Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Να σε πληρώσουν για να αγοράσεις!

Και όμως, στις αρχές του 2006 θα έπρεπε να μας… πλήρωναν για να αγοράσουμε μετοχές από το Χρηματιστήριο της Αθήνας! Τι προκύπτει από μια διαφορετική ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

ΧΑ: Να σε πληρώσουν για να αγοράσεις!
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ολόκληρου του Χ.Α. υπολείπεται των 20 δισ. ευρώ (19,3 δισ. ευρώ με βάση το κλείσιμο της 7ης Ιουνίου 2012) και προσεγγίζει περίπου το 9% του ΑΕΠ της χώρας.

Το συγκεκριμένο ποσοστό δεν είναι μόνο πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα (τριψήφια) νούμερα διαφόρων ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης, αλλά ούτε καν συγκρίνεται με τις αντίστοιχες ελληνικές επιδόσεις της προηγούμενης δεκαετίας, ακόμη και σε κακές περιόδους για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία ολόκληρου του Χ.Α. υπολείπεται του 10% του ΑΕΠ, το ίδιο ποσοστό στο τέλος του 2010 ανερχόταν στο 23,5%, στο τέλος του 2009 στο 35,8%, στο τέλος του 2008 στο 28,9%, το 2007 στο 85,2%, το 2006 στο 73,8% και στο τέλος του 2005 -πριν δηλαδή ουσιαστικά ξεκινήσει το τότε διετές ανοδικό ράλι του ΧΑ-, στο 61,9%...

Τα πράγματα όμως αναμφίβολα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που δείχνουν τα προαναφερόμενα στατιστικά στοιχεία. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν από το 2006 μέχρι σήμερα (δηλαδή μόνο τα φρέσκα κεφάλαια που τοποθέτησαν οι επενδυτές στις εισηγμένες του Χ.Α. τα τελευταία 5,5 χρόνια) υπερβαίνουν με άνεση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του συνόλου των εταιρειών!

Για παράδειγμα, οι αυξήσεις κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο υπερέβησαν με χαρακτηριστική άνεση τα 10 δισ. ευρώ (μόνο οι τρεις εκδόσεις της Εθνικής υπερέβησαν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαμε δύο εκδόσεις για την Alpha Bank, δύο για την Τράπεζα Πειραιώς, δύο για την Τράπεζα Αττικής, περισσότερες από δύο για την ΑΤΕbank και τη Γενική, ενώ ΑΜΚ είχαμε επίσης για τη Eurobank, τη Λαϊκή Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου κ.λπ.

Αν στο ποσό των τραπεζών προστεθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου άλλων εισηγμένων ομίλων (π.χ. MIG, ΝΕΛ, Euromedica, Folli Follie, Υγεία, Forthnet, Hellas On Line, Αστήρ Παλλάς κ.ά., τότε το διάστημα αυτό αντλήθηκαν ποσά ανώτερα των 20 δισ. ευρώ, άρα -θεωρητικά βέβαια- οι τρέχουσες αποτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως το 2006 όσοι αγόραζαν μετοχές Χ.Α. έπρεπε -κατά μέσο όρο- όχι να πληρώσουν, αλλά να… πληρωθούν κι από πάνω!

Αυτό βέβαια δεν αφορά το σύνολο των εισηγμένων, αλλά οφείλεται κυρίως στις μεγάλες απώλειες κεφαλαιοποίησης που είχαν εταιρείες κλάδων με μεγάλη κεφαλαιοποίηση (τράπεζες κ.λπ.). Άλλωστε, υπάρχουν μετοχές που ακόμη και στην τελευταία δυσκολότατη πενταετία επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές, περιορίζοντας σε σχετικά μικρό βαθμό τις απώλειες των κατόχων τους, ιδίως αν συνεκτιμηθούν και τα μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου που διένειμαν. Υπήρξαν περιπτώσεις μάλιστα (π.χ. MLS) όπου απέφεραν και κέρδη.

Μερικά παραδείγματα

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον κλάδο των δέκα εισηγμένων τραπεζών, όπου με βάση το κλείσιμο της 8ης Ιουνίου αξίζουν στο ΧΑ. 2,938 δισ. ευρώ, όταν μόνο η Εθνική Τράπεζα έχει αντλήσει κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ μέσα από τρεις αυξήσεις κεφαλαίου.

Στον κλάδο της ακτοπλοΐας, με βάση το κλείσιμο της 7ης Ιουνίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων εισηγμένων ήταν 218 εκατ. ευρώ, όταν από το 2006 μέχρι σήμερα η Attica Group έχει προχωρήσει σε ΑΜΚ 24,2 εκατ. ευρώ, η ΑΝΕΚ σε μία έκδοση 16,3 εκατ. ευρώ και η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, η δεύτερη εκ των οποίων προσέγγισε τα 100 εκατ. ευρώ!

Στα 30 εκατ. ευρώ ήταν η αύξηση κεφαλαίου της Χατζηιωάννου, μόλις στα 5,5 εκατ. η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της.

Στα ίδια επίπεδα η ΑΜΚ της Ευρωπαϊκής Πίστης (με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς) κοντά στα 12-13 η τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία.

Η Eurobank Properties άντλησε 329,4 εκατ. ευρώ στη μόνη αύξηση κεφαλαίου που υλοποίησε μετά την είσοδό της στο ΧΑ., όταν σήμερα διαπραγματεύεται γύρω στα 172 εκατ. ευρώ.

Λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ είναι η τρέχουσα αποτίμηση της Audiovisual, όταν τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, η τελευταία εκ των οποίων απέφερε 20 εκατ. ευρώ στο ταμείο της.

Περίπου η μισή κεφαλαιοποίηση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες οφείλεται στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε.

Η Folli Follie Group αποτιμάται σήμερα στο ταμπλό γύρω στα 280 εκατ. ευρώ, όταν έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά 84,55 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

Είσοδο στρατηγικού «παίκτη» μέσα από συμμετοχή του με 9,5 εκατ. ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου είχαμε και στην εταιρεία Κορρές, η οποία σήμερα αποτιμάται γύρω στα 42 εκατ. ευρώ.

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 240 εκατ. ευρώ, το 2009 υλοποίησε ΑΜΚ ύψους 41,4 εκατ. ευρώ.

Η Forthnet έχει προχωρήσει σε ΑΜΚ που είναι πολύ μεγαλύτερη από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της, ενώ πολλές άλλες εισηγμένες προχώρησαν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων η Hellas On Line (δύο φορές), η Παπουτσάνης (δύο φορές), η Shelman, η Ξυλεμπορία-Interwood (εισφορά σε είδος), η Olympic Catering, η Alpha Grissin, η ΑΕΓΕΚ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v