Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Μικρής κλίμακας οι intraday συναλλαγές

Οι πωλήσεις που αντιστοιχούν σε συμψηφισμό συναλλαγών μεταξύ Τ και Τ+3 ημέρας είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερες από αυτές των intraday συναλλαγών, υπογραμμίζει σε σχετικό κείμενο ο ΣΜΕΧΑ, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για τις συναλλαγές μεταξύ Τ έως Τ+3.

ΣΜΕΧΑ: Μικρής κλίμακας οι intraday συναλλαγές
Οι πωλήσεις που αντιστοιχούν σε συμψηφισμό συναλλαγών μεταξύ Τ και Τ+3 ημέρας είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερες από αυτές των intraday συναλλαγών υπογραμμίζει ο ΣΜΕΧΑ, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για τις συναλλαγές μεταξύ Τ έως Τ+3.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό κείμενο του Συνδέσμου οι πωλήσεις που αντιστοιχούν σε συμψηφισμό συναλλαγών μεταξύ Τ και Τ+3 ημέρας είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερες, δεδομένου ότι υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στον επενδυτή να αντισταθμίσει τον φόρο 0,15%. Η άποψή μας αυτή ενισχύεται και από τους πίνακες κυκλοφοριακής ταχύτητας των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα ο ΣΜΕΧΑ υπενθυμίζει ότι στο εξωτερικό οι ενεργοί βραχυχρόνιοι επενδυτές (day traders) βοηθούν στην ρευστότητα της αγοράς και δεν πληρώνουν φόρο. Σε ορισμένες χώρες πληρώνουν μάλιστα ένα σταθερό μικρό ποσό για ετήσιες συναλλαγές.

Ο ΣΜΕΧΑ υπογραμμίζει πως από το στατιστικό δελτίο που κυκλοφόρησε το ΧΑ στο υλικό διαβούλευσης για το νέο Κανονισμό, τον Ιούλιο του 2005, κατά μέσο όρο για την περίοδο Ιανουάριο 2003-Ιούνιο 2005 οι intraday συναλλαγές (δηλαδή αγορές και πωλήσεις μέσα στην ίδια μέρα) κάλυπταν το 10% του συνόλου των μετοχών που διακινήθηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε μικρότερο διάστημα, εκτιμάται ότι σε επίπεδο αξίας συναλλαγών, η συμμετοχή των intraday συναλλαγών περιορίζεται στο 6,67% όταν το ποσοστό αυτό σε επίπεδο μετοχών είναι 10%.

Με μέση ημερήσια αξία ως σήμερα 205 εκατομμύρια ευρώ, οι πωλήσεις που αντιστοιχούν στις intraday συναλλαγές έχουν αξία 13,7 εκατομ. Ο δε φόρος ημερησίως που αναλογεί στις συναλλαγές αυτές, ανέρχεται σε 20,5 χιλ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, αν υποθέσουμε ότι ένα έτος έχει 260 ημέρες που γίνονται συναλλαγές, ο φόρος που αντιστοιχεί στις ημερήσιες intraday συναλλαγές, θεωρουμένου μόνο του 6,67% (και όχι του 10%), είναι της τάξης των 5,5 εκατομ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες, ως προς την κυκλοφοριακή ταχύτητα (velocity) των διαφόρων χωρών το 2004, η Ελλάδα είχε 35,76%, ενώ η Γαλλία 95,19%, η Γερμανία 117,55%, η Δανία 62,50%, η Αγγλία 102,61%, η Ισπανία 127,07%, η Ιταλία 110,75%, η Ολλανδία 129,24%, η Σουηδία 109,41%, η Φινλανδία 119,47%, το Euronext 92,32% και οι 15 χώρες της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE) 103,39%.

Σε όλες αυτές τις αναφερόμενες χώρες η κυκλοφοριακή ταχύτητα είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν του ΧΑ προφανώς γιατί διευκολύνονται οι συχνές συναλλαγές και οι επενδυτές στις περισσότερες περιπτώσεις και πάντοτε οι βραχυχρόνιοι επενδυτές δεν καταβάλουν φόρο.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι το Υπουργείο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να συνεκτιμήσουν τα ανωτέρω αδιαμφισβήτητα ελληνικά και διεθνή στοιχεία όταν αξιολογήσουν τη χθεσινή εναλλακτική πρόταση ΣΜΕΧΑ που εξασφαλίζει και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v