Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat: Ερευνα για το ανθρώπινο δυναμικό

Το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης μεταπολεμικά, το οποίο εξελίχθηκε σε αστυφιλία και οδήγησε τελικά σε μία υδροκέφαλη κρατική οργάνωση, μετουσιώνεται σήμερα σε συγκέντρωση των επιχειρήσεων, και κατ’ επέκταση της απασχόλησης, στο Νομό Αττικής.

Hellastat: Ερευνα για το ανθρώπινο δυναμικό
Το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης μεταπολεμικά, το οποίο εξελίχθηκε σε αστυφιλία και οδήγησε τελικά σε μία υδροκέφαλη κρατική οργάνωση, μετουσιώνεται σήμερα σε συγκέντρωση των επιχειρήσεων, και κατ’ επέκταση της απασχόλησης, στο Νομό Αττικής.

Σύμφωνα με έρευνα της Hellastat, η επιλογή της πρωτεύουσας ως έδρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι βέβαια ”προφανής” στον μέσο αναγνώστη, δεδομένου ότι εξασφαλίζεται πρόσβαση

* Στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών,

* Σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της μεσογείου,

* Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας όντας στο κέντρο αυτής, και –κυρίως-

* Στο 1/3 του πληθυσμού που κατοικεί στο Νομό Αττικής.

Ωστόσο, από ανάλυση της Hellastat που αφορά σε 550 χιλιάδες εργαζόμενους (αντιστοιχεί στο 20% περίπου των απασχολούμενων μισθωτών) πανελλαδικά, προκύπτει ότι 6 στους 10 εργαζόμενους απασχολήθηκαν κατά το έτος 2004 σε επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο Νομό Αττικής, οι οποίες αντίστοιχα συγκεντρώνουν το 75% των συνολικών εσόδων των εταιρειών με τη μορφή της Α.Ε. και Ε.Π.Ε και το 87% των συνολικών κερδών για τη χρήση 2004.

Επισημαίνεται ότι από την επεξεργασία των στοιχείων εξαιρέθηκαν οι Τράπεζες, οι Ασφάλειες και οι επιχειρήσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ λόγω του σημαντικού μεγέθους τους σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μεγέθη, αλλά και της γεωγραφικής διασποράς των δραστηριοτήτων τους –οι οποίες εντούτοις είναι συγκεντρωμένες στο Ν. Αττικής.

Η απασχόληση στις επιχειρήσεις αυτές ξεπερνά τις 50.000, και η πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών απασχολείται στο Νομό Αττικής.

Προκύπτει δηλαδή από την ανάλυση της Hellastat η σημαντική συγκέντρωση του εργατικού δυναμικού και κυρίως της απασχόλησης –δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλότερη στην πρωτεύουσα - στην Αττική, παρά τις όποιες προσπάθειες και κίνητρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην περιφέρεια.

Ο κ. Χ. Γιαννακόπουλος, διευθυντής έρευνας & ανάπτυξης της Hellastat, αναφέρει μια ακόμη σημαντική πτυχή της σχετικής ανάλυσης, επιση-μαίνοντας ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις απασχολούν –στοιχεία 2004- μέχρι 50 άτομα, ένα από δύο τα κριτήρια δηλαδή που χαρακτηρίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις –σε συνδυασμό με κύκλο εργασιών μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ.



Η ανάλυση της Hellastat φέρνει στην επιφάνεια και μία άλλη πτυχή της ελληνικής επιχειρηματικότητας: τις υψηλότερες μέσες αποδόσεις επί των κεφαλαίων τους που επιτυγχάνουν οι επιχειρήσεις με έδρα στο Ν. Αττικής –εκτιμώνται στο 3,7% το 2004- έναντι μέσης απόδοσης στην ελληνική οικονομία της τάξης του 2,5%.

Αντίθετα, ο τομέας των υπηρεσιών στην Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου υπέφεραν κατά το 2004 με αρνητικές μέσες αποδόσεις της τάξης του -4,1% και -8,5% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (στο δείγμα αριθμούν τις 505 και 341 εταιρίες αντίστοιχα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v