Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stat Bank: Τα ”διαμάντια” της ελληνικής οικονομίας

Είκοσι εννέα εταιρίες από τον τομέα της βιομηχανίας και 31 επιχειρήσεις από τον κλάδο του εμπορίου αποτελούν τα ”διαμάντια” της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με μελέτη της Stat Bank, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 5.000 εταιριών. Στη λίστα περιλαμβάνονται και αρκετές εισηγμένες.

Stat Bank: Τα ”διαμάντια” της ελληνικής οικονομίας
Τα ”διαμάντια” της ελληνικής οικονομίας ξεχώρισε και εντοπίζει η Stat Bank με μελέτη της, η οποία βασίστηκε σε ένα crash-test μεταξύ των 5.000 μεγαλύτερων (βάσει κύκλου εργασιών) εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με τη Stat Bank, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία κλονίζεται, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες κινούνται σε αναπτυξιακή τροχιά, υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια και βελτιώνουν ταυτόχρονα τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση.

Από τα στοιχεία της Stat Bank ξεχωρίζουν 29 επιχειρήσεις από τον τομέα της βιομηχανίας και 31 εταιρείες από τον κλάδο του εμπορίου, οι οποίες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τις οικονομικές επιδόσεις τους παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Από τον τομέα της βιομηχανίας η Stat Bank ξεχωρίζει τις Pfizer Ελλάς, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Χαλκόρ Επεξεργασίας Μετάλλων, Σόγια Ελλάς, Ελαΐς, Καρέλιας, Ιντερμπετόν, Sanofi – Synthelabo, Δωδώνη, ΜΕΤΚΑ, Παπαδόπουλος Ε.Ι., Europa Profil Αλουμίνιον, Νίκας Π.Γ., Εξάλκο, Kleemann Hellas, Βίβεχρωμ, Υφαντής, Ντρουκφάρμπεν Ελλάς, Καλλιμάνης Γ., Knauf Γυψοποιία, H. B. Body, Dow Ελλάς, Πρόδρομος Παυλίδης, Φιμπράν Αναστασιάδης, Ελβιάλ, Διονύσου – Πεντέλης, Σωληνουργεία Λ. Τζιρακιάν, Σταφ και Alfa Wood.

Από τον τομέα του εμπορίου η Stat Bank ξεχωρίζει τις: Siemens, Αιγαίον Όιλ, Ελινόιλ, Θεοχαράκης Νικ. Ι., Πλαίσιο Computers, Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, Jumbo, Σφακιανάκης, Έρικσον Ελλάς, Προμηθευτικός Συνετ. Φαρμακοποιών Αττικής, Στρούμσας Ι., Mobitel , ”ΠΕΙΦΑΣΥΝ” Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συν/σμός, Καλπίνης Α.-Σίμος Ν., Μπήτρος Μεταλλουργική, Γένεσις Φάρμα, Προμότ Ε. Ι. Λαϊνόπουλος, Πετρόπουλος Π., Οργανισμός Δημοσιογραφικού Χάρτου, Κοντέλλης Παύλος Ι., Estee Lauder Hellas, Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης, Βητακάρ, Κορδέλλου Χ. Αφοί, Σπανός, Ντήζελ Ελλάς, Γιαννίτσας Ε., Δρόμων, ΣΕΫΔΑΠ Συν. Π.Ε., Ιωαννίδης Μάκης και Fashion Box.

Η Stat Bank επισημαίνει ότι για την επιλογή των εταιριών τέθηκαν ορισμένα κριτήρια, διαφορετικά για τις εμπορικές και τις παραγωγικές επιχειρήσεις (λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που έχει ο κάθε τομέας).

Για τον τομέα του εμπορίου τα όρια ήταν τα εξής: αύξηση πωλήσεων 2004/2003 μεγαλύτερη του 12%, κερδοφορία τόσο στο 2003 όσο και στο 2004, κέρδη προ φόρων στο 2004 υψηλότερα των 160.000 ευρώ, αύξηση στα κέρδη προ φόρων 2004/2003 υψηλότερη του 12%, καθαρό περιθώριο κέρδους (κέρδη προ φόρων / πωλήσεις) μεγαλύτερο του 0,4%, αύξηση των πάγιων κεφαλαίων, δανειακή επιβάρυνση μικρότερη του 90%, ρευστότητα υψηλότερη της μονάδας, απόδοση ιδίων κεφαλαίων περισσότερο του 5%, αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.



Διαφορετικά είναι τα κριτήρια στο χώρο της βιομηχανίας. Το ζητούμενο για τις εταιρείες ήταν: ο κύκλος εργασιών να έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 5%, οι δυο τελευταίες οικονομικές χρήσεις να είναι κερδοφόρες και τα κέρδη του 2004 να υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ. Αύξηση κερδών το 2004 κατά τουλάχιστον 10% και περιθώριο καθαρού κέρδους πάνω από το 1% ήταν δύο ακόμα κριτήρια.

Ζητούμενο ήταν επίσης να έχουν γίνει επενδύσεις και το σύνολο ενεργητικού να είναι το 2004 υψηλότερο έναντι αυτού του 2003. Το ανώτατο όριο για τη δανειακή επιβάρυνση ήταν το 80%, η ρευστότητα έπρεπε να υπερβαίνει το 1,1 και η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων να είναι τουλάχιστον 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v