Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκλογές που ανατρέπουν τα δεδομένα

Αν το 2011 ήταν η χρονιά όπου οι κυβερνήσεις ανατράπηκαν στους δρόμους, το 2012 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της... κάλπης. Ποιες είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις που απειλούν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Οι εκλογές που ανατρέπουν τα δεδομένα
Αν το 2011 ήταν η χρονιά όπου οι κυβερνήσεις ανατράπηκαν στους δρόμους, το 2012 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που η πολιτική θα τελειώσει στις κάλπες, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy. Το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου θα πραγματοποιήσει τοπικές, πολιτειακές ή εθνικές εκλογές. Αρκετές χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» θα ενεργοποιήσουν τις δημοκρατικές τους φιλοδοξίες. Και τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία- μπορεί να αποσυρθούν από την παγκόσμια σκηνή καθώς θα υποβάλλονται σε διαδικασία μετάβασης της ηγεσίας, με τεράστιες επιπτώσεις για τις διεθνείς σχέσεις.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Τύπος:
Προεδρικές, Νομοθετικές
Πότε: 6 Νοεμβρίου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων για τις εκλογές ξεκίνησε με την κλειστή πολιτική συγκέντρωση στην Άιοβα, όπου ο ρεπουμπλικάνος Mitt Romney κέρδισε την πρώτη θέση με διαφορά μόλις 8 ψήφων από τον σχεδόν άγνωστο ανταγωνιστή του Rick Santorum. Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά αποδοχής του Ομπάμα κινούνται γύρω στο 40%, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ αποτελεί μακράν το κυρίαρχο θέμα για τους αμερικανούς ψηφοφόρους. Και μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στον επόμενη ηγέτη του «ελεύθερου κόσμου», ωστόσο το ποιο κόμμα θα ελέγξει τελικά τον νομοθετικό βραχίονα των ΗΠΑ –που, με τη σειρά του, ελέγχει την δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ- αποτελεί το «μεγάλο τρόπαιο» του 2012.

ΡΩΣΙΑ
Τύπος:
Προεδρικές
Πότε: 4 Μαρτίου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Η απόφαση του Vladimir Putin τον Σεπτέμβριο του 2011 να παραμερίσει τον Dmitri Medvedev και να ξαναδιεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, δεν αποτέλεσε και τόσο μεγάλο σοκ. Αυτό που εξέπληξε, όμως, ήταν οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις τρεις μήνες μετά, οι οποίες καταδίκαζαν τα περιστατικά απάτης στις βουλευτικές εκλογές –που ούτως η άλλως επέφεραν πλήγμα στο κόμμα του Putin, την Ενωμένη Ρωσία. Ο Putin αντέδρασε σπασμωδικά σε ότι αφορά τη διάβρωση της στήριξής του και τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, απορρίπτοντας τα αιτήματα για αναθεώρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Putin, ο οποίος θα ανταγωνιστεί τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη των New Jersey Nets, Mikhail Prokhorov, αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο, όμως είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπος με μεγαλύτερη αμφισβήτηση σε σχέση με το παρελθόν. Κανένας δεν προβλέπει ακόμα μια νέα Ρωσική Επανάσταση, όμως η ιστορία φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει.

ΚΙΝΑ
Τύπος: 18ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος
Πότε: Οκτώβριος
Τι πρέπει να προσεχθεί: Το φθινόπωρο του 2012, η Κίνα θα αποκαλύψει τους νέους της ηγέτες για την επόμενη δεκαετία, πραγματοποιώντας αυτό που κατά γενική ομολογία θα είναι περισσότερο αλλαγή ηγεσίας «από την πίσω πόρτα», παρά μια λαϊκή εκλογική διαδικασία (κατά την Wall Street Journal, η σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι ηγέτες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα σηματοδοτήσει και την θέση τους στη νέα κυβέρνηση). Ο Xi Jinping κατά πάσα βεβαιότητα θα αντικαταστήσει τον Γραμματέα του Κόμματος και Πρόεδρο Hu Jintao, ενώ πολλοί πιστεύουν πως ο Li Keqiang θα διαδεχθεί τον Πρωθυπουργό Wen Jiabao. Οι νέοι αυτοί αντιπρόσωποι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια «εκρηκτική» οικονομία και μοντέλο ανάπτυξης, σημάδια κοινωνικής αναταραχής μέσω του διαδικτύου σε περιοχές όπως η Wukan, την πολιτική μετάβαση στη Βόρεια Κορέα, αλλά και διαμάχες με άλλους γείτονες για εδαφικά ζητήματα και για θέματα πόρων, την ώρα που οι ΗΠΑ στρέφουν περισσότερο την προσοχή τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Σημειωτέον ότι στις 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές που θα αναδείξουν τον επόμενο ηγέτη του Hong Kong.

ΜΕΞΙΚΟ
Τύπος:
Προεδρικές, Νομοθετικές
Πότε: 1 Ιουλίου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τον πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Felipe Calderon –και ο οποίος αριθμεί περίπου 45.000 νεκρούς από το 2006- αλλά και η αμφιλεγόμενη οικονομική ανάκαμψη, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για επάνοδο στην εξουσία του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (Institutional Revolutionary Party –PRI) -το οποίο κυβερνούσε τη χώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα- που στηρίζει τον χαρισματικό υποψήφιο Enrique Pena Nieto. Η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά στο Μεξικό αποτελεί ένα θεμελιωδώς πολιτικό ζήτημα από τη φύση του. Στις εκλογές του 2010 ένας από τους υποψηφίους δολοφονήθηκε από δολοφόνους μεταμφιεσμένους σε στρατιώτες, ένα κομμένο κεφάλι πετάχτηκε κοντά στο σπίτι ενός υποψηφίου δημάρχου, ενώ οι υποψήφιοι κυκλοφορούσαν με αλεξίσφαιρα γιλέκα και με σεκιουριτάδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα καρτέλ θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο και στις φετινές εκλογές. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το 2006, ο Calderon νίκησε οριακότατα τον Andres Manuel Lopez Obrador (ο οποίος είναι υποψήφιος και στις φετινές εκλογές) ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα αποφασίστηκε τελικά από τα δικαστήρια.

ΓΑΛΛΙΑ
Τύπος:
Προεδρικές, Βουλευτικές
Πότε: Προεδρικές: 22 Απριλίου (1ος γύρος), 6 Μαΐου (2ος γύρος). Βουλευτικές: 10 Ιουνίου (1ος γύρος), 17 Ιουνίου (2ος γύρος)
Τι πρέπει να προσεχθεί: Ο εξαιρετικά μη δημοφιλής γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, ο οποίος πέρασε το 2011 συνεργαζόμενος με την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρώπης και ο οποίος ηγήθηκε της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, θα έχει να αντιμετωπίσει τον σοσιαλιστή υποψήφιο Francois Hollande, ο οποίος δεν έχει θέσει ποτέ υποψηφιότητα για εθνικό αξίωμα και δεν σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα, μέχρι που παραιτήθηκε από την κούρσα ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης. Ο ακροαριστερός υποψήφιος Marine Le Pen, ο κεντρώος Francois Bayrou, και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Dominique de Villepin έχουν επίσης μπει στο «ρινγκ», σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα κριθεί από το πόσο καλά οι υποψήφιοι μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι έχουν την απάντηση για την οικονομική κρίση της χώρας.

Ο Hollande, ο οποίος γενικά θεωρείται ότι ηγείται της κούρσας, έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία φορολογίας και προϋπολογισμού που «έκλεισαν» τον Δεκέμβριο οι ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ τάσσεται υπέρ της παρέμβασης της ΕΚΤ στην ευρωζώνη και της έκδοσης ενός νέου ευρωομολόγου –μέτρα στα οποία αντιτίθεται η Γερμανία. Με άλλα λόγια, πολλά θα κριθούν από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Τύπος:
Προεδρικές, Βουλευτικές
Πότε: Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία
Τι πρέπει να προσεχθεί: Ο πρόεδρος Robert Mugabe ζήτησε εκλογές μέσα στο 2012 προκειμένου να αντικατασταθεί η κυβέρνηση συνεργασίας που δημιουργήθηκε το 2009, μετά τον αμφιλεγόμενο αγώνα μεταξύ του ιδίου και του Morgan Tsvangirai, του πρωθυπουργού της Ζιμπάμπουε. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν και πότε θα γίνουν οι εκλογές –πόσω μάλλον η συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν πως ο 87χρονος Mugabe, ο οποίος κυβερνά την Ζιμπάμπουε από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1980, θέλει να πραγματοποιήσει εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα διότι φοβάται ότι δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τον προεκλογικό του αγώνα. Μια επεισοδιακή εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να μπλοκάρει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ενώ οι πολιτικές εντάσεις ήδη «φουντώνουν» μετά και την φυλάκιση ενός βουλευτή του MDC με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Σε μια χώρα που ένα ρολό χαρτί τουαλέτας κοστίζει 145.750 δολάρια (!) και ο ηγέτης της πιστεύει πως μόνο ο Θεός μπορεί να τον απομακρύνει από την εξουσία, η κατάσταση πιθανότατα θα γίνει ακόμα πιο περίεργη, προτού καλυτερεύσει.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τύπος:
Προεδρικές
Πότε: 7 Οκτωβρίου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Οι βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 αποκάλυψαν το διχασμό μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Hugo Chavez, και η αντιπολίτευση της χώρας αισθάνεται πλέον πως υπάρχει ευκαιρία να ανατρέψει τον καρκινοπαθή πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου έδειχναν τον Chavez να κερδίζει τον Henrique Capriles Radonski, που θεωρείται φαβορί για τις εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη της αντιπολίτευσης που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο.

Η διαρκής δημοφιλία του Chavez στη Βενεζουέλα αφήνει να εννοηθεί ότι η επανεκλογή του μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την υγεία του. Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να αντέξει την προεκλογική εκστρατεία, ο αριστεριστής ηγέτης κάνει διάφορες εμφανίσεις στην τηλεόραση, άλλοτε «ραπάροντας» και άλλοτε κάνοντας τζόγκινγκ παρέα με δόκιμους στρατιωτικούς. Δεδομένου ότι ο Chavez είναι στενός σύμμαχος του Fidel Castro και βασικός αντίπαλος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, η πτώση του θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην περιοχή.

ΛΙΒΥΗ
Τύπος:
Βουλευτικές
Πότε: Ιούνιος (αβέβαιο)
Τι πρέπει να προσεχθεί: Υπό τον Muammar al-Qaddafi, οι εκλογές για το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο ήταν μια φάρσα. Τώρα, που έχει ανατραπεί ο Qaddafi και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει αναλάβει την εξουσία, οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι, σε μια χώρα που είχε ελάχιστη εκλογική εμπειρία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Το σχέδιο είναι η μεταβατική βουλή που θα εκλεγεί το 2012 να καταρτίσει ένα Σύνταγμα και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει νέες βουλευτικές εκλογές το 2013, ωστόσο οι μεταβατικοί ηγέτες της Λιβύης δέχονται εντονότατες επικρίσεις διότι δεν έχουν ακόμα συντάξει εκλογικούς καταλόγους και δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές, πόσω μάλλον για τη μορφή της νέας Βουλής. Κατά τους επικριτές, ελλείψει αυτών των προετοιμασιών, οι εκλογές είναι δεδομένο ότι θα καθυστερήσουν.

ΙΡΑΝ
Τύπος:
Βουλευτικές
Πότε: 2 Μαρτίου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στο Ιράν το 2011 ήταν η μάχη εξουσίας μεταξύ του ιρανού προέδρου Mahmoud Ahmadinejad και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei. Οι βουλευτικές εκλογές του 2012 –οι πρώτες μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2009 που πυροδότησαν το «Πράσινο Κίνημα»- θα φέρουν τους σκληροπυρηνικούς υποψηφίους που υποστηρίζουν τον Khamenei ενάντια στους υποστηρικτές του Ahmadinejad, ενώ οι μεγαλύτερες ομάδες ρεφορμιστών της χώρας μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

Περισσότεροι από 1.000 υποψήφιοι έχουν ήδη εγγραφεί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, όμως θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν από ένα συμβούλιο συντηρητικών κληρικών για την αφοσίωσή τους στο καθεστώς και στο Ισλάμ, πριν πάρουν την έγκριση να «κατέβουν» στις εκλογές. Ουσιαστικά, βεβαίως, ο Khamenei είναι αυτός που ασκεί την εξουσία στο Ιράν. Όμως οι εκλογές αυτές μπορεί να φέρουν στο φως τις πολιτικές διαιρέσεις στη χώρα, καθώς οι σχέσεις της χώρας με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν γίνονται όλο και πιο τεταμένες.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τύπος:
Προεδρικές, Βουλευτικές
Πότε: Προεδρικές: 19 Δεκεμβρίου, Βουλευτικές: 11 Απριλίου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Νοτίου Κορέας γίνονται την ίδια χρονιά για πρώτη φορά από το 1992. Κυρίαρχα θέματα των προεκλογικών εκστρατειών αναμένεται να είναι η εισοδηματική ανισότητα και η πολιτική μετάβαση στην Βόρεια Κορέα μετά τον θάνατο του Kim Jong Il.

Η νίκη-έκπληξη του ανεξάρτητου υποψηφίου Park Won-soon, στις δημαρχιακές εκλογές της Σεούλ το 2011έχει ενισχύσει την παρουσία της αντιπολίτευσης, η οποία έχει εξοργιστεί από την σκληρή στάση του απερχόμενου προέδρου Lee Myung-bak στο θέμα της Βορείου Κορέας. Αν η αριστερίζουσα αντιπολίτευση πάρει την εξουσία από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα, τότε η Νότια Κορέα μπορεί να μαλακώσει τις πολιτικές της προς την γειτονική της χώρα. Οι ψηφοφόροι εξετάζουν και ορισμένους μη συμβατικούς υποψηφίους: τον μεγιστάνα του anti-virus λογισμικού Ahn Cheol-soo, ο οποίος δεν έχει ακόμα δηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρεία, έρχεται πιο μπροστά στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με την αντίπαλό του Park Geun-hye, η οποία είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και επιθυμεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας.


ΚΕΝΥΑ
Τύπος:
Βουλευτικές, Προεδρικές
Πότε: 14 Αυγούστου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις του 2007 μεταξύ των υποστηρικτών του Mwai Kibaki και των υποστηρικτών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Raila Odinga, απολογισμός των οποίων ήταν 1.500 νεκροί και περίπου 300.000 άστεγοι, η Κένυα κατάφερε να περιορίσει τις εθνικές βιαιοπραγίες σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού. Όμως η διπλή ηγεσία δεν ήταν και τόσο αποτελεσματική και τον περασμένο Αύγουστο το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι ο λαός θέλει διαχωρισμό των εξουσιών και νέες εκλογές. Ωστόσο, η ημερομηνία των εκλογών αποτελεί επίμαχο θέμα, αφού η κυβέρνηση θέλει οι εκλογές να καθυστερήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο και το θέμα βρίσκεται μεταξύ δικαστηρίων και Βουλής.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τύπος:
Βουλευτικές
Πότε: 28 Οκτωβρίου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Η πολιτική στην Ουκρανία, από το 2004 που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Viktor Yushchenko δηλητηριάστηκε με διοξίνη και οι αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές οδήγησαν στην επωνομαζόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση», είναι γεμάτη εμπόδια. Τώρα, η Yulia Tymoshenko, η οποία κατηγόρησε τον ουκρανό πρόεδρο Viktor Yanukovych για απάτη το 2010, εκτίει ποινή φυλάκισης εφτά ετών με την κατηγορία ότι πλήρωσε πολύ υψηλή τιμή στη Ρωσία για φυσικό αέριο. Την προηγούμενη εβδομάδα η Tymoshenko μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή, περίπου 300 μίλια από την πρωτεύουσα της χώρας. Μένει να φανεί αν θα μπορέσει ή όχι να πραγματοποιήσει από εκεί την προεκλογική της εκστρατεία.

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Τύπος:
Προεδρικές, Βουλευτικές
Πότε: Μάρτιος (αβέβαιο)
Τι πρέπει να προσεχθεί: Τα τελευταία δέκα χρόνια, η πολιτική κατάσταση στη Μαδαγασκάρη ήταν ιδιαίτερα άσχημη. Μόνο τα περασμένα δυο χρόνια, ο αυτό-ανακηρυχθείς πρόεδρος Marc Ravalomanana εκθρονίστηκε και καταδικάστηκε ερήμην για κατάχρηση εξουσίας, και ο μεταβατικος ηγέτης Andry Rajoelina έθεσε χρονοδιάγραμμα για ένα συνταγματικό δημοψήφισμα και εκλογές, το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το 2011, οκτώ πολιτικά κόμματα έκαναν μια νέα προσπάθεια να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για πραγματοποίηση εκλογών τον Μάρτιο. Όμως ο συνασπισμός δεν συγκεκριμενοποίησε ποτέ ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα και οι υποστηρικτές του Ravalomanana, πολλοί από τους οποίους έχουν διαφύγει στην Ν. Αφρική, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Οι μικρές επιχειρήσεις πλήττονται από την πολιτική αστάθεια και η προοπτική επιτυχίας αυτού του τελευταίου γύρου πολιτικής κινητικότητας φαίνεται περιορισμένη.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Τύπος:
Προεδρικές
Πότε: 23 Ιουλίου
Τι πρέπει να προσεχθεί: Η Αλβανία εξακολουθεί να είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και τα τελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μάχη κατά της απάτης και των πολιτικών κρίσεων. Το 2009, ο Sali Berisha του Δημοκρατικού Κόμματος, μόλις που κατάφερε να δημιουργήσει συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ αντιμετώπισε κατηγορίες για εκλογική απάτη. Το 2011, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στις 21 Ιανουαρίου –το αν ήταν δολοφονία ή η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει ένα πραξικόπημα, εξαρτάται από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Η πολιτική αναταραχή έχει πλήξει αφομοίωση της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν στενά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v