Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκρατικοποιήσεις: 3+1 ”σίγουρα” για το 2006

Ματ με τρεις κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα σχεδιάζει για το 2006 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εμπορική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελούν τα καλά χαρτιά του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η υλοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου έσοδα της τάξεως των 1,6-1,7 δισ. ευρώ. Λιγότερο ”σίγουρη” φαντάζει η είσοδος του ”Ελ. Βενιζέλος” στη Σοφοκλέους.

Αποκρατικοποιήσεις: 3+1 ”σίγουρα” για το 2006
της Έλενας Λάσκαρη

Ματ με τρεις κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα σχεδιάζει για το 2006 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Εμπορική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (T.T.) αποτελούν τα καλά χαρτιά του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η υλοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου έσοδα της τάξεως των 1,6-1,7 δισ. ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας δεν αποκλείει, βέβαια, το γεγονός να εισπραχθούν ακόμη περισσότερα έσοδα, όπως έγινε και φέτος, που ο στόχος των 1,6 δισ. ευρώ υπερκεράστηκε και οι αποκρατικοποιήσεις απέδωσαν 2,1 δισ. ευρώ.

”Εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές συνθήκες σε μεγάλο βαθμό”, συμπληρώνει ο ίδιος και προσθέτει με νόημα ότι για φέτος ”η ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων έχει κλείσει”.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρχει πρόθεση οποιασδήποτε κίνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, εκτός κι αν συμβεί ένα... θαύμα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομίας, και πουληθούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Επειδή όμως τα... θαύματα δεν περιλαμβάνονται στο λεξιλόγιο των επενδυτών αλλά ούτε και στο λεξιλόγιο του οικονομικού επιτελείου, τα βλέμματα στρέφονται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οπότε τον χορό των αποκρατικοποιήσεων θα ανοίξουν Εμπορική και Αγροτική.

Η ατζέντα του 2006

Η ατζέντα, την οποία έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς και την υλοποίηση της οποίας έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Λ. Παπάζογλου, περιλαμβάνει:

• Μείωση της παρουσίας του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Αγροτικής Τράπεζας έως και στο 51%. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 85% της ΑΤΕ. Το ποσοστό του 51% είναι το ευκταίο, δεν είναι όμως δεσμευτικό.

Αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα υπάρξει, το Δημόσιο μπορεί να διατηρήσει το 60% ή και παραπάνω στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ. Η διάθεση του νέου πακέτου μετοχών της Αγροτικής έχει αποφασιστεί να γίνει με τη μέθοδο του accelerated book building σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, και όχι με retail.

Χρονικά η νέα μετοχοποίηση της ΑΤΕ τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

• Διάθεση του ποσοστού 9,6% που κατέχει το Δημόσιο μέσω της Δημόσιας Εταιρείας Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής. Είναι γνωστό ότι το δικαίωμα της πρώτης άρνησης το έχει η Credit Agricole, η οποία, αν και διατηρεί το ενδιαφέρον της, αναμένει την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (τον Νοέμβριο) στην Εμπορική και, βεβαίως, την επίλυση του Ασφαλιστικού των εργαζομένων της.

Το υπουργείο Οικονομίας δίνει, ως έχει υποχρέωση, προτεραιότητα στους Γάλλους, αλλά δεν αποκλείει διάθεση του ποσοστού σε άλλους επενδυτές, στην περίπτωση που δεν θα ευοδωθεί η διεύρυνση της συνεργασίας με την Credit Agricole.

Η ηγεσία του υπουργείου πάντως δεν... βλέπει με καλό μάτι σενάρια που φέρουν ελληνικές τράπεζες να διεκδικούν μερίδιο της Εμπορικής, καθώς δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Και η διάθεση του πακέτου μετοχών της Εμπορικής τοποθετείται χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

• Εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με συνδυασμένη δημόσια προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό και με παράλληλη ιδιωτική τοποθέτηση με προνομιακούς όρους στους εργαζομένους.

Το ποσοστό που θα εισαχθεί στη Σοφοκλέους θα κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%, με πιθανότερο το 30%.

”Ποσοστό κάτω του 25% δεν θα έχει καλή διασπορά” τονίζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, απορρίπτοντας προτάσεις που έχουν διατυπωθεί στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για πώληση του 100% του Τ.Τ. Σύμβουλοι αποκρατικοποίησης έχουν αναλάβει η Εθνική, η Πειραιώς, η Goldman Sachs και η JP Morgan, ενώ στην τελική ευθεία της διαδικασίας θα οριστεί και ένας ειδικός αποτιμητής.

Συντηρητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν την αποτίμηση του Τ.Τ. σε 1,2 δισ. ευρώ και τα προσδοκώμενα έσοδα από τη διάθεση του 30% ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ.

Η εισαγωγή του Τ.Τ. στη Σοφοκλέους θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, με πιθανότερο χρονικό σημείο το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου και, σε κάθε περίπτωση, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του για το 2005.

• Εισαγωγή του διεθνούς αεροδρομίου ”Ελ. Βενιζέλος” στο Χ.Α. σε ποσοστό 30%-35%. Στη σελίδα αυτή, η ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων έχει αρκετά ερωτήματα και δεν αποκλείεται το σχέδιο να μετατεθεί ακόμα και για το 2007.

”Αν προλάβουμε, η εισαγωγή θα γίνει το 2006. Υπάρχουν παράμετροι που δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση”, σχολιάζει στέλεχος που έχει γνώση της υπόθεσης, παραπέμποντας στις δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στη Hochtief και τον όμιλο Ηorizon, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Δ. Κοπελούζου.

Πρόσθετα ερωτήματα στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ”Ελ. Βενιζέλος” γεννά η αβεβαιότητα για το μέλλον των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το Δημόσιο, που σήμερα ελέγχει το 55% του αερολιμένα, δεν προτίθεται να μειώσει το ποσοστό του κάτω από το 33,4%.

Παρά τα περί του αντιθέτου σενάρια, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2006 δεν περιλαμβάνονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κινήσεις ούτε για την ΕΥΔΑΠ ούτε για τον ΟΛΠ ούτε για τη ΔΕΗ.

Ειδικά για τη ΔΕΗ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν υποβληθεί προτάσεις για περαιτέρω μετοχοποίηση μέχρι του ποσοστού της καταστατικής μειοψηφίας ή ακόμη και για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου ή συμμάχου.

Προς το παρόν, πάντως, τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται για το 2006 και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της επιχείρησης.

Αντίθετα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περαιτέρω μετοχοποίησης του ΟΛΠ, χωρίς να έχει περιληφθεί όμως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2006. ”Εξετάζονται όλες οι δυνατότητες, δεν έχει όμως ληφθεί καμία απόφαση από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων”, δηλώνει στον ”Μ” μέλος της επιτροπής.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις” φύλλο 396 με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v