Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Φυγή από ευρωπαϊκά assets

Σε δισεπίλυτη εξίσωση μετατρέπεται για τις ασφαλιστικές εταιρίες ζωής η επένδυση των μαθηματικών αποθεμάτων τους.

Ασφαλιστικές: Φυγή από ευρωπαϊκά assets
Σε δισεπίλυτη εξίσωση μετατρέπεται για τις ασφαλιστικές εταιρίες ζωής η επένδυση των μαθηματικών αποθεμάτων τους καθώς η εντεινόμενη κρίση στην ευρωζώνη και κυρίως η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται έχουν εκτινάξει στα ύψη την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Η αίτηση της Ισπανίας για προσφυγή της στον Μηχανισμό Στήριξης φανέρωσε για άλλη μία φορά την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, την έλλειψη πολιτικής πρόθεσης και αποτελεσματικού σχεδίου από την πλευρά της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Ευρώπη και η Μαδρίτη συμφώνησαν επί της αρχής στη χρηματοδότηση της Ισπανίας από τον EFSF με κεφάλαια ως 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τοπικών τραπεζών, χωρίς να πείσουν τις αγορές. Η έλλειψη καθαρής λύσης προκάλεσε την υποβάθμιση της Ισπανίας και την εκτίναξη των επιτοκίων 10ετούς δανεισμού της σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η ταχύτατη κίνηση των αγορών να αμφισβητήσουν την ισπανική διάσωση προκαλεί ισχυρότατους κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη και αναγκάζει τους επενδυτές παγκοσμίως να αναθεωρήσουν για άλλη μία φορά την επενδυτική στρατηγική τους.

Αυτή η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βαρύνονται από το 2013 από μεγάλες αναχρηματοδοτήσεις κρατικού χρέους, και η ύφεση στην ευρωζώνη μειώνουν τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και καθιστούν καυτό το ερώτημα πού να τοποθετήσει κανείς τα λεφτά του.

Ερώτημα ακόμη πιο καυτό για τις ασφαλιστικές, που πρέπει να αντικρίσουν υποχρεώσεις επί συμβολαίων ζωής με εγγυημένο -υψηλό- επιτόκιο. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με διευθυντή επενδύσεων ασφαλιστικής εταιρίας ζωής, διαπιστώνεται φυγή από τα ευρωπαϊκά assets και κυρίως από κρατικούς τίτλους και στροφή προς κρατικούς τίτλους των BRICs.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μικρές τοποθετήσεις σε αμερικανικούς εταιρικούς κυρίως τίτλους και δευτερευόντως πονταρίσματα σε εταιρικά ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν σημειώσει σημαντική πτώση.

Στην Ευρώπη παρατηρείται στροφή από καλά, ακριβά όμως πλέον assets όπως τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ή εταιρικούς τίτλους εταιρειών με αξιολόγηση «ΑΑΑ» σε γαλλικά κρατικά ομόλογα ή σε ομόλογα χωρών με καλά δημοσιονομικά στοιχεία και ανάπτυξη όπως η Πολωνία.

Πρόκειται για βραχυπρόθεσμου ορίζοντα τοποθετήσεις, διευκρινίζουν στελέχη επενδύσεων. Και αυτό γιατί ουδείς ξέρει πώς θα διαμορφωθεί αύριο το τοπίο στην Ευρώπη. Ήδη ο μικρός και άγνωστος σε πολλούς οίκος αξιολόγησης Egan Jones μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σε ΒΒΒ.

Πρόκειται για κίνηση που ενδέχεται να αποδειχθεί προπομπός αντίστοιχων υποβαθμίσεων και από τους τρεις μεγάλους καθώς το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι ο οίκος Egan Jones προπορεύεται. Η υποβάθμιση προκαλεί ήδη έξοδο του έξυπνου χρήματος από γαλλικά κρατικά ομόλογα.

Πίεση προκαλεί στις εταιρίες ζωής και η επικείμενη εφαρμογή του Solvency II από την 1η/1/2013 καθώς εκτιμάται ότι εξαιτίας αυτής θα χρειαστούν τριπλάσια κεφάλαια από τα σημερινά σε μια περίοδο όπου οι εγχώριες αλλά και οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές έχουν πληγεί σημαντικά από τις απομειώσεις assets (κούρεμα ελληνικών ομολόγων) ή από τη σημαντική πτώση των τιμών (ισπανικά, ιταλικά κρατικά ομόλογα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v