Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Με εύσημα η πρώτη έκθεση για τράπεζες

Την ελκυστικότητα, τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτιούμενη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών επισημαίνει η JP Morgan στην πρώτη της έκθεση για τις Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εμπορική. Σύσταση ”overweight” συνολικά για τον τραπεζικό κλάδο. Οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις για κάθε μία από τις ”πέντε μεγάλες”.

JP Morgan: Με εύσημα η πρώτη έκθεση για τράπεζες
Με τη σύσταση ”overweight”, έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών που παρακολουθεί ξεκινά η JP Morgan την κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε έκθεσή της με ημερομηνία 14 Ιουλίου.

Η τιμή-στόχος για την Εθνική τίθεται στα 24 ευρώ, για την Alpha Bank επίσης στα 24 ευρώ, για τη Eurobank στα 22 ευρώ, για την Πειραιώς στα 12,5 ευρώ και για την Εμπορική στα 22 ευρώ. Η σύσταση για τις Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς είναι ”overweight”, ενώ για την Εμπορική ”underweight”. Αγαπημένη μετοχή του οίκου είναι κατ’ αρχάς η Εθνική, κατόπιν η Eurobank και εν συνεχεία η Alpha Bank. ”Από τις μικρότερες τράπεζες προτιμάμε την Πειραιώς”, αναφέρει η έκθεση.

Τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου, αναφέρει η JP Morgan, είναι ελκυστικά, δεδομένων των εκτιμήσεών της για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων, ελεγχόμενο κόστος, βελτιωμένη κερδοφορία, αλλά και της υγιούς οικονομίας.

Προς το παρόν, επισημαίνει η JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν όχι μόνο τον ισχυρότερο ρυθμό δανειακής ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά και βελτιούμενα περιθώρια, σε συνδυασμό με περισσότερο κερδοφόρο asset mix, καθοδηγούμενο κυρίως από τη λιανική τραπεζική, καθώς και από ”μοναδική” ποιότητα ενεργητικού.

”Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαπραγματεύονται σε επίπεδα αντίστοιχα με τις ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες λιανικής, με όμοια προφίλ κερδοφορίας, αλλά με σημαντικά ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης, είναι περισσότερο ελκυστικές σε ό,τι αφορά τον τομέα των ευρωπαϊκών περιφερειακών αγορών”, αναφέρεται στην έκθεση.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι το γεγονός πως η ελληνική τραπεζική αγορά εμφανίζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, με τις έξι κορυφαίες τράπεζες να ελέγχουν το 80% της αγοράς, και όπως εκτιμάται χωρίς πίεση από τράπεζες του εξωτερικού, μεσοπρόθεσμα θα είναι υποστηρικτικό της κερδοφορίας.

Ο οίκος αναφέρει πως η αγαπημένη του επιλογή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών είναι η Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος 24 ευρώ με σύσταση ”overweight”). Το μέρος της πολυσέλιδης έκθεσης το οποίο αναφέρεται στην Εθνική Τράπεζα τιτλοφορείται ”Πρωταθλητής βαρέων βαρών”. Εκεί, η JP Morgan συμπληρώνει πως ο τίτλος έχει τις περισσότερες προοπτικές ανόδου (κατά 39%) από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών της JP Morgan, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται 10,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005, ενώ προσφέρει προοπτική μερισματικής απόδοσης ύψους 4% την περίοδο μεταξύ 2004 έως 2006.

Αναφορικά με την εξέλιξη των καθαρών (προσαρμοσμένων) κερδών του 2004, υπογραμμίζεται πως αυτά εκτιμώνται αυξημένα κατά 25%. Ακόμα, σημειώνεται πως η αναδιαρθρωτική τάση των τελευταίων ετών αναμένεται να ενταθεί στην περίοδο της προεδρίας του κ. Αράπογλου.

Για την Alpha Bank (τιμή-στόχος 24 ευρώ με σύσταση ”overweight”) η JP Morgan, υπό τον τίτλο ”Getting fitter for the Olympics”, σημειώνει πως διαπραγματεύεται στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες, σε όρους πολλαπλασιαστών P/E και καθαρής αξίας ενεργητικού.

Ακόμα, στην ανάλυση τονίζεται πως η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται 12,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005. Ο οίκος εκτιμά πως αυτό είναι ελκυστικό, λόγω της ”ισχυρής” προοπτικής των αναμενόμενων κερδών της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, τονίζεται πως έπειτα από τα πολύ καλά αποτελέσματα του 2003, τα κέρδη ανά μετοχή του 2004 της Alpha Bank αναμένεται να αυξηθούν κατά 34%.

Από την άλλη, ο οίκος χαρακτηρίζει την EFG Eurobank (τιμή-στόχος 22 ευρώ με σύσταση ”overweight”) ως τη δεύτερη -μετά την Εθνική- επιλογή του από τον κλάδο.

Υπό τον τίτλο ”Τhe Greek retail sprinter” για την Eurobank, τονίζεται πως η μετοχή διαπραγματεύεται 12,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005, σε premium σε σχέση με τις τράπεζες σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Σχετικά με την καθαρή (προσαρμοσμένη) κερδοφορία της τράπεζας, εκτιμάται αυξημένη κατά 39% το 2004 κυρίως λόγω των βελτιωμένων κερδών από έσοδα, στους υψηλής κερδοφορίας τομείς λιανικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εξάλλου, για την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος 12,5 ευρώ με σύσταση ”overweight”) η JP Morgan, στο τμήμα της έκθεσης με τίτλο ”Εποχή θερισμού”, παρατηρεί πως με βάση τις προβλέψεις της διαπραγματεύεται σε discount σε σχέση με τις ομοειδείς ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η αγαπημένη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ελληνική τράπεζα του οίκου.

Παράλληλα, οι αναλυτές της JP Morgan επισημαίνουν πως ο τίτλος της Πειραιώς διαπραγματεύεται 10,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005, τα οποία αναμένει να αυξηθούν κατά 25% στο τρέχον έτος (καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη).

Για την Εμπορική Τράπεζα (τιμή-στόχος 22 ευρώ με σύσταση ”underweight”) η JP Morgan, στο τμήμα της έκθεσης με τίτλο ”Μomentum αναδιάρθρωσης”, υπογραμμίζει πως κατά την άποψή της έχει επαρκή κεφάλαια που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξή της.

Συγκεκριμένα, ο οίκος εκτιμά πως τα μελλοντικά πλεονασματικά κεφάλαια της Εμπορικής θα αγγίξουν τα 200-300 εκατ. ευρώ το 2004, κυρίως λόγω ίδιων μετοχών stock και μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι η Εμπορική είναι πιθανό να αποτελέσει ένα εκ των μερών σε μελλοντικές προσπάθειες συνεργασιών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Αναφορικά με την πρόσφατη αλλαγή στη διοίκηση, σημειώνεται πως μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ”καλύτερες μέρες” στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v