Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Probank:Αντιδράσεις για ΑΜΚ, ΜΟΔ και διοίκηση!

Αντιδράσεις για τις «εδώ και τώρα» κεφαλαιακές εκδόσεις, πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Δυσφορία για τις μαζικές αγορές ομολόγων, τις επιλογές αλλά και τις υπέρογκες αμοιβές των διοικούντων.

  • του Ειδικού Συνεργάτη
Probank:Αντιδράσεις για ΑΜΚ, ΜΟΔ και διοίκηση!
Διαφωνίες και αντιδράσεις στις τάξεις των μετόχων της Probank έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησής της να επιχειρήσει να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, αρχικά μέσα από την ΑΜΚ που λήγει στις 23 Μαρτίου και στη συνέχεια μέσα από Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ), ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, που πρώτα περιμένουν να ξεκαθαρίσει:

α) το ποσό της απαιτούμενης επανακεφαλαιοποίησής τους από την Τράπεζα της Ελλάδος (απαιτούνταν η πλήρης ολοκλήρωση του PSI Plus και τα αποτελέσματα της μελέτης της BlackRock) και β) οι αναλυτικοί όροι ενδεχόμενης στήριξης του κράτους με κεφάλαια του EFSF, η Probank ψήφισε ήδη από πέρυσι αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών της μετόχων, επιδιώκοντας να αντλήσει 106,6 εκατ. ευρώ.

Η σπουδή της διοίκησης έφερε τη λήξη της ΑΜΚ μέσα στο Φεβρουάριο, όπου -λόγω και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας- τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και ανάγκασαν τη διοίκηση να παρατείνει την έκδοση έως και την 23η Μαρτίου, προσδοκώντας πως μέσα στο διάστημα που θα μεσολαβούσε θα μπορούσαν να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Ορισμένοι μέτοχοι λοιπόν της τράπεζας διαμαρτύρονται γιατί καλούνται να καταβάλουν εδώ και τώρα κεφάλαια, σε μια περίοδο όπου ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει πολύ σημαντικά πράγματα για το μέλλον της επένδυσής τους, όπως το ύψος της απαιτούμενης επανακεφαλαιοποίησης, ή οι όροι στήριξης των τραπεζών από το κράτος και το ΤΧΣ. «Οι άλλες τράπεζες είναι ανόητες που περιμένουν;» αναρωτιούνται.

Το χειρότερο είναι πως μετά την υλοποιούμενη αύξηση κεφαλαίου ακολουθεί και ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, το οποίο έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και κυρίως είναι συνδεδεμένο με την υλοποιούμενη τώρα αύξηση κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της τράπεζας καλούνται να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ «εδώ και τώρα» (και όχι όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, όπως στις άλλες τράπεζες) και επιπλέον έχουν προειδοποιηθεί πως αν δεν συμμετάσχουν στην ΑΜΚ θα μπορούν να συμμετάσχουν με σαφώς χειρότερους όρους στο ΜΟΔ που θα ακολουθήσει, σε σχέση με όσους μπουν στην ΑΜΚ. Επιπλέον, οι μέτοχοι δεν έχουν τη δυνατότητα ρευστοποίησης της θέσης τους, καθώς η τράπεζα δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Όσο για τους όρους του ΜΟΔ, ύψους έως και 150 εκατ. ευρώ, οι μέχρι σήμερα ασάφειες είναι πολύ περισσότερες από τα δεδομένα.

Το βέβαιο είναι πως θα έχει πενταετή διάρκεια και τέτοιο επιτόκιο ώστε το σύνολο της απόδοσης ενός επενδυτή που θα εισέλθει ταυτόχρονα σε ΑΜΚ και ΜΟΔ να κυμαίνεται κοντά στο επιτόκιο των δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων. Άρα, η χρηματοδότηση της Probank από το ΜΟΔ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια εκροή τόκων έως και 15 εκατ. ευρώ, όταν για παράδειγμα τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας το 2010 ήταν 10,3 εκατ. ευρώ.

«Θα μπορέσει η τράπεζα στο μέλλον να αποπληρώνει κάθε χρόνο ένα τέτοιο ποσό;» αναρωτιούνται κάποιοι από τους μετόχους, «ιδίως αν δεχτούμε πως η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει;».

Η απάντηση φυσικά δεν μπορεί να δοθεί από εμάς, ωστόσο σημαντικό είναι να τονιστούν κάποιοι από τους όρους του συγκεκριμένου ΜΟΔ.

Πρώτον, το ΜΟΔ είναι πενταετούς διάρκειας και υποχρεωτικά μετατρέπεται σε μετοχές στη λήψη του.

Και δεύτερον, η τράπεζα δεν θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει τόκους!

«Αν πριν από οποιαδήποτε ημερομηνία πληρωμής τοκομεριδίων η τράπεζα δεν τηρήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, όπως ορίζονται από την ΤτΕ, τότε υποχρεωτικά θα ακυρώσει την πληρωμή των τοκομεριδίων των μετατρέψιμων ομολογιών.

Η ΤτΕ μπορεί να απαιτήσει κατά τη διακριτική της ευχέρεια την ακύρωση πληρωμής τόκων στη βάση της αξιολόγησης της φερεγγυότητας και της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας. Σε αυτήν την περίπτωση, η τράπεζα δεν θα καταβάλει οποιοδήποτε μέρισμα και δεν θα επιστρέφει κεφάλαιο. Οποιαδήποτε ακυρωθείσα πληρωμή τοκομεριδίου δεν θα οφείλεται και δεν θα καθίσταται πληρωτέα από την τράπεζα».

Επιπλέον, η ΤτΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει την άμεση μετατροπή των ομολογιών αυτών σε μετοχές και σε μια τέτοια περίπτωση η διοίκηση της Probank έχει δεσμευθεί πως θα αποζημιώσει με κάποιον τρόπο τους κατόχους μετατρέψιμων ομολογιών (π.χ. καλύτεροι όροι μετατροπής).

Γενικότερες διαφωνίες - τρέχουσα κατάσταση

Πέραν όμως αυτών, μέτοχοι της τράπεζας καταλογίζουν ευθύνες στη διοίκησή της για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Probank.

Παραδέχονται βέβαια πως η γενικότερη πολιτική πιστοδοτήσεών της ήταν συνετή και συγκρατημένη και πως ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις παρέμεινε διαχρονικά σε συντηρητικά επίπεδα, καθώς το Σεπτέμβριο του 2011 ήταν ελαφρά υψηλότερος του 90% σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες τράπεζες με δείκτες ανώτερους -έως και πολύ ανώτερους- από το 100%. Άλλωστε, η Probank δεν έχει κάνει χρήση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης που δόθηκαν κατά καιρούς στις τράπεζες (προνομιούχες μετοχές, εγγυήσεις).

Από την άλλη πλευρά, όμως, υποστηρίζουν πως η μεγάλη ζημιά έγινε από την επιλογή της διοίκησης να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2009 και το 2010, όταν πολλοί άλλοι επενδυτές έσπευδαν να αποχωρήσουν όπως-όπως.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα προχώρησε σε μεγάλες τοποθετήσεις ελληνικών ομολόγων μέσα στο 2009, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να διαθέτει τίτλους αξίας μεγαλύτερης των 300 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2010 τίτλους αξίας 452 εκατ. ευρώ!

Με μια πρώτη εκτίμηση, οι επιπτώσεις από το «κούρεμα» των παραπάνω θέσεων δεν απέχει πολύ από το άθροισμα των κεφαλαίων που επιδιώκονται να αντληθούν μέσα από την ΑΜΚ (106,6 εκατ. ευρώ) και από το ΜΟΔ (150 εκατ. ευρώ).

Ένα άλλο πεδίο τριβής είναι και οι αμοιβές της διοίκησης της Probank, οι οποίες κρίνονται από ορισμένους υπέρογκες, ιδίως αν συγκριθούν με τις αποδοχές του ανταγωνισμού σε ομίλους παρόμοιου μεγέθους.

Ειδικότερα για το 2010, τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου έλαβαν αποδοχές 609.000(!), 361.500 και 268.250 αντίστοιχα, ήτοι περίπου 12% των κερδών προ φόρων του ιδίου έτους.

Το αξιοπρόσεκτο επίσης είναι πως στο εννεάμηνο του 2011 (όταν στις περισσότερες εταιρείες έπεσε μαχαίρι στις αποδοχές των managers) οι αμοιβές των μελών Δ.Σ. και διευθυντικών στελεχών αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 από τα 2,88 στα 3,35 εκατ. ευρώ!

Τέλος, πολλοί είναι οι μέτοχοι που θεωρούν πως οι μετοχές της τράπεζας θα έπρεπε να είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έτσι ώστε να είχε προκύψει για τους μετόχους η δυνατότητα της εμπορευσιμότητας και του απεγκλωβισμού.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v