Stat Bank: Έρευνα για αγορά φαρμάκων

Στα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να κυμανθεί η ελληνική (ιδιωτική) αγορά φαρμάκων το 2005, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Stat Bank, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα προβλήματα του κλάδου. Μεταξύ των ελληνικών εταιριών ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η πορεία της εισηγμένης Lavipharm.

Stat Bank: Έρευνα για αγορά φαρμάκων
Στο επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να κυμανθεί η ελληνική (ιδιωτική) αγορά φαρμάκου το 2005, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Stat Bank.

Σύμφωνα με την έρευνα το προαναφερθέν ποσό αφορά στις πωλήσεις που πραγματοποιούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, εξαιρουμένων αυτών προς τα νοσοκομεία, ενώ μέρος τους αφορά τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων.

Τα τελευταία χρόνια η αξία των πωλήσεων ανεβαίνει με ρυθμούς που προσεγγίζουν ή ακόμα και υπερβαίνουν το 20%, αναφέρει η Stat Bank, που συμπληρώνει πως αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η κρίση που είναι εμφανής σε πολλούς τομείς της οικονομίας δεν επηρεάζει αρνητικά την αγορά φαρμάκων η οποία διευρύνεται εξαιτίας της αύξησης των τιμών των φαρμάκων, της γήρανσης του πληθυσμού και της εισαγωγής στην αγορά νέων σκευασμάτων.

Η αύξηση του τζίρου ωστόσο συμβαδίζει με την ύπαρξη σειράς προβλημάτων που υπάρχουν στο συγκεκριμένο κλάδο. Αυτά αφορούν: τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, τη διογκούμενη επιβάρυνση των ασφαλιστικών οργανισμών, τη δραματική μείωση της ελληνικής παραγωγής αλλά και τη μείωση της απασχόλησης στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Ταυτοχρόνως, το πρόβλημα των τεραστίων χρεών των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τις προμηθεύτριες εταιρίες ιατρικού και επιστημονικού υλικού δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων.

Τα θέματα αυτά ευρίσκονται αυτές τις ημέρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αρμόδιων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει η ίδια πάντα έρευνα.

Τρεις πόλοι συγκροτούν την αγορά φαρμάκων πριν τα προϊόντα φτάσουν στα φαρμακεία και από εκεί στον τελικό καταναλωτή. Αυτοί είναι:

* οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, καθώς επίσης και οι εισαγωγικές εταιρίες που εκπροσωπούν τα μεγάλα ονόματα των πολυεθνικών οίκων. Υπολογίζεται ότι σε αυτόν τον πρώτο κύκλο δραστηριοποιούνται πάνω από 320 επιχειρήσεις.

* οι επιχειρήσεις διανομής φαρμάκων για λογαριασμό τρίτων.

* οι φαρμακαποθήκες που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ αυτών κυρίαρχη είναι η θέση των προμηθευτικών συνεταιρισμών αλλά και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μια σειρά προβλημάτων εντοπίζει η Stat Bank όπως είναι οι ελλείψεις σημαντικών και αναντικατάστατων φαρμάκων, καθώς επίσης και μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων, που κυκλοφορούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το θέμα των χρεών των κρατικών νοσοκομείων τόσο προς τις φαρμακευτικές εταιρίες και όσο και προς τους προμηθευτές ιατρικού και επιστημονικού υλικού.

Τα χρέη αυτά υπολογίζονται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι περισσότερες εταιρίες δείχνουν διατεθειμένες να συμφωνήσουν με τη ρύθμιση που τους προτείνει η κυβέρνηση και να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις για να εισπράξουν τα οφειλόμενα, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπουν το δικαίωμά τους για είσπραξη όλων των οφειλών.

Στον κλάδο, πάντως, υπάρχει σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων, σημειώνει η Stat Bank, επισημαίνοντας πως είναι χαρακτηριστικό ότι οι 30 μεγαλύτερες (βάσει πωλήσεων) επιχειρήσεις του κλάδου αποσπούν περίπου το 80% της αγοράς, ενώ οι υπόλοιπες 370 ελέγχουν το 20%.

Οι εταιρίες που ευρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι οι: Pfizer, Sanofi-Aventis, GlaxoSmithkline Pharma, Astra Zeneca, Novartis Pharma, Merck Sharp Dohme, Pharmaserve Lilly, Boehringer, Bristol Myers και Janssen Cilag.

Πέραν των μεγάλων πολυεθνικών ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η πορεία σειράς ελληνικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και οι: Vianex, Lavipharm, Γερολυμάτος, Demo, Elpen και Kleva.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v