Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metatrading: Ράλι, Αποτιμήσεις και Μερικές Σκέψεις

Οι αποδόσεις των μετοχικών χαρτοφυλακίων δεν ”τιμωρούνται” μακροχρόνια εάν οι επενδυτές αποφασίσουν να μην παραμείνουν επενδυμένοι σε υψηλές αποτιμήσεις τονίζουν οι αναλυτές του Metatrading Σπ. Βασιλείου και Ηλ. Μπούσιος, οι οποίοι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις προβλέψεις των οικονομολόγων για το 2006.

Metatrading: Ράλι, Αποτιμήσεις και Μερικές Σκέψεις
των Σπύρου Ε. Βασιλείου, Ηλία Ν. Μπούσιου*

Αποτιμήσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις εισέρχονται στο μικροσκόπιο των αναλυτών του Metatrading, oι οποίοι τονίζουν πως οι αποδόσεις των μετοχικών χαρτοφυλακίων δεν ”τιμωρούνται” μακροχρόνια, εάν οι επενδυτές αποφασίσουν να μην παραμείνουν επενδυμένοι σε υψηλές αποτιμήσεις.

Οι αναλυτές του Metatrading στο special report με τίτλο ”Ράλι, Αποτιμήσεις και Μερικές Σκέψεις – Μέρος 1ο**” (12/12), επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις αναλύσεις-προβλέψεις δεκάδων οικονομολόγων και χρηματιστηριακών αναλυτών για την επόμενη χρονιά.

Όπως επισημαίνουν, η βιομηχανία μετοχών (ή ονείρων όπως την αποκαλούν πολλοί) έχει άμεσο συμφέρον οι τιμές να ανέρχονται και να είμαστε διαρκώς σε μια ανοδική αγορά (bull market).

Είναι πολύ απλό γιατί ΑΧΕ, επενδυτικές τράπεζες αλλά και απλοί επενδυτικοί σύμβουλοι επωφελούνται κυρίως από ανοδικές αγορές. Αυξημένες τιμές αποφέρουν περισσότερες προμήθειες από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές είτε αυτές αποτελούν αγοραπωλησίες τίτλων, είτε εξαγορές/συγχωνεύσεις είτε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και δημόσιες εγγραφές.

Μία πτωτική αγορά (bear market) χαλάει όλη την χημεία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και η πίτα μικραίνει.

Συνεχίζοντας, εξηγούν ότι οι αποτιμήσεις (και άρα οι αγοραίες τιμές των μετοχών) είναι δυναμικά φαινόμενα. ”Εάν δεχθούμε ως έγκυρες τις όποιες θεωρίες περί αποτελεσματικής αγοράς (efficient market hypothesis) και της ”αλήθειας” του ταμπλό ανά πάσα στιγμή θα οδηγηθούμε σε αρκετές περιπτώσεις όπου η πραγματικότητα (των αποτιμήσεων) δεν συνάδει με την ”αλήθεια”.

Οι πολλαπλασιαστές κερδών όπως τα P/E δίνουν λάθος ενδείξεις καθώς τείνουν να υπο-εκτιμούν την πραγματικότητα στις κορυφές (και άρα δείχνουν τις τιμές ως φθηνές για τα αντίστοιχα κέρδη) και να εμφανίζουν τις αποτιμήσεις ως πολύ ακριβές στους πυθμένες (αποτυπώνοντας αρκετά υψηλά P/E)”.

Πολλοί τεχνικοί αναλυτές χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημα την αρχή του 80/20 του Pareto. Αυτή λέει με απλά λόγια ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έντονων κερδοσκοπικών κινήσεων το 80% των κερδών (ανόδου) πραγματοποιείται στο 20% του χρόνου. Το ακριβώς αντίστροφο ισχύει στην περίπτωση της πτώσης.

Η αλήθεια είναι ότι μέσω αυτής της μεθόδου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ”βγούμε” εκτός αγοράς σε σημεία κοντά στην απόλυτη κορυφή. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσεις επενδυτές ή traders να βρεθούν εκτός ”δράσης” ενώ ακόμα οι τιμές συνεχίζουν με έντονο ανοδικό momentum. Η αρχή του Pareto μπορεί να υιοθετηθεί με αποτελεσματικό τρόπο μόνο από καλούς γνώστες του βραχυπρόθεσμου trading και του momentum investing καθώς αυτοί οι traders δεν έχουν κανένα συναίσθημα.

Καταλήγοντας, αναφέρουν ότι η συζήτηση για τις αποτιμήσεις δεν έχει τέλος και χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ”θα μπορούσαμε να κουβεντιάζουμε μέρες ολόκληρες χωρίς να καταλήξουμε σε κάποιο ουσιαστικό συμπέρασμα για το ποιο επίπεδο είναι το σωστό ή πρέπον ανά περίσταση”.

Όταν οι επενδυτές ρευστοποιούν μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους σε επίπεδα αποτιμήσεων από όπου έχουν στο παρελθόν ξεκινήσει διορθώσεις τιμών οι διαφυγούσες απώλειες από επιπλέον δυνητικά κέρδη είναι πάντα μικρές.

Με απλά λόγια οι αποδόσεις των μετοχικών χαρτοφυλακίων δεν ”τιμωρούνται” μακροχρόνια εάν οι επενδυτές αποφασίσουν να μην παραμείνουν επενδυμένοι σε υψηλές αποτιμήσεις. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη από μη συμμετοχή.

Όμως όπως είδαμε και στην προηγούμενη εμπειρία του 1999-2000 τα όποια διαφυγόντα κέρδη είναι συνήθως λογιστικά και εξατμίζονται γρήγορα.

Εκ των υστέρων όλοι αποδεικνύονται προφήτες και σοφοί επενδυτές. Σε πραγματικό χρόνο όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

* Ο Σπ. Ε. Βασιλείου και ο Ηλ. Ν. Μπούσιος είναι τεχνικοί αναλυτές του metatrading.gr

** Η πλήρης ανάλυση του Μetatrading δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v