Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν 5 μεγάλες ΑΧΕΠΕΥ για τις τράπεζες

Μια όσο το δυνατόν πιο συστηματική πρόβλεψη της δραματικής επιβράδυνσης που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει η κερδοφορία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο α’ τρίμηνο του 2002, καταγράφει σήμερα το Euro2day.gr. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των τμημάτων ανάλυσης πέντε μεγάλων χρηματιστηριακών εταιριών.

Τι προβλέπουν 5 μεγάλες ΑΧΕΠΕΥ για τις τράπεζες
του Γιώργου Παπανικολάου

Τις φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα για τα μειωμένα κέρδη των τραπεζικών ομίλων, τις πολλές φορές αντικρουόμενες πληροφορίες, (πάντα ανεπίσημες, καθώς ουδεμία τράπεζα προχώρησε έως στιγμής σε ”επίσημη προειδοποίηση” για μείωση των αποτελεσμάτων της) και την αναταραχή που έχει, ως εκ τούτου, δημιουργηθεί στην αγορά, επιχειρεί να απαντήσει η έρευνα που παρουσιάζεται σήμερα στο Εuro2day.gr.

Τα αποτελέσματα, πάντως, δικαιώνουν τις ανησυχίες, αφού τα ποσοστά μείωσης κερδοφορίας που προκύπτουν κινούνται σε τρεις περιπτώσεις από 42% έως και 60%!

Mε δεδομένη την απροθυμία των ιδίων των τραπεζών να διατυπώσουν επίσημες εκτιμήσεις για τη πορεία των κερδών τους στο α΄ τρίμηνο, ο μόνος τρόπος προσέγγισης του θέματος, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σοβαρότητα και αξιοπιστία, ήταν να ζητηθεί από μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες (που διατηρούν οργανωμένα πολυμελή τμήματα ανάλυσης, έχουν σοβαρότατο μερίδιο ”αγοράς” στο ΧΑΑ - συνολικά πάνω από το 36,5% - και διεκπεραιώνουν σημαντικό όγκο συναλλαγών των μεγάλων ξένων επενδυτών) η επίσημη εκτίμηση τους για τα ενοποιημένα αποτελέσματα των πέντε μεγάλων τραπεζών στο τρίμηνο, αλλά – εφόσον αυτό ήταν εφικτό - και στο σύνολο του έτους.

Σε ότι αφορά στο α’ τρίμηνο, τις μεγαλύτερες απώλειες κερδών (πάνω από το ήμισυ των περυσινών) εμφανίζεται να καταγράφει σε ενοποιημένο επίπεδο η Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα τμήματα αναλύσεων των μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν, ότι η μείωση της κερδοφορίας θα κυμανθεί, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, από –55,6%, έως και -59,1% !

Τη δεύτερη θέση, σε ότι αφορά στο μέγεθος της μείωσης στα αποτελέσματα, καταλαμβάνει η Alpha Bank, για την οποία οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ μείωσης κατά 39% (στα αποτελέσματα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) και μείωσης κατά 52%. Σημειώνεται, ότι στη περίπτωση της Alpha, οι προβλέψεις κινούνται με ”αποστάσεις”, αφού ενδιαμέσως καταγράφονται προσδοκίες μείωσης κατά 42%, 46% και 49%, με τον ”μέσο όρο” των εκτιμήσεων να κινείται στη περιοχή του 45-46%.

Ακολουθεί η Εμπορική Τράπεζα, για την οποία οι εκτιμήσεις όσον αφορά στα αποτελέσματα τριμήνου κινούνται με μεγάλη απόκλιση, μεταξύ 32% και 51%, με τρεις από τις ερωτηθείσες χρηματιστηριακές να ”βλέπουν” μείωση της τάξεως του 42-45%.

Σε σαφώς καλύτερη ”μοίρα”, αναλογικά, φαίνεται να βρίσκεται η EFG Εurobank Ergasias, με τις προβλέψεις για τη μείωση των κερδών της να κινούνται μεταξύ 25-33%, και το μέσο όρο των εκτιμήσεων να προσδιορίζεται πλησιέστερα στο άνω όριο αυτού του εύρους.

Ακόμη πιο ”αμυντική” για το συγκεκριμένο διάστημα φαίνεται ότι προεξοφλούν οι αναλυτές, τη συμπεριφορά της Τράπεζας Πειραιώς. O μέσος όρος των προβλέψεων που διατυπώθηκαν αφορά μείωση των κερδών στη περιοχή του 9-13%, ενώ μόνον μία εκτίμηση αφορά πτώση σε ποσοστό άνω του 20%.

Πολύ λιγότερη σαφήνεια εμφανίζεται πάντως στις προβλέψεις των χρηματιστηριακών για τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων σε όλη τη διάρκεια του 2002. Όπως άλλωστε εξηγούν οι ίδιοι οι αναλυτές, είναι ακόμη νωρίς για να προεξοφληθεί πλήρως η συμπεριφορά του κλάδου στο τρέχον έτος, αφού ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η πορεία των τιμών, όχι μόνον στη Σοφοκλέους, αλλά και στην αγορά ομολόγων (οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζουν καθοριστικά τη δυσμενή εξέλιξη στα αποτελέσματα του α τριμήνου).

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μία ΑΧΕ απέφυγε να μας ενημερώσει για τις εκτιμήσεις της, ενώ μία ακόμη δήλωσε ότι δεν έχει προλάβει ακόμη να αναθεωρήσει τις προσδοκίες της σε σχέση με παλαιότερες (περισσότερο ευνοϊκές) εκτιμήσεις.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι πρέπει να αναμένεται σχετική βελτίωση της εικόνας που θα προκύψει από το α’ τρίμηνο (με άλλα λόγια ότι μέρος των απωλειών θα καλυφθεί στη πορεία του 2002).

Εν τούτοις, αυτό που προκύπτει είναι ότι για την Εθνική αναμένεται διψήφιος αριθμός στο ποσοστό μείωσης της κερδοφορίας (πιθανώς στη περιοχή του 25-30% σύμφωνα με δύο χρηματιστηριακές), ενώ σημαντική διψήφια μείωση (εκτιμήσεις από –11% έως –21,2%) εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει και η Εμπορική.

Μεγάλη απόκλιση παρουσιάζουν οι προβλέψεις για την Alpha Bank, οι οποίες αφορούν μείωση από 2,5% έως και 26,8%, στο σύνολο του 2002, ενώ μόνο μία πρόβλεψη (που τελεί όμως υπό αναθεώρηση) κάνει λόγο για μονοψήφιο ποσοστό αύξησης της κερδοφορίας.

Στη περίπτωση τόσο της EFG Εurobank όσο και της Πειραιώς, οι προσδοκίες ποικίλουν αισθητά σε βαθμό που να καθιστούν την εύρεση ενός ”μέσου όρου” μάλλον δυσχερή. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι τα αποτελέσματα έτους αναμένονται περίπου στάσιμα (ελαφρώς ανοδικά ή πτωτικά) χωρίς εντυπωσιακές εξάρσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι οι έξι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες με τις οποίες επικοινώνησε το Εuro2day.gr παρουσίαζαν αθροιστικά τον Ιανουάριο του 2002 τον τελευταίο δηλαδή μήνα, για τον οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μερίδιο αγοράς άνω του 36,5% ( Alpha Finance, Εθνική, EFG Securities, Marfin Ελληνική, Π&K, Σίγμα ). Εξ αυτών ανταποκρίθηκαν θετικά οι πέντε. Στη περίπτωση της Alpha Finance, μας γνωστοποιήθηκε ότι βρίσκονται προς το παρόν στη διαδικασία οριστικοποίησης των εκτιμήσεων τους.

Επίσης, για να μην υπάρξει θέμα ”εντυπώσεων”, επελέγη να τηρηθεί η ”ανωνυμία” των εκτιμήσεων της κάθε χρηματιστηριακής εταιρίας (τα στοιχεία των οποίων είναι όμως στην κατοχή μας) ενώ για λόγους δεοντολογίας δεν διατυπώθηκαν προβλέψεις για τη ”μητρική” εταιρία -παρά μόνον για τις υπόλοιπες τράπεζες - από εκείνες τις χρηματιστηριακές που είναι θυγατρικές μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v