Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κantor: Σε κομβικό σημείο οι τηλεπικοινωνίες

Οι συνθήκες στις τηλεπικοινωνίες είναι ευνοϊκές για επιχειρηματικές κινήσεις, εξαγορές ή συγχωνεύσεις, που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες ενότητες πελατειακής βάσης, επισημαίνει σε ειδική ανάλυση η Kantor. O κλάδος, προσθέτει, έχει εισέλθει σε κομβικό σημείο, με τη σταθερή τηλεφωνία να τελεί σε φάση ρευστότητας και την κινητή να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ωρίμανσης.

Κantor: Σε κομβικό σημείο οι τηλεπικοινωνίες
O κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει εισέλθει σε κομβικό σημείο, με τη σταθερή τηλεφωνία να τελεί σε φάση ρευστότητας και την κινητή να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ωρίμανσης, επισημαίνει σε ειδική ανάλυση η Kantor Capital.

Η ικανότητα των εταιρειών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να συμπιέσουν την κοστολογική βάση τους είναι κρίσιμη για τη μελλοντική εικόνα του κλάδου, ενώ οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για επιχειρηματικές κινήσεις, εξαγορές ή συγχωνεύσεις, που θα ευνοήσουν αυτόν τον στόχο και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες ενότητες πελατειακής βάσης.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης της Kantor Capital για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών κατά το 2004, η οποία επισημαίνει ότι διαμορφώνονται γρήγορα συνθήκες υπερπροσφοράς υπηρεσιών, που μοιραία οδηγεί σε συμπίεση της κερδοφορίας ή ακόμη και σε ζημιογόνες χρήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Στον αντίποδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία, ενισχύοντας τη βαρύτητα του κλάδου και δημιουργώντας αισιοδοξία για το μέλλον.

Σημαντικές επισημάνσεις της έκθεσης είναι επίσης:

* Ο κύκλος εργασιών στην αγορά τηλεπικοινωνιών αυξήθηκε με ρυθμό 5,4% έναντι 6,1% κατά το 2003. Η ανάπτυξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και δευτερευόντως στους εναλλακτικούς παρόχους, που αύξησαν τον κύκλο εργασιών κατά 14% και 49,6% αντίστοιχα.

* Τα κέρδη στην αγορά τηλεπικοινωνιών μειώθηκαν κατά 36,8% σε σχέση με το 2003. Τα κέρδη αυτά οφείλονται στο σύνολό στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που αύξησαν τα κέρδη τους κατά 16,7%, από 834 εκ. ευρώ σε 973 εκ. ευρώ, καθώς τόσο η σταθερή τηλεφωνία (ΟΤΕ) όσο και οι εναλλακτικοί πάροχοι εμφάνισαν ζημίες ύψους 134 εκ. ευρώ και 32 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

* Οι εναλλακτικοί φορείς σταθερής τηλεφωνίας απέσπασαν το 2004 το 24% της κίνησης του ΟΤΕ, έναντι ποσοστού 13% το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v