseCoopers για τις απόψεις των ανώτατων στελεχών.

Ειδικότερα, το 58% των ανώτατων στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η παγκοσμιοποίηση θα έχει είτε θετικές είτε πολύ θετικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Το ποσοστό αυξάνεται στο 63% σε σχετική ερώτηση που αφορά στο μεσοπρόθεσμο μέλλον (3 χρόνια).

Τα ανώτατα στελέχη αναφέρουν ότι η ύπαρξη πληθώρας ρυθμίσεων είναι η σημαντικότερη πρόκληση της παγκοσμιοποίησης (64%).

Άλλα εμπόδια είναι οι εμπορικοί φραγμοί/προστατευτισμός (63%), οι μεταβολές πολιτικής κατεύθυνσης/πολιτικής αστάθειας (57%) και τα κοινωνικά ζητήματα (56%). Η τρομοκρατία και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης χαρακτηρίστηκαν λιγότερο προβληματικοί φραγμοί (48% και 21% αντίστοιχα).

Οι ερωτηθέντες από τις αναδυόμενες οικονομίες χαρακτηρίζουν συχνότερα ως σημαντικές προκλήσεις τα θέματα της διαφθοράς (67%) και της εθνικής νομισματικής πολιτικής (61%) από ό,τι οι ερωτηθέντες στις αναπτυγμένες χώρες.

”Η μείωση του κόστους δεν αποτελεί πλέον τον μοναδικό σκοπό της παγκοσμιοποίησης. Στη νέα φάση της παγκόσμιας επέκτασής τους, οι εταιρείες εστιάζουν στην ανεύρεση και εξυπηρέτηση νέων πελατών στις αναπτυσσόμενες αγορές όλου του κόσμου”, δηλώνει ο Samuel A DiPiazza, Jr., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCoopers.

”Οι οικονομίες της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και φυσικά της Κίνας, κάποτε θεωρούνταν, κατά βάση, πηγές παραγωγής χαμηλού κόστους. Ωστόσο, σήμερα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο για πολυεθνικές, όσο και για τοπικές εταιρείες, ενώ συγχρόνως παράγουν μία νέα γενιά σοβαρών ανταγωνιστών σε παγκόσμιο επίπεδο”, προσθέτει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα –οι λεγόμενες οικονομίες BRIC από τα αρχικά τους στα αγγλικά– βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Πράγματι, το 71% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά σε μία τουλάχιστον από αυτές τις χώρες κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Από όλες τις χώρες BRIC, η Κίνα προηγείται, θεωρούμενη ως η πιθανότερη επιλογή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για το 55% των ανώτατων στελεχών.

Η Κίνα θεωρείται επίσης ως η σημαντικότερη αγορά με τις περισσότερες ευκαιρίες, σύμφωνα με το 78% των ερωτηθέντων που σχεδιάζουν την έναρξη δραστηριοτήτων στις χώρες BRIC.

Για αυτά τα ανώτατα στελέχη η Ινδία έρχεται στη δεύτερη θέση, με 64%, ενώ ακολουθεί η Ρωσία (48%) και η Βραζιλία (46%).

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, τα ανώτατα στελέχη ενδιαφέρονται για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων στις οικονομίες BRIC λόγω πρόσβασης σε νέους πελάτες και εξυπηρέτησης υφιστάμενων πελατών –όχι μόνο για τη μείωση κόστους.

Όπως υπαγορεύουν οι τρέχουσες οικονομικές τάσεις, τα ανώτατα στελέχη θεωρούν ότι η Κίνα και η Ινδία είναι οι πηγές των μεγαλύτερων ανταγωνιστικών απειλών από τις οικονομίες BRIC, για τα επόμενα τρία έτη.

Η παγκοσμιοποίηση αναπόφευκτα οδηγεί σε αυξημένη πολυπλοκότητα. Το 77% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το επίπεδο πολυπλοκότητας στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους είναι υψηλότερο σήμερα απ’ όσο πριν από τρία χρόνια –το 27% πιστεύει ότι είναι κατά πολύ υψηλότερο.

Οι γεωπολιτικές δυνάμεις, όπως οι τοπικοί και οι διεθνείς νόμοι και ρυθμίσεις, καθώς και οι εμπορικές δραστηριότητες, όπως η παρουσίαση νέων προϊόντων, προσδιορίστηκαν ως βασικές αιτίες της αυξανόμενης πολυπλοκότητας.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες δεν σχεδιάζουν επιβράδυνση της δραστηριότητάς τους ως συνέπεια της πολυπλοκότητας. Από το 71% των ανώτατων στελεχών που σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν σε τουλάχιστον μία από τις οικονομίες BRIC τα επόμενα τρία χρόνια, η πλειονότητα –61%– προγραμματίζει να ξεκινήσει τουλάχιστον τρεις δραστηριότητες, που συνεπάγονται πολυπλοκότητα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Τα ανώτατα στελέχη διαχωρίζουν την πολυπλοκότητα στο είδος που δημιουργεί αξία από το είδος που καταστρέφει την αξία. Η πολυπλοκότητα που δημιουργεί αξία, η οποία πηγάζει από δραστηριότητες όπως η επιχειρηματική επέκταση σε νέες περιοχές, θεωρείται ότι προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα.

Η διαχείριση της πολυπλοκότητας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το 77% των ερωτηθέντων.

Πολλές τεχνικές χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της πολυπλοκότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής προγραμμάτων τεχνολογίας πληροφορικής (84%) και αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής (79%).

Τα ανώτατα στελέχη πιστεύουν ότι το να έχουν ικανότατους υπαλλήλους είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας (55%), ενώ ακολουθούν οι αποτελεσματικές επικοινωνίες (45%), η ικανότητα να εντοπίζονται δραστηριότητες που δημιουργούν αξία (41%), η ικανότητα να εντοπίζονται δραστηριότητες που καταστρέφουν την αξία (43%) και η ευθυγράμμιση των διαδικασιών τεχνολογίας πληροφορικής με τις εταιρικές διαδικασίες (32%).

Όλα τα βασικά χαρακτηριστικά για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας υποδεικνύουν σοβαρά διψήφια ποσοστά απόκλισης μεταξύ του πόσο σημαντικά θεωρούν τα ανώτατα στελέχη ότι είναι και του πόσο καλά πιστεύουν ότι αποδίδουν οι εταιρείες τους στην κατηγορία αυτή, γεγονός που φανερώνει την ανάγκη βελτίωσης για τις περισσότερες εταιρείες.

Η έρευνα έδειξε ότι οι εταιρείες που αποδίδουν καλά στη μέτρηση της πολυπλοκότητας είναι ικανότερες να τη διαχειριστούν, έστω και αν η μέτρηση αυτή κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση στις προτεραιότητες των ανώτατων στελεχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v