Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BARRON’S:Ευκαιρία για κέρδη σε ελληνικές τράπεζες

Άκρως κολακευτικά σχόλια για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα περιλαμβάνει ειδικό άρθρο της τελευταίας έκδοσης του Barron’s, που θεωρείται στις ΗΠΑ ”επενδυτική βίβλος”. Ποια είναι τα δυνατά σημεία των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το σχετικό κείμενο και τις απόψεις αναλυτών που επικαλείται.

BARRON’S:Ευκαιρία για  κέρδη σε ελληνικές τράπεζες
Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες διακρίνει η ειδική έκδοση του Dow Jones, Barron’ s, που θεωρείται επενδυτική ”βίβλος” στις ΗΠΑ, σε άρθρο με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2004 και τίτλο ”Τράπεζες: Ευκαιρία για Ελληνικά κέρδη”.

Ειδικότερα, το Barron’ s επισημαίνει την δυναμική της οικονομίας που οφείλεται μεταξύ άλλων και στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία δυναμική εκτιμάται πως θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις Ελληνικές Τράπεζες.

Χαρακτηριστικά, και σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο του Barron’s για τις Ελληνικές Τράπεζες, ο Paul Formanko, αναλυτής της JP Morgan στο Λονδίνο, τονίζει πως η ”Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση που βρισκόταν η Ισπανία και η Πορτογαλία έξι με οκτώ χρόνια πριν”.

Εξάλλου, επισημαίνεται το γεγονός πως παρά την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η χρήση προϊόντων πίστης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζεται πως στο τέλος του 2003 ο το ύψος του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα άγγιξε το 66% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έναντι μέσου ποσοστού 96% στην Ε.Ε.

Ακόμα, ο ενυπόθηκος στεγαστικός δανεισμός ήταν μόλις το 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε σύγκριση με το 32% της ευρωζώνης, καθώς και η καταναλωτική πίστη είναι υπό-ανεπτυγμένη στο 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε σχέση με το 16% στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο παρατίθεται η άποψη αναλυτή της HSBC στην Αθήνα: ”Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα εμφανίζει μικρότερη μόχλευση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή αναφορά του Barron’ s για την Alpha Bank φιλοξενείται η άποψη του Οικονομικού Διευθυντή (CFO) Μαρίνου Γιαννόπουλου ο οποίος αναφέρει πως η τράπεζα σχεδιάζει περαιτέρω διείσδυση στην εγχώρια αγορά ενυπόθηκων δανείων, με στόχο το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς να ανέλθει στο 15% το 2005, από το 7% που είναι σήμερα.

Η UBS, όπως τονίζεται στην έκθεση του Barron’ s, θέτει τιμή στόχο για την Alpha Bank την περιοχή των 32 ευρώ με 34 ευρώ, ενώ η τιμή στόχος της JP Morgan ανέρχεται σε 24 ευρώ, και οι δύο με βάση ορίζοντα 12μήνου.

Για την Eurobank, υπογραμμίζεται η ηγετική της θέση στην αγορά πιστωτικών καρτών με μερίδιο 32%, ακολουθεί η Εθνική με μερίδιο 25% ενώ το μερίδιο αγοράς της Alpha Bank και της Εμπορικής ανέρχεται στο 9% έκαστη.

Το Barron’ s αναφέρει πως η τιμή στόχος της JP Morgan για την Eurobank ανέρχεται σε 22 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, σημειώνεται πως είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον τομέα λιανικής, ενώ αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς παρατίθεται η άποψη αναλυτή της JP Morgan ο οποίος σημειώνει πως αυτή έχει ισχυρή παρουσία σε μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας, την Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, το Barron’ s αναφέρεται και στον ΟΠΑΠ ο οποίος όπως χαρακτηριστικά σημειώνει είναι άλλο ένα ”στοίχημα” για την Ελλάδα.

Μεταξύ των εν δυνάμει αρνητικών σημείων της Ελλάδας το άρθρο επισημαίνει ότι οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ίσως επηρεάσουν την κερδοφορία τους, ενώ εάν η βία στα Βαλκάνια επιδράσει στην πολιτική σταθερότητα, οι ελληνικές τράπεζες θα ”υποφέρουν”.

Επίσης, σημειώνεται πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 για την Ελλάδα, θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ φέτος, ίσως δε να φτάσει το 3%.

Ακόμα, τονίζεται ότι εάν υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα υπάρξουν επιπτώσεις στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v