Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι Μεγάλοι ίσως δεν δουν τη ”Διεθνή Σοφοκλέους”

Υπάρχει περίπτωση ελληνικές εταιρίες, εισηγμένες στη Σοφοκλέους, με κεφαλαιοποίηση πολλαπλάσια των 100 εκατ. ευρώ να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και να μην συμπεριληφθούν στη νέα ”Διεθνή Αγορά” που εξήγγειλαν οι χρηματιστηριακές αρχές; ”Ναι”, εάν το κριτήριο ”κεφαλαιοποίηση” συνδυασθεί με συγκεκριμένο εύρος ”εμπορευσιμότητας” και ”ελεύθερης διασποράς” της μετοχής. Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ.

Ποιοι Μεγάλοι ίσως δεν δουν τη ”Διεθνή Σοφοκλέους”
του Νίκου Χίου

Ακρως ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να τροφοδοτήσουν πολλαπλά σενάρια, προκύπτουν από μία πρώτη περιήγηση στα στατιστικά στοιχεία της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ για τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων.

Εν όψει της εξαγγελθείσας ριζικής αναδιάρθρωσης της Σοφοκλέους με κύρια αιχμή τη συγκρότηση της ”Διεθνούς Σοφοκλέους”, η απλή και μόνο ανάγνωση των συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων αναδεικνύει μία σημαντική αλήθεια: ”Ο συνδυασμός κεφαλαιοποίηση με εμπορευσιμότητα - ελεύθερη διασπορά κρίνεται απαγορευτικός για μια σειρά ομίλους - μεγάλες εταιρίες, καθώς κινδυνεύουν να μην διαβούν την πόρτα της νέας μεγάλης αγοράς”.

Είναι προφανές το εξής, έλεγε παράγοντας της αγοράς: ”Δεν αρκεί απλώς οι εταιρίες να διαθέτουν κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 100 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στη Διεθνή Αγορά, αλλά και να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια περί εμπορευσιμότητας και ελεύθερης διασποράς”.

Ως γνωστόν, οι χρηματιστηριακές αρχές στις αρχές του καλοκαιριού κοινοποίησαν τις προθέσεις τους για τη δημιουργία δύο Αγορών, με έμφαση στη συγκρότηση της Διεθνούς Αγοράς, και με κριτήρια συμμετοχής την κεφαλαιοποίηση, την εμπορευσιμότητα, τη διασπορά της μετοχής κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση για ένταξη στη νέα ”Διεθνή Αγορά” θα αποτελεί ο παράγοντας κεφαλαιοποίηση, σε επίπεδα υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με εμπορευσιμότητα της τάξεως του 15% και free float (ελεύθερη διασπορά) υψηλότερο του 20%.

Κατόπιν τούτου, μάλλον κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή της... στατιστικής και για το λόγο αυτόν το euro2day.gr ζήτησε τη βοήθεια των αναλυτών.

Ετσι έχουμε στη διάθεσή μας (βλ. Δεξιά: Συνοδευτικό Υλικό) τον πίνακα που επεξεργάσθηκε για λογαριασμό του euro2day.gr η Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ (διευθυντής τμήματος Αναλύσεων και Αναδοχών ο Κ. Βέργος).

Η επεξεργασία των συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων έγινε με βάση τρία υποθετικά σενάρια με βάση την κεφαλαιοποίηση και την εμπορευσιμότητα, αφήνοντας, προς ώρας, το κριτήριο ”ελεύθερη διασπορά”.

Από το πρώτο σενάριο, που κτίστηκε με βάση την παραδοχή ”κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 100 εκατ. ευρώ και εμπορευσιμότητα μεγαλύτερη του 20%”, προκύπτει ότι 69 εταιρίες πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εαν τώρα (δεύτερο σενάριο) το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης ”κατέβει” στα 80 εκατ. ευρώ και η εμπορευσιμότητα στο 15%, τότε στις υποψήφιες για ένταξη εταιρίες προστίθενται 16 ακόμη εισηγμένες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 86.

Εχει ενδιαφέρον να τις καταγράψουμε: Aspis Bank (με κεφαλαιοποίηση 149,8 εκατ. ευρώ), Αστέρας (275,2 εκατ.), Lamda Development (225 εκατ.), Αγροτική (4,15 δισ. ευρώ), Motor Oil (1,4 δισ.), Τρ. Αττικής (441 εκατ.), Φοίνιξ (173,2 εκατ.), Τρ. Κύπρου (1,6 δισ. ευρώ), AutoHellas (116,7 εκατ.), Ελληνικά Πετρέλαια (2,9 δισ.), Εlmec Sport (98,6 εκατ.), Τεγόπουλος (96 εκατ.), EYAΘ (95,8 εκατ.), Newsphone (93,6 εκατ.), Νίκας (92 εκατ.) και Arrow (81,8 εκατ. ευρώ).

Συνεχίζοντας την περιήγηση (τρίτο σενάριο) στον πίνακα της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ, διατηρώντας το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης, ήτοι υψηλότερη των 100 εκατ. ευρώ, διαπιστώνουμε ότι 18 εισηγμένες εταιρίες αποκλείονται από τη Διεθνή Αγορά, καθώς η εμπορευσιμότητά τους είναι μικρότερη του 15%.

Πρόκειται για τις εξής εισηγμένες: Τρ. Ελλάδος (κεφαλαιοποίηση 1,485 δισ. ευρώ), Βιοχάλκο (1,15 δισ. ευρώ), ΕΛΕΧΑ (σε διαδικασία απορρόφησης από την Τρ. Πειραιώς), Ελαΐς (268 εκατ. ευρώ), Alpha Leasing (σε διαδικασία απορρόφησης από την Alpha Bank), Σιδενόρ, Ελβάλ, Elbisco, Goody’s, Καρέλιας, Crown Hellas, Δέλτα Παγωτού, Χαλκόρ, Ιασώ, Βασιλόπουλος, Ιονική Ξενοδοχειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου και Καθημερινή.

Είναι προφανές ότι στην περίπτωση που ισχύσουν τα επίπεδα των κριτηρίων που έχουν διαρρεύσει (και κυρίως το κριτήριο της εμπορευσιμότητας), τότε επιφανείς όμιλοι, αλλά και οι θυγατρικές τους δύσκολα θα διαβούν τη νέα Διεθνή Αγορά.

Γίνεται λόγος για το σύνολο του ομίλου Βιοχάλκο, το ΙΑΣΩ, τον Βασιλόπουλο, την Καθημερινή, τον Καρέλια, την Elbisco κ.λπ.

Ιδωμεν...

* Τα στατιστικά στοιχεία της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v