Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ περνούν από τον... ΟΟΣΑ

Η σπουδή της κυβέρνησης να επιταχύνει τη διάθεση ποσοστών σε εταιρίες του Δημοσίου για την αύξηση των εσόδων, αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Ποιά είναι τα σενάρια και τι εισηγούνται οι διεθνείς οργανισμοί.

Τα σενάρια για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ περνούν από τον... ΟΟΣΑ
Αν και πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να διευρύνει το ποσοστό αποκρατικοποίησης, τόσο στη ΔΕΗ, όσο και στη ΔΕΠΑ, εντούτοις, μια σειρά παράγοντες, (ειδικά για την περίπτωση ΔΕΗ) που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθιστούν προβληματικές τόσο τη λήψη των σχετικών αποφάσεων όσο και την εφαρμογή του όποιου εγχειρήματος.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, μετά την παρέλευση ενός εξαμήνου από την μετοχοποίηση, η κυβέρνηση, φέρεται να εξετάζει μια σειρά σεναρίων, για την παραπέρα αποκρατικοποίησή της.

Τα σενάρια που εξετάζονται στην παρούσα στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τρία: α) η διάθεση ενός ακόμα ”πακέτου” μετοχών στα χρηματιστήρια, β) η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, γ) ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων σεναρίων, δηλαδή, ένα πακέτο να διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό, και ένα μειοψηφικό πακέτο, να διατεθεί σε στρατηγικό εταίρο.

Στο παρόν, δεν θα καταγράψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε σεναρίου, αλλά θα σταθούμε στο εξής, το οποίο αποτελεί και το ζητούμενο. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, όση σημασία έχει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, τόση σημασία έχει και η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η επίτευξη του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας. Με την εφαρμογή του ενός ή του άλλου, ή και των δύο σεναρίων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αυτό που θα επιτευχθεί, είναι, ναι μεν η παραπέρα αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, πλην όμως, θα ενισχυθεί ακόμα ακόμα παραπέρα η θέση της στην ήδη μονοπωλιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τόσο η μετοχοποίηση, όσο και η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, είναι δύο προεκτάσεις, που θα ενισχύσουν την παρουσία της και στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεπώς, απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που εδώ και ένα χρόνο, αν και τυπικά χαρακτηρίζεται απελευθερωμένη, ουσιαστικά, δεν έχει υπάρξει κανένα στοιχείο ή κίνηση που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Την περίοδο αυτή καταρτίζεται η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιέχονται επικριτικά στοιχεία για τη χώρα μας στον τομέα απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρυσι, περίπου τέτοιο καιρό, στην ανάλογη έκθεση του ΟΟΣΑ και για το ίδιο θέμα (ηλεκτρική ενέργεια) προτεινόταν η επίτευξη της απελευθέρωσης της αγοράς με το ”σπάσιμο” της ΔΕΗ σε τρεις εταιρίες. Στη φετινή έκθεση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επανέρχεται η ίδια πρόταση.

Βέβαια, οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ και οι προτάσεις που εμπεριέχει δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο, είναι ενδεικτικές, και η κάθε κυβέρνηση τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη της.

Πιο εύκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση με τη ΔΕΠΑ. Μετά από την απόφαση των ΕΛΠΕ να μην επεκτείνουν τη συμμετοχή τους πέραν του 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, ανοίγει ο δρόμος για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Η κυβέρνηση, εδώ και καιρό έχει ανακοινώσει ότι απο στιγμή σε στιγμή θα προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό, και από ό,τι φαίνεται είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

Σ’ αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η ενεργοποίηση του δικαιώματος της ΔΕΗ να αποκτήσει έως και το 30% της ΔΕΠΑ, κίνηση η οποία θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η ”επέκταση” της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ, (η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ), θα ”επενδυθεί” προς όφελος της ΔΕΗ, σε οποιοδήποτε σενάριο και αν εφαρμοστεί.

Το ύψος του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου, που θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή, δεν είναι επακριβώς γνωστό, αφού θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό που θα αγοράσει η ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ, αποκτήσει το 30%, και σε συνδυασμό με το 35% που ήδη κατέχουν τα ΕΛΠΕ, τότε το ”δεσμευμένο” ποσοστό θα ανέλθει στο 65%. Συνεπώς, αυτό που απομένει, θα διατεθεί στο στρατηγικό επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v