Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stat Bank: Το Ολυμπιακό έτος ευνόησε το εμπόριο

Ευνοήθηκε από το Ολυμπιακό έτος το ελληνικό εμπόριο, σύμφωνα με έρευνα της Stat Bank. Οι πωλήσεις των μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας κατά το 2004 αυξήθηκαν κατά 11,2% φθάνοντας τα 55,45 δισ. ευρώ και ανάλογη πορεία είχαν τα κέρδη προ φόρων, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 9,6%, φθάνοντας τα 2,16 δισ. ευρώ.

Stat Bank: Το Ολυμπιακό έτος ευνόησε το εμπόριο
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Ευνοήθηκε από το Ολυμπιακό έτος το ελληνικό εμπόριο. Οι πωλήσεις των μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας κατά το 2004 αυξήθηκαν κατά 11,2% φθάνοντας τα 55,45 δισ. ευρώ και ανάλογη πορεία είχαν τα κέρδη προ φόρων, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 9,6%, φθάνοντας τα 2,16 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα της Stat Bank, από την ανάλυση των ισολογισμών 1000 εμπορικών επιχειρήσεων, αποδεικνύεται ότι η αύξηση της συνολικής κερδοφορίας κατά το παρελθόν έτος είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα 4 στις 10 επιχειρήσεις.

Αντίθετα, περίπου το 10% εμφανίζει ζημίες, ενώ το 33% αύξησε μεν τα κέρδη του, αλλά σε ποσοστό που υπολείπεται του μέσου όρου.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση είναι ότι ενώ συνολικά για το εμπόριο η αύξηση των υποχρεώσεων είναι περιορισμένη και συμβαδίζει με το ρυθμό ανόδου των πωλήσεων αρκετές εταιρίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της υπερχρέωσης.

Το 2004 βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αντιστοιχούν συνολικά σε 25,4 δισ. ευρώ έναντι 23,2 δισ. ευρώ (+9,62%), με τα ίδια κεφάλαια να διαμορφώνονται σε 9,2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα 270 από τις επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν υποχρεώσεις οι οποίες ως σύνολο υπερβαίνουν τις ετήσιες πωλήσεις τους. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος έναντι των αρχών της δεκαετίας.

Οι 8 από τους 22 βασικούς κλάδους του ελληνικού εμπορίου ”σηκώνουν” την ανοδική πορεία της κερδοφορίας το 2004. Πρόκειται για την αγορά αυτοκινήτου, φαρμάκων και καλλυντικών, μετάλλων, μηχανών γραφείου, υγιεινής και κλιματισμού, εμπορίου τροφίμων, εντύπων και ηλεκτρολογικού υλικού.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον από την έρευνα της Stat Bank είναι ότι από το 2000 και έπειτα οι κορυφαίες εταιρίες του κλάδου καταφέρνουν να βελτιώνουν συνεχώς της θέση τους.

Το γεγονός αυτό προκύπτει από το ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται οι 1000 ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πέτυχαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους συνολικά κατά 41,9% και τα κέρδη τους κατά 65,57%.

Ωστόσο, η κερδοφορία δεν μοιράζεται ισομερώς. Οι 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις έχουν όσα κέρδη εμφανίζουν οι υπόλοιπες 950. Με βάση τα στοιχεία του 2004, τα κέρδη των 50 αντιστοιχούν σε 978 εκατ. ευρώ, ενώ των υπολοίπων 950 σε 977,7 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, θετικό εκλαμβάνεται το γεγονός ότι η ”ψαλίδα” μικραίνει κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2002 οι ”μεγάλοι” συγκέντρωναν το 59,6% των συνολικών κερδών του κλάδου, ενώ το 2003 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 52%.

Μία εξήγηση που δίνεται είναι ότι το 2002 αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις είχαν καταγράψει ζημίες εξαιτίας απαξίωσης των χρηματιστηριακών τους επενδύσεων.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Stat Bank.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάσθηκε μία ακόμη έρευνα, προϊόν συνεργασίας της Stat Bank και της DataRC για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα δύο χρόνια. Προοπτικές που χαρακτηρίζονται από στασιμότητα και αρνητικό κλίμα από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (120 διευθυντές μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, με κύκλο εργασιών από 35-600 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, μόνον το 19% των επιχειρήσεων που απάντησαν θεωρεί ”θετικές” τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 43% εκτιμά ότι δεν θα είναι ”ούτε θετικές ούτε αρνητικές” και το 36% ”αρνητικές”.

Πιο αρνητικό είναι το κλίμα για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις οι οποίες βλέπουν, σε ποσοστό 52,4%, ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι αρνητικές.

Τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα δύο χρόνια είναι, ο ισχυρός ξένος ανταγωνισμός (86,4%), το υψηλό κόστος χρήματος (55,9%) και η μειωμένη ζήτηση (52,4%).Σημαντικά προβλήματα θεωρούνται, επίσης, το υψηλό κόστος εργασίας, το θεσμικό-πολιτικό περιβάλλον και η έλλειψη καινοτομιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v