Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άντεξαν το 2009 οι «μεγάλοι» του εμπορίου

Συγκράτηση τζίρου, κάμψη κερδοφορίας αλλά και "μάζεμα" δανεισμού επιφύλαξε το 2009 για σειρά εταιριών του εμπορίου. Όμως κάποιες κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση μεριδίων. Οι περιπτώσεις Ηλεκτρονικής, Φουρλή, Sprider, Σαράντη.

Άντεξαν το 2009  οι «μεγάλοι» του εμπορίου
Συγκράτηση του τζίρου, κάμψη στην κερδοφορία μέχρι το σημείο να εμφανίσουν ζημίες αλλά και βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα του δανεισμού, τα χρηματοοικονομικά κόστη, τα αποθέματα, τις απαιτήσεις και τις «αδιέξοδες» επενδύσεις επιφύλαξε το προηγούμενο οικονομικό έτος για σειρά εταιρειών του εγχώριου εμπορίου, κάποιες εκ των οποίων κατάφεραν να καταγράψουν και αύξηση των μεριδίων αγοράς.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για την παρελθούσα χρήση, οι εκπρόσωποι του κλάδου δέχτηκαν πιέσεις όσον αφορά στον κύκλο εργασιών και στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, δεδομένων της αρνητικής συγκυρίας και της πτωτικής ζήτησης, όμως αρκετοί κατάφεραν να υπεραποδώσουν έναντι του μέσου όρου της αγοράς και κατ’ επέκταση να κερδίσουν μερίδια.

* Η Ηλεκτρονική, αν και παρουσίασε κάμψη πωλήσεων κατά 14% το τελευταίο εξάμηνο, πιστεύεται ότι κινήθηκε θετικότερα των ανταγωνιστριών καθώς με βάση τις εκτιμήσεις η μείωση πωλήσεων στη λιανική ηλεκτρικών έχει αγγίξει το 20% - 25%.

* Η αλυσίδα ένδυσης Sprider Stores αύξησε το 2009 τις πωλήσεις της κατά 6,4% σε αξίες και σε ποσοστό 18,5% περίπου σε όγκους, έναντι ανόδου 3,9% σε αξίες και υποχώρησης 0,6% σε όγκους που κατέγραφε την ίδια περίοδο η αγορά λιανικής ενδύματος - υποδήματος συνολικά, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ.

* Ο όμιλος Fourlis, παρά τη συγκράτηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, κατάφερε να κερδίσει μερίδια τόσο στη χονδρική διανομή ηλεκτρικών όσο και στη λιανική επίπλων και αθλητικών ειδών. Όπως φάνηκε το 2009, η ΙΚΕΑ με τη like for like υποχώρηση τζίρου κατά 2% και τη συνολική αύξηση των πωλήσεων του τομέα (συμπεριλαμβανομένου του νέου ΙΚΕΑ στη Λάρισα) σε ποσοστό 4% αποδεικνύει πως κερδίζει μερίδια σε μια αγορά που υποχωρούσε κατά 22% το 2009.

* Ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος κατέγραψε πτώση πωλήσεων σε ποσοστό 14,93% σε ενοποιημένη βάση για το σύνολο του 2009, σημείωσε σημαντική βελτίωση στο δ΄ τρίμηνο του έτους. Στη διάρκεια του 2009 στην ελληνική αγορά παρουσίασε πτώση πωλήσεων κατά 14,3%, αν και στο δ΄ τρίμηνο οι επιδόσεις του βελτιώθηκαν κυρίως από τα προϊόντα οικιακής χρήσης και την υποκατηγορία των καλλυντικών επιλεκτικής διανομής.

Όσον αφορά στις παλαιές χώρες του ομίλου, παρουσίασαν μείωση πωλήσεων της τάξης του 15,06%, η οποία αφορά σε ποσοστό σχεδόν 2% πτώσης πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα και σε περίπου 13% μέση υποβάθμιση των ισοτιμιών. Η συρρίκνωση πωλήσεων των παλαιών χωρών σε τοπικό νόμισμα περιορίστηκε στο δ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς στο 2,5% συγκριτικά με την πτώση κατά 6% η οποία παρατηρήθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2009.

--- Η κερδοφορία

* Σε επίπεδο κερδοφορίας, η Ηλεκτρονική κατάφερε να διατηρήσει θετικό πρόσημο στην εγχώρια αγορά, όμως επιβαρημένη από τις διεθνείς θυγατρικές της σε ενοποιημένη βάση παρουσίασε ζημίες ύψους 2,96 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 504.000 ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Οι ταμειακές ροές είναι ισορροπημένες και η μητρική μπορεί να μη βγάζει κέρδη, όμως ούτε και παρουσιάζει σοβαρές ζημίες.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο ομίλου είναι πλέον φανερό πως οι θυγατρικές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η Σαραφίδης επιβάρυνε τα μεγέθη με το κόστος του restructuring και της ενοποίησης, ενώ για τη Σερβία, όπου και εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα, είναι σαφές πως η εκεί δραστηριότητα συνεχίζει να είναι ζημιογόνος.

* Η αλυσίδα Sprider προκειμένου να αυξήσει τα μερίδια και να προσελκύσει τους καταναλωτές οδηγήθηκε σε σημαντική μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους της κατά 9,6%, ενώ ταυτόχρονα προέβη σε απομείωση αποθεμάτων ύψους 7,889 εκατ. ευρώ για την παρελθούσα χρήση. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν μοιραία σε σχηματισμό ζημιών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, οι οποίες ανήλθαν σε 4,379 εκατ. ευρώ έναντι κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 13,442 εκατ. ευρώ το 2008.

* Ο όμιλος Fourlis κατέγραψε επίσης μείωση καθαρής κερδοφορίας στα 31,62 εκατ. ευρώ έναντι 55,06 εκατ. ευρώ το 2008, ωστόσο εξαιρουμένων των έκτακτων παραγόντων (της φορολογικής επιβάρυνσης το 2009 και των μη επαναλαμβανόμενων κερδών του 2008) τα συγκρινόμενα καθαρά κέρδη της χρήσης 2009 ανήλθαν σε 37,51 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 37,10 εκατ. ευρώ του 2008.

* Ο όμιλος Σαράντη, παρά την κάμψη κατά 33% των καθαρών κερδών του, κατάφερε να βελτιώσει το τελικό του αποτέλεσμα έναντι της αρχικής του πρόβλεψης, η οποία έκανε λόγο για πτώση της τάξης του 40%.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ - ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ

Ολες οι παραπάνω εταιρείες κατάφεραν να διατηρήσουν θετικές ταμειακές ροές αλλά και να μειώσουν ή να συγκρατήσουν τον δανεισμό τους στο τέλος του 2009. Έτσι, στο τέλος της περυσινής χρήσης:

* Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Sprider Stores διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ και σε μεγάλο μέρος είναι μακροπρόθεσμος.

* Η Ηλεκτρονική εξακολουθεί να εμφανίζει μηδενικό καθαρό δανεισμό.

* Ο όμιλος Fourlis μείωσε δραστικά το 2009 τον καθαρό δανεισμό του στα 58 εκατ. ευρώ από 141,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2008, εκμεταλλευόμενος τις ισχυρές ταμειακές του ροές.

* Ο όμιλος Σαράντη βελτίωσε το λειτουργικό κεφάλαιο κίνησης (στα 64,10 εκατ. ευρώ από 71,17 στο τέλος του 2008), ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του για το 2009 ανήλθε σε 56,98 εκατ. ευρώ από 64,92 εκατ. ευρώ το 2008, μειωμένος κατά 12,24%. Επιπρόσθετα, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε περαιτέρω στα 9,20 εκατ. ευρώ από 24,68 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009 και 29,31 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

* Αναδημοσίευση από το 627ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 26 - 30 Μαρτίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v